Biology Questions and Answers – Population Interactions-4

«
»

This set of Biology Assessment Questions for Class 12 focuses on “Population Interactions-4”.

1. In which of the following a free-living organism catches kills and eats individuals of other species?
a) Commensalism
b) Parasitism
c) Mutualism
d) Predation
View Answer

Answer: d
Explanation: Predation is an interaction in which an organism (predator) is benefited by killing another organism (prey). It is the ecological process of energy transfer and best-known examples involve carnivorous interactions.
advertisement

2. Which is an important predator in the rocky intertidal communities of the American Pacific Coast?
a) Pisaster
b) Labeo
c) Camel
d) Shark
View Answer

Answer: a
Explanation: Pisater is an important predator in the rocky intertidal communities of the American Pacific Coast that feeds on barnacles, planktons, echinoids, etc. Predation is an interaction in which an organism (predator) is benefited by killing another organism (prey).

3. In which condition the prey might become extinct?
a) When the predator is less
b) When the prey is overexploited
c) When the prey is less
d) When the predator is overexploited
View Answer

Answer: b
Explanation: The prey might become extinct when the prey itself is overexploited or killed by the predators. Predation is an interaction in which an organism (predator) is benefited by killing another organism (prey).
advertisement
advertisement

4. What are insects living on plant sap called?
a) Photophagous
b) Cynophagous
c) Autophagous
d) Phytophagous
View Answer

Answer: d
Explanation: Phytophagous are insects living on plant sap. These insects attack fruits, flowers, leaves, stems, and roots. These are herbivores feeding on herbs (plants).

5. Which one of the following are a morphological means of defense?
a) Leaves
b) Petals
c) Thorns
d) Stem
View Answer

Answer: c
Explanation: Thorns of plants are morphological means of defense. They are pointy branches or stems. They protect plants against herbivores. They are the first line of defense in plants.
advertisement

6. Which one of the following is a chemical produced by plants against grazers and browsers?
a) Sap
b) Opium
c) Water
d) Agar
View Answer

Answer: b
Explanation: Opium is the chemical produced by plants against grazers and browsers. These are secondary metabolites. Along with this plants also produce alkaloids, benzoxazinoids, cyanogenic glycosides, glucosinolates, terpenoids, and phenolics for chemical defense.

7. What do South American lakes visiting flamingoes and resident fishes compete for?
a) Phytoplankton
b) Small fishes
c) Water
d) Zooplankton
View Answer

Answer: d
Explanation: The visiting flamingoes and resident fishes of the South American lakes compete for zooplankton. It is an example of competition. In competition interaction, the fitness of one organism overpowers the presence and fitness of another.
advertisement

8. Which organism has become extinct in the Galapagos Islands?
a) Goats
b) Birds
c) Abingdon tortoise
d) Herbs
View Answer

Answer: c
Explanation: Abingdon tortoise has become extinct in the Galapagos Islands due to the introduction of goats in that area. This was due to the greater browsing capacity of goats. It is an example of a competition in which the presence of goats lowered the fitness of tortoise.

9. What is the phenomenon called in which two species competing for the same resources can avoid competition by choosing?
a) Resource structuring
b) Competition
c) Predation
d) Resource partitioning
View Answer

Answer: d
Explanation: Resource partitioning in which two species competing for the same resources can avoid competition by choosing. In this, the resources are divided by the species within an ecological niche. It is an adaptation of interspecific competition.
advertisement

10. Who dominates on the rocky sea coasts of Scotland?
a) Shark
b) Aquatic plants
c) Larger and competitively superior barnacle Balanus
d) Smaller barnacle Chathamalus
View Answer

Answer: c
Explanation: The larger and competitively superior barnacle BalanusI dominates the rocky coasts of Scotland. Due to this the smaller barnacle Chathamalus is excluded from that zone. It is an example of ‘competitive release’ which was shown by Connell’s elegant field experiments.

11. What is a mutualistic relationship between a fungus and photosynthesizing algae called?
a) Mycorrhiza
b) Lichens
c) Cyanobacteria
d) Sponges
View Answer

Answer: b
Explanation: The mutualistic relationship between a fungus and photosynthesizing algae is called lichens. It is a composite organism and has many colors, forms, and sizes. They are used in the food industry, making dyes and have medicinal use.

12. For what purpose does the female wasp use the fruit?
a) Prey
b) Predation
c) Oviposition
d) Playing
View Answer

Answer: c
Explanation: The female wasp uses fruit to lay its eggs i.e. oviposition. It also uses the developing seeds of fruits for nourishing its larvae. In return, the wasp helps in the pollination of fig inflorescence.

13. Pseudo-copulation occurs in which of the following flower?
a) Rose
b) The Mediterranean orchid Ophrys
c) Mangifera indica
d) Neem
View Answer

Answer: b
Explanation: Pseudo-copulation is observed in the Mediterranean orchid Ophrys. It is the process in which the male copulates with the flowers that resemble the female insect of the same species. It is observed in bees, flies, and wasps.

14. Which plant has lost its chlorophyll and leaves in the course of evolution?
a) Mango
b) Cactus
c) Neem
d) Cuscuta
View Answer

Answer: d
Explanation: Cuscuta a parasitic plant has lost its chlorophyll during the course of evolution. It is an obligate, ectoparasitic dodder plant that completely depends on the host for nutrients. It binds to the host with the help of haustoria.

15. The cattle egret shows commensalism with which organism?
a) Grazing cattle
b) Dog
c) Cat
d) Fish
View Answer

Answer: a
Explanation: The cattle egret shows commensalism with grazing cattle. It is a white-colored bird that eats insects and flies wandering around cattle. It is a relationship in which the egret is benefited while the cattle are neither harmed nor benefited.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice Biology Assessment Questions for Class 12, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter