Biology Questions and Answers – Reproductive Health – Population Stabilisation

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Reproductive Health – Population Stabilisation”.

1. The world population is ________
a) rising
b) declining
c) stabilized
d) unpredictable
View Answer

Answer: a
Explanation: The global population is rising exponentially. It increased from 2 billion in 1900 to 6 billion in 2000 and has currently crossed 10 billion.
advertisement

2. As of 2000 census, every 6th person in the world is an Indian.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The global population in 2000 was 6 billion. Of these, Indians numbered 1 billion. Thus every 6th person should be Indian.

3. Indian population has increased significantly post _______
a) independence
b) Aryan invasion
c) globalization
d) world war 2
View Answer

Answer: a
Explanation: The Indian population at the time of independence was 350 million, which soared to 1 billion by the end of 2000. Thus, there was a huge increase in population post-independence.
advertisement
advertisement

4. MMR stands for ________
a) maternal mortality rate
b) mother’s mortality rate
c) maternal menstruation rate
d) maternal mortality ratio
View Answer

Answer: a
Explanation: MMR stands for maternal mortality rate. This refers to the death post-pregnancy. Due to increased medical facilities and improvised techniques and transport, there has been a sharp decline in MMR.

5. What does IMR stand for?
a) Infant maternity ratio
b) Infant mortality rate
c) Infant mortality ratio
d) Infant maternity rate
View Answer

Answer: b
Explanation: IMR stands for Infant Mortality Ratio. It refers to the death rate of infants owing to poor health, developmental deficits, or infections. Increased medications and hygienic conditions have resulted in a decline in IMR.
advertisement

6. A rapid decline in which of the following is not associated with a rise in population?
a) Death rate
b) Maternal mortality rate (MMR)
c) Infant mortality rate (IMR)
d) Fertility
View Answer

Answer: d
Explanation: Highly developed medications, treatment options, quick transports, increased number of hospitals have all resulted in a decrease in death rate, MMR, IMR, and infertility. This has resulted in a longer lifespan of humans and also a rise in population.

7. What is the rate at which the population of a region increased called?
a) Birth rate
b) Population increase rate
c) Population growth rate
d) Population rise rate
View Answer

Answer: c
Explanation: Population growth rate is a measure used to measure the current rate of increase in population in a given region. This can also be used to predict the population for the coming years. This helps in planning and taking appropriate steps to accommodate the new growth.
advertisement

8. For country A, the population in 2000 was 1 billion. It has reached 2 billion in 2020. For country B, the population in 2000 was 160 million. It has reached 800 million in 2020. Which country will have a larger population by the end of 2030, assuming the population fold change is the same?
a) Country A will be more populous compared to Country B
b) Country B will be more populous compared to Country A
c) Both countries A and B will have the same population
d) Country A will be more populous compared to Country B
View Answer

Answer: c
Explanation: Population fold change = (Final population / Initial population) / (Time period)
Therefore, the population fold change for country A = (2 billion / 1 billion) / (10 years) = 2X/year
Whereas, the population fold change for country B = (800 million / 160 million) / (10 years) = 5X/year
Now, population by 2030 = Population at 2020 * Population fold change * Time period between 2030 and 2020
Therefore, the population for country A at 2030 = 2 billion * 2X/year * 10 years = 4 billion
And the population for country B at 2030 = 800 million * 5X/year * 10 year = 4000 million = 4 billion
Hence both countries will have the same population at the end of 2030, after which the population of country B will remain higher than country A.

9. Population rise is not going to affect the food, shelter, and housing because of the advancements in technology and infrastructure.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Population rise is tremendous. If significant steps are not taken, the population would be sufficient to cause problems with infrastructure, food, clothing, and any resource used by humankind.
advertisement

10. What is the most effective step to reduce the population growth rate?
a) Erase humanity
b) Mass murder of newborns
c) Decrease health facilities for the poor
d) Use of contraceptive methods
View Answer

Answer: d
Explanation: Contraceptive methods are promoted by various organizations for small families. These are the most comfortable and most effective methods that can be used to keep the population in check.

11. What slogan has been popularized in India for population control?
a) Hum Saath Saath hai
b) Hum Do Humare Do
c) Hum Honge Kamiyab Ek Din
d) Bharat Mata Ki Jay
View Answer

Answer: b
Explanation: There has been an enormous drive across India to use contraceptive methods in order to check the population growth rate. Many advertisements and posters with the slogan of “Hum Do Humaare Do” have been used. This means, “We two, our two.”

12. Which of the following is not a step taken to keep a check on the population?
a) Marriageable age rises of females to 18 years and of males to 21 years
b) Promotion of contraceptives
c) One child norm
d) Reservation in offices for women candidates
View Answer

Answer: d
Explanation: To maintain the growth rate of the Indian population, various steps have been taken by the government. An increase in the marriageable age of males and females is one such step. Also, programs like Hum Do Humaare Do and One chid norm also play a role. Contraceptives have been promoted via Television, radio, and newspapers. Reservation of women candidates at workplaces has to do with another issue of inequality and injustice.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter