Biology Questions and Answers – Reproductive Health – Natural Birth Control Methods

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Reproductive Health – Natural Birth Control Methods”.

1. A contraceptive should be user-friendly, easily-available, and with least side-effects.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A contraceptive is used as a method to ensure healthy population control. Hence it should be user-friendly, easily available, effective, and have no or least side-effects.
advertisement

2. A contraceptive is meant to hinder the sexual desire and drive of the user.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Contraceptives are designed to be user-friendly. They do not interfere with sexual desire and the act.

3. What is the principle of natural contraceptive methods?
a) Avoiding sperm and ovum to meet
b) Avoiding release of egg
c) Avoiding release of sperm
d) Abortion when pregnant
View Answer

Answer: a
Explanation: Contraceptive methods are not harmful. Natural methods of contraception aim to prevent the meeting of ovum and sperm in the fallopian tube.
advertisement
advertisement

4. What contraceptive method prevents coitus during the ovulation period?
a) Periodic abstinence
b) Permanent abstinence
c) Periodic absence
d) Permanent absence
View Answer

Answer: a
Explanation: One of the natural methods of contraception called periodic abstinence is used to prevent coitus during the 10th to 17th day of the menstrual cycle. This avoids the presence of sperm in the oviduct during the release of an egg.

5. What is the period 5 days prior, and post-ovulation called?
a) Fertile period
b) Infertile period
c) Abstinent period
d) Maternity period
View Answer

Answer: a
Explanation: The period from 5 days before ovulation to 5 days after ovulation is called the fertile period. During the period, there are high chances that if coitus occurs, the sperm can fertilize the released egg.
advertisement

6. What is the scientific term for the withdrawal of penis from vagina before ejaculation?
a) Periodic abstinence
b) Lactational amenorrhea
c) Coitus interruptus
d) Coitus pluralis
View Answer

Answer: c
Explanation: Withdrawal of the penis from the vagina before ejaculation is an example of a natural method of birth control. It prevents sperm from entering the genital tract. Since this, in principle, prevents coitus, it is called “coitus interruptus.”

7. What method is used to prevent the ejaculated semen from entering the vagina during intercourse?
a) Periodic abstinence
b) Lactational amenorrhea
c) Coitus interruptus
d) Coitus pluralis
View Answer

Answer: c
Explanation: Withdrawal, also called coitus interruptus, is a method used to prevent the ejaculation of semen into the female genital tract. This is one of the most effective natural methods as it prevents semen, which is rich in sperms from entering the female genital tract and hence avoids pregnancy.
advertisement

8. What is coitus interruptus?
a) Rejection of sperms by female
b) Rejection of egg my male
c) Withdrawal of the penis from the vagina before ejaculation
d)Withdrawal of the penis from the vagina after ejaculation
View Answer

Answer: c
Explanation: Coitus interruptus is basically a natural contraceptive method. Its purpose is to prevent pregnancy. It works by avoiding the insemination of the female genital tract. During coitus interruptus, the male partner withdraws the penis from the vagina before ejaculation.

9. What is the absence of menstruation called?
a) Periodic abstinence
b) Lactational amenorrhea
c) Coitus interruptus
d) Coitus pluralis
View Answer

Answer: b
Explanation: The absence of menstruation occurs after the baby has been delivered, and the mother is lactating to nourish the baby. During this period, the mother cannot get pregnant. This lack of menstruation is called lactational amenorrhea.
advertisement

10. What is lactational amenorrhea?
a) Inability of female to lactate
b) Inability of female to conceive
c) Inability of male to conceive
d) Inability of female to menstruate
View Answer

Answer: d
Explanation: Lactational amenorrhea is the inability of a female to menstruate after parturition. This is the time when the female lactates extensively to support the growth and nourishment of the baby. Lack of menstruation removes the burden of blood loss and weakness and also acts as a measure to prevent another pregnancy before the baby is grown sufficiently to feed himself/herself.

11. Which of the following is not a natural contraceptive method?
a) Periodic abstinence
b) Condoms
c) Lactational amenorrhea
d) Coitus interruptus
View Answer

Answer: b
Explanation: Condom is an example of a barrier method. Periodic abstinence, coitus interruptus, and lactational amenorrhea are natural methods.

12. Natural methods have ______ side-effects and have _____ rate of failure.
a) many, high
b) less, high
c) many, low
d) less, low
View Answer

Answer: b
Explanation: Natural methods do not interfere with the normal functioning of the human system in any way. They do not rely on external devices or medications. Hence, they have least or no side-effects. However, they come up with high chances of failure.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter