Biology Questions and Answers – Organisms – Pre-Fertilisation Events in Sexual Reproduction

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Organisms – Pre-Fertilisation Events in Sexual Reproduction”.

1. What are the 2 main pre fertilization events?
a) Gamete transfer and fertilization
b) Gamete transfer and gametogenesis
c) Gametogenesis and fertilization
d) Gametogenesis and cell division
View Answer

Answer: b
Explanation: Gametogenesis refers to the formation of the gametes. In sexual reproduction formation of gametes is very important since an offspring is formed only after the fusion of the gametes. Gamete transfer refers to bringing the 2 gametes together.
advertisement

2. Gametes are diploid.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: Gametes are haploid. In gametogenesis, during the fusion of 2 gametes (male + female), 2 haploids make a diploid. The nucleus of the 2 gametes fuses which makes the zygote or egg diploid.

3. The male gamete is called as ___________
a) Antherozoid
b) Egg
c) Isogametes
d) Fucus
View Answer

Answer: a
Explanation: Male gamete is called antherozoid or sperm. They are called so in heterogametes. The two gametes produced are morphologically distinct types. The female gamete is called egg or ovum.
advertisement
advertisement

4. What are the male organs in a flowering plant called?
a) Carpels
b) Petals
c) Ovary
d) Stamen
View Answer

Answer: d
Explanation: Stamens are the male organs of a flower. Flowers maybe unisexual (either staminate or pistillate). In staminate plants only the male part, that is the stamen, is present and in the pistillate plants only the female part is present (ovaries). In bisexual plants, both are present.

5. Cucurbits and coconuts are examples of _______
a) Polycious
b) Dioecious
c) Trioecious
d) Monoecious
View Answer

Answer: d
Explanation: A plant having both reproductive organs in the same plant is known as monoecious plants. It may also be known as homothallic conditions. Dioecious plants are those which have only one reproductive organ, also known as unisexual plants. Another word for dioecious plants is heterothallic.
advertisement

6. Which of the following is an example of a unisexual organism?
a) Earthworm
b) Cockroach
c) Tapeworm
d) Leech
View Answer

Answer: b
Explanation: Cockroach is an example of a unisexual organism, which means it can produce only one type of gamete, either male or female. Leech, tapeworm and earthworm are bisexual organisms, organisms that can produce both gametes.

7. Gametes in all ____ species are of 2 types.
a) Heterogametic
b) Homogametic
c) Mongametic
d) Polygametic
View Answer

Answer: a
Explanation: All heterogametic species can produce 2 types of gametes, male and female, their sex chromosomes are unidentical. Homogametic species the sex chromosomes are identical.
advertisement

8. What are the cells in diploid organisms that undergo meiosis called?
a) mitocytes
b) meiocytes
c) polygametes
d) gametes
View Answer

Answer: b
Explanation: Meiocytes are cells in diploid organisms that undergo meiosis. Meiosis is the process of producing 4 haploid cells from a single cell that has been divided twice. The haploid cell then becomes diploid after its fusion with the other sex gamete.

9. Which structure in the plant carries the male organ?
a) sperm
b) ovule
c) pollen grain
d) spores
View Answer

Answer: c
Explanation: The pollen grains carry the male organ. Mostly the male organs are the motile gamete while the female organ is stationary. It is necessary for the male organs to be small and light for easy propagation by the environmental agents.
advertisement

10. What is shown in the following image?
Ovaries in the flower diagram
a) Ovaries
b) Stamen
c) Anther
d) Filament
View Answer

Answer: a
Explanation: The above picture shows ovaries in the flower. Ovaries are the female reproductive organ in the plant. It is stationary. Plants that are unisexual with the female part are known as pistillate flowers.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter