Biology Questions and Answers – The Male Reproductive System

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “The Male Reproductive System”.

1. Where is the male reproductive system located?
a) Pectoral region
b) Pelvis region
c) Abdominal region
d) Lumbar region
View Answer

Answer: b
Explanation: The male reproductive system is located in the pelvis region. It includes a pair of testes along with accessory ducts, glands and the accessory or external genitalia.
advertisement

2. _________ divides the scrotum internally.
a) Dartos tunic
b) Valves
c) Septum
d) Septum scroti
View Answer

Answer: d
Explanation: Scrotum is a pouch-like loose fold of skin arising from the lower abdominal wall and hanging between the legs. Its dermis consists of a continuous layer of smooth muscle fibres called dartos tunic. A muscular partition, the septum scroti divides the scrotum internally into the right and left scrotal sacs.

3. _____ shows the external division of the scrotum.
a) Scar
b) Dartos
c) Raphe
d) Fold
View Answer

Answer: c
Explanation: A muscular partition, the septum scroti divides the scrotum internally into the right and left scrotal sacs. A scar like raphe marks the position of septum externally.
advertisement
advertisement

4. Testes descend permanently into their respective scrotal sacs through the ______
a) inguinal canal
b) glomerulus
c) pudendal canal
d) infraorbital canal
View Answer

Answer: a
Explanation: Testes develop in the abdominal cavity but during the seventh month of development, they descend permanently into their respective scrotal sacs through inguinal canals. Sometimes an inguinal canal remains open. A loop of intestine may enter the scrotum to cause a disorder, called inguinal hernia.

5. Failure of the testes to descend into the scrotum is called _______
a) palatovaginal
b) cryptorchidism
c) pudendal
d) foramen
View Answer

Answer: b
Explanation: Failure of the testes to descend into the scrotum is called cryptorchidism. Palatovaginal canal is a canal present in the cranial region whereas pudendal canal is present in the pelvic region. Foramen (anatomy) means – an opening.
advertisement

6. The right testes is located 1cm lower than the left testes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: False, the left testes is located 1cm lower than the right testes. Testes are the primary sex organs in males. Soft, smooth, pinkish, oval bodies, about 4-5cm in length, 2-3cm in width and 2.4-2.5cm thick.

7. Testes are suspended in the scrotal sac by a ________
a) vas deferens
b) spermatic cords
c) foramens
d) urethra
View Answer

Answer: b
Explanation: Testes are extra-abdominal and suspended in the scrotal sacs by spermatic cords. In elephants, whales and seals, the testes are permanently intra-abdominal.
advertisement

8. Which tunicae of testes consists of a network of capillaries?
a) Tunica vaginalis
b) Tunica albuginea
c) Dartos tunic
d) Tunica vasculosa
View Answer

Answer: d
Explanation: The tunica vaginalis is the outer covering of the testis. The tunica albuginea is a fibrous covering surrounding the testis is situated under the tunica vaginalis. The tunica vasculosa consists of a network of capillaries supported by delicate connective tissue which lines the tunica albuginea.

9. Where are the sperms produced?
a) Prostate gland
b) Epidermis
c) Vas deferens
d) Seminiferous tubules
View Answer

Answer: d
Explanation: Each testis has about 250 compartments called testicular lobules. Each lobule contains one to three highly coiled seminiferous tubules in which sperms are produced.
advertisement

10. Which cells provide nutrition to the germ cells?
a) Sertoli cells
b) Spermatogonia
c) Interstitial cells
d) Leydig cells
View Answer

Answer: a
Explanation: Each seminiferous tubule is lined on its inside by two types of cells called male germ cells (spermatogonia) and a few large pyramidal Sertoli cells. The male germ cells undergo meiotic divisions finally leading to sperm formation, while Sertoli cells provide attachment and nutrition to the germ cells.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter