Biology Questions and Answers – Human Health and Disease – Drugs and Alcohol Abuse-1

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Human Health and Disease – Drugs and Alcohol Abuse-1”.

1. What is Drug Addiction?
a) Addiction to Food
b) Dependence on Drugs
c) Taking medicines with valid medical prescriptions
d) Not eating a balanced diet
View Answer

Answer: b
Explanation: Drug addiction is the condition of a physical, physiological or psychological dependence on a certain drug or a combination of drugs due to its repeated use over a period of time. There is a tendency to increase the dose and an overpowering desire to obtain the dose by whatever means.
advertisement

2. In which age group, Drug addiction is a major problem?
a) Childhood
b) Adolescence
c) Adulthood
d) Old Age
View Answer

Answer: b
Explanation: Drug addiction is a common practice in Adolescence. As Adolescence is accompanied by several biological and physiological changes, it is the most vulnerable phase of mental and psychological development of an individual. Curiosity, need for adventure and experimentation motivates youngsters towards Drug and Alcohol abuse.

3. When is International Day Against Drug Abuse celebrated?
a) 26th June
b) 12th August
c) 14th September
d) 1st December
View Answer

Answer: a
Explanation: In December 1987, the UN General Assembly decided to observe June 26 as the International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking. Currently, according to the UN, nearly 200 million people are using illicit drugs.
advertisement
advertisement

4. Which of the following drugs is not used commonly by the youth?
a) Opioids
b) Cannabinoids
c) Coca Alkaloids
d) Orphan Drug
View Answer

Answer: d
Explanation: The drugs which are commonly abused by the youth are Opioids, Cannabinoids and Coca Alkaloids. Majority of these are obtained from flowering plants. Some are obtained from fungi also.

5. Which of the following is not a symptom of mental illness?
a) Insomnia
b) Depression
c) Positive attitude
d) Delusions and hallucinations
View Answer

Answer: c
Explanation: The various symptoms of mental illness are depression or mental state with a feeling of sadness, despair and discouragement. Insomnia or excessive sleep, apprehensive behaviour, Mood fluctuations from depression to elation, Inability to concentrate, Delusions and Hallucinations, Self-destructive behaviour, etc.
advertisement

6. Which of the following is not a common problem of Adolescence?
a) Spirituality
b) Acne
c) Post-traumatic Stress Disorder
d) Mood Swings
View Answer

Answer: a
Explanation: Common problems of Adolescence include Acne, Mood fluctuations, Post-Traumatic Stress disorder which is a mental disorder which is as a result of traumatic events like rape, assault, natural disasters, etc.

7. Legally Drug Abuse is the intake of drugs with valid medical prescriptions and for Medical purposes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Legally Drug Abuse is the intake of drugs without valid medical prescriptions and for Non-medical purposes. Drug abuse is for obtaining pleasure or euphoria and is done in such amount or frequency that damages the physical and mental functioning of an individual.
advertisement

8. What is Hypochondria?
a) Mental Disorder
b) Physical Disorder
c) Physiological Disorder
d) Social Disorder
View Answer

Answer: a
Explanation: Hypochondria is a mental disorder in which the patient is preoccupied with body functions and normal sensations finding faults and seeking medical attention. Hypochondria usually occurs in late developer adolescents due to anxiety syndrome.

9. What are Obsessive-Compulsive Disorders?
a) Mental Disorders
b) Psychological Disorders
c) Personality Disorder
d) Mental Behaviour
View Answer

Answer: b
Explanation: Obsessive-Compulsive Disorders are psychological disorders characterised by recurrent obsessions or compulsions, severe enough to interfere with a person’s working hours, personal or social functioning. The common obsessions are constant doubts, violence, contamination by dirt and germs.
advertisement

10. Which of the following is not a common symptom of Schizophrenia?
a) Auditory hallucinations
b) Laughing and Crying at inappropriate occasions
c) Progressive growth of personality
d) The shallowness of emotional life
View Answer

Answer: c
Explanation: The common symptoms of Schizophrenia include Progressive deterioration of personality, Laughing and crying at inappropriate occasions, Distorted thoughts, auditory hallucinations, delusions, sense of being influenced by others, Shallowness of emotional life. As the schizophrenics suffer from delusions and hallucinations, they are unable to perform even simple jobs.

11. What is Borderline Personality Disorder (BPD)?
a) Personality Disorder
b) Social Disorder
c) Physiological Disorder
d) Mental Wellbeing
View Answer

Answer: a
Explanation: Borderline Personality Disorder is an emotionally unstable personality disorder where the patient suffers from impulsively unpredictable moods, an outburst of emotions, uncontrolled anger, impulsive and self-damaging acts and repeated conflicts with others.

12. Which of the following is not a symptom of BPD?
a) Cognitive instability
b) Behavioural dysregulation
c) Emotional instability
d) Euphoria
View Answer

Answer: d
Explanation: BPD is characterised by a specific pattern of behavioural, emotional, cognitive instability and dysregulation. The individuals over-react with a problem of anger and anger expression. There are episodes of depression, anxiety and irritability. The patients have a fear of abandonment.

13. Psychoactive drugs have the ability to alter the activities of the nervous system.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Addictive drugs are also called as psychoactive drugs because they have the ability to alter the activity of the nervous system. These drugs are habit-forming. They alter perception, behaviour and consciousness.

14. Which of the following was a major reason for the development of Drugs?
a) For clinical purposes
b) To experience hallucinations
c) Adventure
d) For curiosity
View Answer

Answer: a
Explanation: Most of the drugs were developed for clinical purposes. However, they are being used for a purpose other than clinical use, in an amount, concentration and frequency that impairs the body’s physical, physiological and psychological functions. It is called Drug Abuse.

15. Which of the following is not a common reason for Drug Abuse or Drug Dependence?
a) Peer Pressure
b) Adventure
c) A feeling of Excitement and Euphoria
d) For death
View Answer

Answer: d
Explanation: People don’t use drugs to simply die. They use it to die eventually. The reasons for Drug Abuse include Peer Pressure, Overcoming frustration or depression, for Adventure, for a feeling of pleasure, excitement and Euphoria.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter