Biology Questions and Answers – Animal Husbandry and Dairy Farm Management-1

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Animal Husbandry and Dairy Farm Management-1”.

1. Which of the following is not a method of enhancing food production?
a) Animal husbandry
b) Plant breeding
c) Tissue culture techniques
d) Deforestation
View Answer

Answer: d
Explanation: With ever-increasing population of the world, enhancement of food production is a major necessity. Animal husbandry and plant breeding have a major role in increasing food production. Several new techniques like embryo transfer technology and tissue culture techniques are going to play a pivotal role in further enhancing food production.
advertisement

2. Animal husbandry does not deal with which of the following?
a) Cows
b) Plants
c) Prawns
d) Fishes
View Answer

Answer: b
Explanation: Animal husbandry deals with the care and breeding of livestock like buffaloes, cows, pigs, horses, sheep, camel, etc., that are useful to humans. Extended, it includes poultry farming as well as fisheries.

3. Animal husbandry is the agricultural practise of breeding and raising livestock.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: Animal husbandry is the agricultural practise of breeding and raising livestock. As such it is a vital skill for farmers and is as much science as it is art. The major part of our food comes from agriculture or practice of rearing domesticated plants and animals.
advertisement
advertisement

4. What percentage of the world livestock population is estimated to be present in India and China?
a) 72%
b) 25%
c) 90%
d) 68%
View Answer

Answer: a
Explanation: It is estimated that more than 70% of the world livestock population is in India and China. However, the contribution to the world farm production is only 25% which means that productivity per unit is very low.

5. Who is known as the father of the white revolution in India?
a) Herbert Boyer
b) Verghese Kurien
c) M.S. Swaminathan
d) Charles Darwin
View Answer

Answer: b
Explanation: Father of the white revolution in India was Verghese Kurien. White revolution is associated with milk production. The rise in milk production in India has been due to operation flood and white revolution undertaken through National Dairy research institute.
advertisement

6. Poultry is the management of animals for milk and its product for human consumption.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Dairying is the management of animals for milk and its product for human consumption. Dairy is an establishment dealing with milk and milk products.

7. Which of the following is not a dairy animal?
a) Cow
b) Buffalo
c) Camel
d) Goat
View Answer

Answer: c
Explanation: Dairy animals or Dairy cattle are cows, buffaloes and goats which are reared for obtaining milk. Dairying is the running of a dairy farm for the upkeep of dairy animals, extraction of milk and preparation of various milk products.
advertisement

8. Which of the following processes is given major importance in dairy farm management?
a) Increase in yield and quality of milk
b) Increase in size of cattle
c) Increase in the number of cows
d) Increase in number of buffaloes
View Answer

Answer: a
Explanation: Dairy farm is an enclosure used for keeping and breeding dairy animals for milk production. In dairy farm management, we deal with processes and systems that increase the yield and improve the quality of milk.

9. Milk yield does not depend upon which of the following?
a) Quality of breeds
b) Breeds having high yielding potential
c) Resistance to diseases
d) Number of cows
View Answer

Answer: d
Explanation: Milk yield is primarily dependent upon the quality of breeds in the farm. Selection of good breeds having high yielding potential (under the climatic conditions of the area) combined with resistance to diseases is very important.
advertisement

10. Which of the following has to be done in order to realise the yielding potential?
a) Cattle should be left on their own
b) Cattle should be well looked after
c) Cattle should be fed every alternate day
d) Quantity of fodder should be unlimited
View Answer

Answer: b
Explanation: For the yield potential to be realised, the cattle have to be well looked after-they have to be housed well, should have adequate water and be maintained disease-free. The feeding of the cattle should be carried in a scientific manner- with special emphasis on the quality and quantity of fodder.

11. Which of the following is not a stringent measure to ensure proper yield in a dairy farm?
a) Stringent cleanliness
b) Hygiene while storing milk products
c) Hygiene while transporting milk products
d) Ensuring that cattle get enough freedom to perform their daily activities
View Answer

Answer: d
Explanation: Stringent cleanliness and hygiene of both the cattle and the handlers are of paramount importance. While milking, storing and transporting milk and its products, hygiene should be maintained.

12. How can we identify and rectify the problems occurring in a dairy farm?
a) Regular inspection of dairy farm
b) Cattle should be given their own space and freedom
c) By making cattle independent
d) By sitting and observing the cattle
View Answer

Answer: a
Explanation: We can identify and rectify the problems occurring in a dairy farm by ensuring that all stringent measures are taken into account which can be done by regular inspections with proper record keeping. Regular visits by a veterinary doctor should also be mandatory.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter