Biology Questions and Answers – Microbes in Industrial Products-3

«
»

This set of Biology Online Quiz for BDS-Dental Entrance Exams focuses on “Microbes in Industrial Products-3”.

1. What are the bioactive chemicals?
a) Chemicals which influence the functioning of the living system
b) Chemicals which actively participate
c) Chemicals which slough off other cells
d) Chemicals which help in the feedback mechanism
View Answer

Answer: a
Explanation: Bioactive substances are those chemicals which influence the functioning of a living system and elicit a response for the same. E.g., statins, cyclosporine, streptokinase, lectins, etc.
advertisement

2. Which of the following is the first organic acid produced through fermentation?
a) Acetic Acid
b) Lactic Acid
c) Citric Acid
d) Gallic Acid
View Answer

Answer: b
Explanation: Lactic acid was the first organic acid produced through fermentation. It is obtained by the activity of several bacteria like Streptococcus lactis, Lactobacillus bulgaris, etc.

3. Which of the following organisms is responsible for the production of Citric Acid?
a) Bacteria
b) Archaebacteria
c) Protozoa
d) Yeast
View Answer

Answer: d
Explanation: Species of Yeast like Mucor species, Aspergillus niger can ferment sugar to produce citric acid. Citric acid is a preservative and flavouring agent.
advertisement
advertisement

4. Which of the following organic acid is used for providing calcium to the infants?
a) Gallic acid
b) Gluconic acid
c) Butyric acid
d) Lactic acid
View Answer

Answer: b
Explanation: Gluconic acid is manufactured by the agency of Penicillium purpurogenum, for use as calcium gluconate for providing calcium to infants, lactating mothers and treating milk fever in high milk yielding cows.

5. Butyric acid is formed by the activity of Aspergillus niger.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Butyric acid or butanoic acid is formed by the activity of a bacterium, Clostridium butylicum. It is the acid that occurs in rancid butter.
advertisement

6. Which of the following is a function of pectinases?
a) Clearing of fruit juices
b) Degumming of silk
c) Cleaning of hides
d) Manufacturing of soap
View Answer

Answer: a
Explanation: Pectinases are obtained from fungi grown on pectin containing media. Pectinases are used in enhancing juice extraction from fruits, clearing of fruit juices, removing bitterness, retting of fibres and fermentation of green coffee.

7. Which of the following is not a function of Proteases?
a) Cleaning of hides
b) Synthesis of glue
c) Manufacturing of soap
d) Tenderness of meat
View Answer

Answer: c
Explanation: Proteases are used for enhancing tenderness of the meat, extraction of fish liver oil, clarification and chill proofing of alcoholic drinks, softening of cheese and bread, cleaning of hides, degumming of silk, synthesis of glue, etc.
advertisement

8. Which of the following is not a function of amylases?
a) Manufacturing of soap
b) Sweetening of bread
c) Separation and desizing of fibres
d) Clearing starch related turbidity in fruit juices
View Answer

Answer: a
Explanation: Amylases are starch digesting enzymes that are used in softening and sweetening of bread, separation and desizing of fibres, clearing of starch related turbidity in juices and clearing starch related stains on utensils and clothes.

9. Depending on the type of raw material used for fermentation and the type of processing, different types of alcoholic drinks are obtained.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: We can obtain different types of alcoholic drinks by using different raw materials for fermentation and by using different techniques for processing like processing alcoholic drinks with distillation or without distillation. For example, wine and beer are produced without distillation whereas whisky, brandy and rum are produced by distillation.
advertisement

10. Which of the following is the function of lipases?
a) Manufacturing of soaps
b) Clearing of hides
c) Sweetening of bread
d) Removing bitterness
View Answer

Answer: a
Explanation: Lipases are lipid digesting enzymes used in flavouring cheese, hydrolysing oils for manufacture of soap and in detergent formulations for removing fat-based stains.

11. Colonies of which microbe can be seen in the diagram below?
Fungal colony growing in a petri-dish diagram
a) Fungi
b) Bacteria
c) Virus
d) Protozoa
View Answer

Answer: a
Explanation: The given diagram represents a fungal colony growing in a petri-dish. These colonies can be seen with naked eyes and such cultures are useful in the studies of micro-organisms.
Fungi diagram

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice Biology Online Quiz for BDS-Dental Entrance Exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter