Biology Questions and Answers – Evolution – Origin of Life – 1

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Evolution – Origin of Life – 1”.

1. Stellar distances are measured in _____
a) Kilometer
b) Light years
c) Per second
d) Chandrasekhar limit
View Answer

Answer: b
Explanation: Stellar distances are measured in light years. Mainly used to measure the distance between Earth and stars. Other units are not suitable for measuring such distances.
advertisement

2. Oxygen in atmosphere has been formed by _____
a) Evaporation of water
b) Metabolism of microorganisms
c) Decaying organisms
d) Photosynthesis of blue green algae
View Answer

Answer: d
Explanation: Millions of years back, it was due to photosynthesis of blue green algae that resulted in the formation of oxygen in atmosphere. It gave the foundation for evolution.

3. Which scientist in his Recapitulation theory stated that “ontogeny recapitulates phylogeny”?
a) Ernst Haeckel
b) Louis Pasteur
c) Charles Darwin
d) S.L. Miller
View Answer

Answer: a
Explanation: Ernst Haeckel stated this theory, which means that life history repeats evolutionary history. This also means that an organism during its development, repeats ancestral history. This theory helped in the research of advanced evolution.
advertisement
advertisement

4. The universe is almost very old–almost 20 billion years ago.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: According to research, universe is almost 20 billion years old. It is a true fact that the universe is almost very old. It was formed due to the phenomenon called Big bang.

5. Which theory attempts to explain to us the origin of universe?
a) Explosion theory
b) Big-Bang theory
c) Black hole theory
d) Gamma theory
View Answer

Answer: b
Explanation: Big-Bang theory was proposed by Abbe Lemaitre. It states that the universe originated due to a thermonuclear explosion of a dense entity. It was the first proposed theory.
advertisement

6. During evolution, the first cellular form of life appeared before how many million years?
a) 2000
b) 3000
c) 4000
d) 4500
View Answer

Answer: a
Explanation: It was 2000 million years back, when the first cellular form of life appeared. First non-cellular form of life originated about 3000 million years. Life appeared on earth about 4000 million years. The Earth was formed 4500 million years ago.

7. Who demonstrated that life originated from pre-existing cells?
a) Louis Pasteur
b) Hugo de Vries
c) Charles Darwin
d) Stanley Miller
View Answer

Answer: a
Explanation: Louis Pasteur in his swan neck flask experiment, found out that life originated from pre-existing life. He prepared sterilized syrup of sugar and later killed yeast by boiling them in flasks.
advertisement

8. During origin of life, which among the following was not found in free form?
a) Methane
b) Ammonia
c) Oxygen
d) Hydrogen
View Answer

Answer: c
Explanation: Oxygen was not found in free form. It was produced mainly by blue green algae. U.V rays broke down water vapor present in molten mass to oxygen and hydrogen.

9. Miller in his experiment, synthesized simple amino- acid from ______
a) Methane, ammonia, oxygen, nitrogen
b) Hydrogen, methane, ammonia, water
c) Ammonia, methane, carbon dioxide, oxygen
d) Hydrogen, water, oxygen, helium
View Answer

Answer: b
Explanation: Hydrogen, methane, ammonia and water was kept in a closed flask with electrical discharge. He produced a small living atmosphere in a lab experiment. The flask was maintained at 800C.
advertisement

10. According to spontaneous generation, life originated _____
a) From microorganisms
b) From similar organisms
c) From air
d) Only spontaneously
View Answer

Answer: d
Explanation: This theory states that life originates from nonliving things or decaying matter like mud, straw etc. spontaneously. It was theory which had no specific explanation. It was soon rejected.

11. Stanley Miller performed his experiment for explanation of the origin of life, in which year?
a) 1953
b) 1809
c) 1864
d) 1901
View Answer

Answer: a
Explanation: Stanley Miller performed his experiment of the origin of life in 1953 whereas in 1809, Lamarck published his theory of evolution in Philosophie Zoologique. Louis Pasteur in 1864 demonstrated that life comes only from preexisting life. In 1901, Hugo de Vries put forward the mutation theory.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter