Biology Questions and Answers – Flowering Plants Reproduction – Structure of a Pollen Grain

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Flowering Plants Reproduction – Structure of a Pollen Grain”.

1. Pollen grain protoplast is _______
a) large
b) multinucleate
c) porous
d) uninucleate
View Answer

Answer: d
Explanation: Pollen grain protoplasts are uninucleate at the beginning but at the time of liberation it becomes 2 or 3 celled. Pollen grains are the male gametes. They are present inside the pollen sacs.
advertisement

2. Cytoplasm of the pollen grains are rich in _______
a) starch
b) proteins
c) minerals
d) vitamins
View Answer

Answer: a
Explanation: The cytoplasm is rich in starch and unsaturated oils. Unsaturated oils protect the cell or rather chromosome from radiation damage. It prevents mutation of the chromosome, ensuring the genes are protected.

3. Wall of pollen grain is called as ________
a) sporopollenin
b) sporoderm
c) stomium
d) tapetum
View Answer

Answer: b
Explanation: Pollen grains are the male gametes. They’ve a wall like protective covering. Sporoderm is the wall or covering of the pollen grain. It has two layers. Exine-the outer layer and intine-the inner layer.
advertisement
advertisement

4. Intine is ____ in nature.
a) starchy
b) parenchymatous
c) pectocellulosic
d) epidermal
View Answer

Answer: c
Explanation: Pollen grains are covered by sporoderm which constitute 2 layers, the exine (outer) and intine (inner). Intine is pectocellulosic in nature. At certain places it contains enzymatic proteins.

5. Exine is made up of ____
a) vascular strands
b) sporopollenin
c) parenchyma
d) meristematic cells
View Answer

Answer: b
Explanation: Exine forms the outer layer of the pollen grain. It is made of sporopollenin. It basically helps in providing protection. Sporopollenin is chemically inert and is not broken down or degraded by enzymes.
advertisement

6. Sporopollenin helps preserve pollen grains as microfossils.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Sporopollenin is not affected by high temperatures, enzymes, strong acids and strong alkalis. Sporopollenin does indeed preserve the pollen grains like microfossils because of its features.

7. Exine is further differentiated into two parts.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Exine possesses proteins for enzymatic and compatibility reactions. Exine is further differentiated into outer ektexine (sexine) and and inner endexine (nexine).
advertisement

8. Which of the following is a part of the ektexine?
a) Baculate
b) Endothecium
c) Tapetum
d) Epidermis
View Answer

Answer: a
Explanation: Ektexine is a part of the exine which forms the outer covering. Ektexine is further made up of an inner continuous foot layer, a middle discontinuous baculite layer and outermost discontinuous tectum.

9. What is palynology?
a) Study of internal morphology of pollens
b) Study of anthers
c) Study of external morphology of pollens
d) Study of young pollens
View Answer

Answer: c
Explanation: Palynology is the study of the external morphology of mature pollen grains. Helps experts to identify the species, genus, family, nature, etc.
advertisement

10. What is exine covered by?
a) Parenchyma
b) Paracellulose
c) Pollen
d) Pollenkit
View Answer

Answer: d
Explanation: The exine is spiny to help attach itself to insects for pollination. This exine is covered by a sticky, yellow, oily covering called pollenkit. Its made up of lipids and carotenoid.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter