Biology Questions and Answers – Evolution – Adaptive Radiation

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Evolution – Adaptive Radiation”.

1. _______ was the island where Darwin visited and discovered adaptive radiation?
a) Archipelago
b) Galapagos
c) Port Blair
d) Lakshadweep
View Answer

Answer: b
Explanation: During the voyage of Darwin, he visited the Galapagos island. There, he came across different varieties of species. He saw the variations in the modification of beaks of finches.
advertisement

2. Which food habit of Darwin’s finches lead to the development of many other varieties?
a) Fruiteater
b) Cactus eater
c) Insect eater
d) Seedeater
View Answer

Answer: d
Explanation: It was from the seed-eating finches, many other altered forms of beak arose enabling them to be insect, cactus or fruit eaters. This led to the discovery of Adaptive radiation. Darwin’s finches are one of the best examples of this process.

3. Species which have diverged after origin from common ancestor giving rise to new species adapted to new habitats and ways of life is called as _______
a) Adaptive radiation
b) Divergent evolution
c) Convergent evolution
d) Mutation
View Answer

Answer: a
Explanation: Adaptive radiation is a process that gave rise to a variety of species that originated from its original species. Darwin’s finches show adaptive radiation. They developed different beak varieties from the seed-eating variety.
advertisement
advertisement

4. _______ marsupials were taken as examples of adaptive radiation.
a) American
b) Australian
c) Indian
d) African
View Answer

Answer: b
Explanation: Australian marsupials were taken as examples of adaptive radiation. These were the marsupials which were each different from each other but had a common ancestral stock. They were all within the Australian island continent.

5. What do we call the process when more than one adaptive radiation occurs in a single geological place?
a) Divergent evolution
b) Convergent evolution
c) Saltation
d) Overproduction
View Answer

Answer: b
Explanation: Convergent evolution is the process when more than one adaptive radiation occurs in a single geological isolated area. It gives rise to analogous organs. They do not show common ancestry but they show evolution.
advertisement

6. Placental mammals in Australia had similarity with the marsupials.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Due to the process called adaptive radiation, placental mammals in Australia had similarity with the marsupials. It also indicates convergent evolution without common ancestry. One belongs to placental, whereas the other belongs to marsupials.

7. Lemur is a placental mammal that resembles _______ of Australian marsupials.
a) Bobcat
b) Numbat
c) Spotted cuscus
d) Flying phalanger
View Answer

Answer: c
Explanation: Lemur resembles spotted cuscus. They appear to be similar because of the phenomenon called adaptive radiation. They have similar looks and appearance but does not have a common ancestral line.
advertisement

8. Tasmanian wolf is an example of ________
a) Australian marsupial
b) Placental mammal
c) American marsupial
d) Placental wolves
View Answer

Answer: a
Explanation: Tasmanian wolf belongs to Australian marsupial. Adaptive radiation was the process that gave rise to a variety of marsupials in Australia. They exhibit a large number of homologous organs.

9. Adaptive radiation does not confirm _______
a) Divergent evolution
b) Homology
c) Convergent evolution
d) Evolution of new forms
View Answer

Answer: c
Explanation: It is not adaptive radiation that confirms convergent evolution. It is an adaptive convergence that confirms convergent evolution. The remaining options are applicable to adaptive radiation.
advertisement

10. Which of the following is not an example of placental mammals?
a) Mole
b) Anteater
c) Mouse
d) Tasmanian tiger cat
View Answer

Answer: d
Explanation: Tasmanian tiger cat belongs to Australian marsupials. The remaining options belong to placental mammals. The Tasmanian tiger cat resembles bobcat of placental mammals. They show convergent evolution.

11. Which of the following is a vestigial organ in animals?
a) Nictitating membrane
b) Scrotum
c) Tail
d) Eyelashes
View Answer

Answer: a
Explanation: Vestigial organs are the organs which are present in reduced form and do not perform any function in the body. Here, the nictitating membrane is an example of a vestigial organ. It is a translucent membrane that forms an inner eyelid in birds, reptiles, and mammals.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter