Biology Questions and Answers – Flowering Plants Reproduction – Structure of Endosperm

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Flowering Plants Reproduction – Structure of Endosperm”.

1. Endosperm development precedes ____ development.
a) pollen tube
b) nuclei
c) embryo
d) micropyle
View Answer

Answer: c
Explanation: Following double fertilization, post fertilization events begin. Events like endosperm formation and embryo development, formation of seeds from ovules and ovary into fruit are classified as post fertilization events.
advertisement

2. The ______ undergoes successive nuclear divisions to give rise to free nuclei.
a) CNS
b) PEN
c) SEN
d) SNE
View Answer

Answer: b
Explanation: PEN-primary endosperm nucleus is one of the most common type of endosperm development. The development occurs through successive nuclear division which gives rise to a free nuclei.

3. Coconut water is ______ endosperm.
a) free-nuclear
b) cellular
c) PEN
d) nuclei
View Answer

Answer: a
Explanation: Coconut water in tender coconuts, is a free nuclear endosperm that is made of nuclei (thousands) and the surrounding white center is the cellular endosperm.
advertisement
advertisement

4. Endosperm is meant for ______
a) protection
b) transduction
c) nourishment
d) respiration
View Answer

Answer: c
Explanation: The cells of this tissue are filled with reserve food materials and are used for the nutrition of the developing embryo. Endosperm is the name of food laden tissue which is meant for nourishing the embryo in seed plants.

5. In _______, the endosperm is a special tissue which is formed as a result of vegetative fertilization.
a) gymnosperms
b) angiosperms
c) dichosperms
d) parenchyma
View Answer

Answer: b
Explanation: In angiosperms the endosperm is a special tissue which is formed as a result of vegetative fertilization, triple fusion or fusion of a male gamete with diploid secondary nucleus of the central cell.
advertisement

6. Endosperm receives food supply form the _______
a) nucleus
b) nucellus
c) micropyle
d) hilum
View Answer

Answer: b
Explanation: The endosperm receives food supply from the nucellus which ultimately perishes and remains as a thin layer outside the endosperm called perisperm.

7. Which is the most common type of endosperm?
a) Cellular
b) Helobial
c) Single
d) Nuclear
View Answer

Answer: d
Explanation: Nuclear endosperm is the most common type of endosperm. It is named so because it contains free nuclei in the beginning. For example, Coconut has multicellular endosperm (called coconut meal) in the outer part and free nuclear as well as vacuolated endosperm (called coconut milk) in the centre.
advertisement

8. In _______ endosperm, every division is followed by cytokinesis.
a) cellular
b) helobial
c) nuclear
d) single
View Answer

Answer: a
Explanation: Every division of the primary endosperm nucleus is followed by cytokinesis. Therefore, endosperm becomes cellular from the very beginning. Commonly occurs in gamopetalous dicotyledons. After first transverse division, the subsequent divisions are irregular. Endosperm tissue cell do not show regular arrangement

9. Helobial occurs in ____
a) dicots
b) monocots
c) leaves
d) flowers
View Answer

Answer: b
Explanation: Helobial occurs in monocots. It is an intermediate type of endosperm, an intermediate between cellular and nuclear types of endosperms.
advertisement

10. Micropylar cell grows faster than the chalazal one.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: Traverse cytokinesis follows the first division of the primary endosperm nucleus which forms two unequal cells-a large micropylar and a small chalazal.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter