Biology Questions and Answers – Loss of Biodiversity

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Loss of Biodiversity”.

1. Why is the biological wealth of our planet declining rapidly?
a) Animal activities
b) Human activities
c) Plant activities
d) Ecological activities
View Answer

Answer: b
Explanation: Various human activities are responsible for the rapid decline in the biological wealth of our planet. This is the result of various human activities such as excessive use of fossil fuels, deforestation, poaching, pollution, etc.
advertisement

2. How many species of birds are extinct due to the colonization of the tropical Pacific Islands by humans?
a) 2,000
b) 8,000
c) 10,000
d) 20,000
View Answer

Answer: a
Explanation: Various human activities are responsible for the rapid decline in the biological wealth of our planet. Approximately 2,000 species of native birds are extinct due to the colonization of the tropical Pacific Islands by humans.

3. Who gives the Red List?
a) NSS
b) IUCN
c) WHO
d) NCC
View Answer

Answer: b
Explanation: The International Union for Conservation of Nature (IUCN) gives the Red list. It documents the Threatened Species. On the basis of these documents, the extinct species can be known.
advertisement
advertisement

4. According to the IUCN Red List (2004) documents, how many species have extinct in the last 500 years?
a) 2500
b) 1000
c) 890
d) 784
View Answer

Answer: d
Explanation: The International Union for Conservation of Nature (IUCN) gives the Red list. According to the IUCN Red List (2004) documents, 784 species have extinct in the last 500 years. It includes various vertebrates, invertebrates and plant species.

5. According to the IUCN Red List (2004) documents, how many vertebrate species have extinct in the last 500 years?
a) 1000
b) 500
c) 338
d) 784
View Answer

Answer: c
Explanation: The Red list is given by The International Union for Conservation of Nature (IUCN). Almost 784 species have extinct in the last 500 years, according to the IUCN Red List (2004) documents. Out of this 338 vertebrate species have become extinct.
advertisement

6. According to the IUCN Red List (2004) documents, how many invertebrate species have extinct in the last 500 years?
a) 784
b) 359
c) 500
d) 2000
View Answer

Answer: b
Explanation: The Red list is given by The International Union for Conservation of Nature (IUCN) in 2004 states that 784 species have extinct in the last 500 years. Out of this 359 invertebrate species have become extinct.

7. According to the IUCN Red List (2004) documents, how many plant species have extinct in the last 500 years?
a) 7
b) 8
c) 870
d) 87
View Answer

Answer: d
Explanation: According to the IUCN Red List (2004) documents, 784 species have extinct in the last 500 years. Out of these 87 plant species have become extinct.
advertisement

8. Which one of the following is an example of recent extinction?
a) Dinosaurs
b) Archaeopteryx
c) Dodo
d) Mammoth
View Answer

Answer: c
Explanation: Dodo a native flightless bird of (Mauritius) is an example of recent extinction. All the 3 species of dodos were extinct by 1790. It became extinct due to mass killings by humans.

9. Which one of the following is an example of recent extinction?
a) Mammoth
b) Archaeopteryx
c) Dinosaurs
d) Quagga
View Answer

Answer: d
Explanation: Quagga a native animal of South Africa became extinct late in the 19th century. It was a subspecies of plains zebra. It became extinct due to mass killings by humans for meat and their skins.
advertisement

10. Which one of the following is an example of recent extinction?
a) Coastal moa
b) Balearic cave goat
c) Thylacine
d) Dinosaurs
View Answer

Answer: c
Explanation: Thylacine a native animal of Australia Africa became extinct around 1933. It was the largest known carnivorous marsupial. It became extinct due to mass killings by humans and direct competition with one another animal called the dingo.

11. Which one of the following is an example of recent extinction?
a) Balearic cave goat
b) Steller’s Sea Cow
c) Hunter Island penguin
d) Aurochs
View Answer

Answer: b
Explanation: Steller’s Sea Cow a native animal of Russia became extinct around 1741. It was more in number during the Pleistocene epoch. It became extinct due to mass killings by humans for fur trades, seal hunters, and subcutaneous fat.

12. How many species have extinct in the last twenty years?
a) 2
b) 20
c) 27
d) 7
View Answer

Answer: c
Explanation: Various human activities are responsible for the rapid decline in the biological wealth of our planet. Approximately 27 different species of organisms have been extinct in the last twenty years.

13. How many species worldwide are facing the threat of extinction?
a) 150
b) 15,500
c) 1500
d) 15
View Answer

Answer: b
Explanation: The International Union for Conservation of Nature (IUCN) gives the Red list. According to the IUCN Red List, more than 15,500 species are facing the threat of extinction worldwide.

14. How many mass extinctions have occurred since the origin and diversification of life on Earth?
a) 2
b) 8
c) 3
d) 5
View Answer

Answer: d
Explanation: The Earth went through five episodes of mass extinction of species since the origin and diversification of life (>3 billion years). Every mass extinction has led to more than 80% loss of species on Earth.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter