Biology Questions and Answers – Bacterial Diseases in Humans-1

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Bacterial Diseases in Humans-1”.

1. Which pathogen causes Pneumonia disease?
a) Haemophilus influenzae
b) Salmonella typhi
c) Myxovirus influenzae
d) Bordetella pertussis
View Answer

Answer: a
Explanation: Haemophilus influenzae causes Pneumonia. Salmonella typhi, Myxovirus influenzae and Bordetella pertussis cause Typhoid, Influenza and Whooping Cough respectively.
advertisement

2. Which vaccine is given to prevent Pneumonia?
a) Salk vaccine
b) BCG vaccine
c) pneumococcal vaccine
d) TAB vaccine
View Answer

Answer: c
Explanation: Pneumococcal vaccine is a conjugated vaccine used for the prevention of pneumonia. Salk vaccine, BCG vaccine and TAB vaccine are used for the prevention of Polio, Tuberculosis and Typhoid respectively.

3. Which of the following statement is incorrect regarding Pneumonia?
a) Fluid accumulation in alveoli
b) Lips and Nails turn bluish
c) Fever and chills
d) Blood in faeces
View Answer

Answer: d
Explanation: Pneumonia occurs due to the accumulation of fluid in alveoli. Its symptoms include Fever, Chills, headache, cough, and lips and nails turn bluish. However, blood in faeces does not occur in Pneumonia.
advertisement
advertisement

4. Diphtheria commonly affects which age group?
a) Above 10 years
b) Below 5 years
c) Adults
d) Above 60 years
View Answer

Answer: b
Explanation: Diphtheria commonly affects children below the age group of 5 years. Its symptom includes sore throat, chills with mild fever, vomiting and headache. Throat or tonsils show a grey membrane which may spread down and cause hoarseness and difficulty in breathing.

5. ‘Kali Khasi’ is the common name of which disease?
a) Tetanus
b) Whooping cough
c) Leishmania
d) Typhoid
View Answer

Answer: b
Explanation: Whooping cough is commonly known as Kali Khasi. Tetanus, Leishmania and Typhoid are commonly known as Lock Jaw disease, Kala Azar and Enteric Fever respectively.
advertisement

6. Clostridium tetani releases which type of toxins which further cause tetanus?
a) Botulinum toxin
b) Muscarin
c) Dioxin
d) Tetanospasmin
View Answer

Answer: d
Explanation: Clostridium tetani releases Tetanospasmin which is a neurotoxin, acting on the neuromuscular junctions and thus causing paralysis of the muscles. It causes severe pain and is fatal.

7. Which of the following is the combined vaccine given to children for protection against Tetanus, Whooping cough and Diphtheria?
a) DPT vaccine
b) BCG vaccine
c) TAB vaccine
d) HIB vaccine
View Answer

Answer: a
Explanation: DPT vaccine is the combined vaccine given to children for protection against tetanus, whooping cough and diphtheria. D here stands for Diphtheria, P here stands for Pertussis (Whooping Cough) and T stands for Tetanus. DPT vaccine should be given within 6 weeks of the birth of the baby.
advertisement

8. Which of the following is incorrect regarding Typhoid disease?
a) Mycobacterium leprae causes Typhoid
b) Infection through contaminated food and water
c) Symptoms include High fever, weakness, constipation and loss of appetite
d) Intestinal perforation and death may occur in severe cases
View Answer

Answer: a
Explanation: Salmonella typhi causes typhoid disease. It is a gram-negative bacterium. These pathogens generally enter the small intestine through contaminated food and water and migrate to other organs through blood.

9. Which of the following tests is used to confirm Typhoid Fever?
a) Schick Test
b) Widal Test
c) Pap smear Test
d) Tourniquet Test
View Answer

Answer: b
Explanation: Widal Test is used to confirm Typhoid Fever. Schick Test is used to confirm Diphtheria, Pap Smear Test is used to detect cervical cancer and Tourniquet Test is used to diagnose Dengue fever.
advertisement

10. Which of the following person was nicknamed as Typhoid Mary?
a) Mary Mallon
b) Queen Mary
c) Meredith Mary
d) Mary Yang
View Answer

Answer: a
Explanation: Mary Mallon was nicknamed as Typhoid Mary. It was a classic case in medicine. She was a cook by profession and was a typhoid carrier who continued to spread typhoid for several years through the food she prepared.

11. Intestinal Perforation is the characteristic symptom of which disease?
a) Tuberculosis
b) Tetanus
c) Typhoid
d) Cholera
View Answer

Answer: c
Explanation: Perforation of the mucosa of the intestine is the characteristic symptom of Typhoid. The person can also bleed to death, therefore typhoid is a fatal disease.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter