Biology Questions and Answers – Origin and Evolution of Man – 2

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions for MBBS Entrance Exams focuses on “Origin and Evolution of Man – 2”.

1. Which of the following is not among the types of apes?
a) Chimpanzee
b) Monkey
c) Gorilla
d) Orangutan
View Answer

Answer: b
Explanation: Monkey is not among the classification of apes, whereas it belongs to Anthropoids. Chimpanzee, gorilla, and orangutan belong to the classification of apes.
advertisement

2. Which ape is closely related to the man?
a) Orangutan
b) Gorilla
c) Gibbon
d) Chimpanzee
View Answer

Answer: d
Explanation: Chimpanzee is closely related to man. DNA content and DNA matching are the same in both. This similarity is more than 99% with chimpanzee whereas 94% with a gibbon.

3. According to organic evolution, which ape is closely related to the man?
a) Monkey
b) Gorilla
c) Orangutan
d) Sinanthropus
View Answer

Answer: d
Explanation: Based on organic evolution, Sinanthropus is closely related to man. It was the former genus name given to some hominids, which were found in China in 1926. It was the old Peking man.
advertisement
advertisement

4. Gibbon belongs to the family _______
a) Pongideae
b) Hyalobatideae
c) Hominidae
d) Felidae
View Answer

Answer: b
Explanation: Gibbon belongs to the family Hyalobatideae who has a cranial capacity of 100 c.c. Whereas, chimpanzee, gorilla, and orangutan belong to the family Pongideae. Their cranial capacity varied from 400-500 c.c.

5. Which of the following is not a similarity between man and apes?
a) Tail absent
b) Erect posture
c) Smaller head, less cranial capacity
d) Grasping hands
View Answer

Answer: c
Explanation: Smaller head, less cranial capacity is not a similarity between man and apes. Actually, they had a larger head and more cranial capacity. The remaining options share similarities between man and apes.
advertisement

6. The blood group of AB series was present in both man and apes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: They shared the same blood group series i.e. they had A, B, AB, and O blood groups. This was one of the similarities between man and ape. The composition of Hb is same in both.

7. Apes have _______ number of chromosomes.
a) 46
b) 48
c) 49
d) 45
View Answer

Answer: b
Explanation: Number of chromosomes are approximately the same in man and apes. Apes have 48 whereas man has 46 number of chromosomes.
advertisement

8. Which of the chromosomes have the same banding pattern in between man and chimpanzee?
a) 3 and 6
b) 4 and 6
c) 4 and 4
d) 3 and 4
View Answer

Answer: a
Explanation: Banding pattern on chromosome number 3 and 6 of human and chimpanzee is 100% similar. Since DNA content and matching is almost 99% with the chimpanzee. This shows that humans evolved from chimpanzees.

9. Apes have cranial capacity of only ______ c.c.
a) 660
b) 650
c) 610
d) 600
View Answer

Answer: b
Explanation: Apes have a less cranial capacity of only 650 c.c. whereas humans have a more cranial capacity of about 1300- 1600 c.c. Humans developed higher cranial capacity and had advanced brain than apes.
advertisement

10. Apes have a _____ shaped jaw.
a) V
b) U
c) D
d) W
View Answer

Answer: b
Explanation: Apes had a U-shaped jaw. They had a narrow flat nose with the downward direction of the nostril. Whereas, elephant and tree shrews had V-shaped jaw.

11. The ape shown in the diagram is _______
Gorilla diagram
a) Gorilla
b) Chimpanzee
c) Gibbon
d) Orangutan
View Answer

Answer: a
Explanation: The given figure shows a Gorilla. It belongs to the family pongideae of apes. They have a cranial capacity of 500 c.c. They mostly feed on plants and fruits.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice Biology Multiple Choice Questions for MBBS Entrance Exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter