Biology Questions and Answers – Microbes in Household Products-1

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Microbes in Household Products-1”.

1. Which of the following is also known as baker’s yeast?
a) Saccharomyces cerevisiae
b) Streptococcus pneumonia
c) Leuconostoc mesenteroides
d) Streptococcus faecalis
View Answer

Answer: a
Explanation: Saccharomyces cerevisiae is also known as baker’s yeast. This yeast is used for fermenting wheat flour after it is kneaded. Similarly, the dough which is used for making bread is also fermented using baker’s yeast.
advertisement

2. Which of the following gas is responsible for the puffed-up appearance of the dough?
a) NH3
b) CO2
c) O2
d) CH4
View Answer

Answer: b
Explanation: The dough which is used for making foods such as dosa and idli is fermented by using bacteria like Streptococcus. The puffed-up appearance of this dough is due to the production of CO2 gas.

3. Which of the following enzymes is not produced by baker’s yeast?
a) Amylase
b) Maltase
c) Zymase
d) Lactase
View Answer

Answer: d
Explanation: Baker’s yeast produces 3 enzymes namely-amylase, maltase and zymase. Amylase changes a small amount of starch into maltose. Maltase changes maltose to glucose and zymase acts on glucose to form bubbles of ethyl alcohol and carbon dioxide.
advertisement
advertisement

4. Which of the following bacteria are used for fermenting idli and dosa?
a) Leuconostoc mesenteroides
b) Streptococcus thermophiles
c) Lactobacillus bulgaricus
d) Lactobacillus acidophilus
View Answer

Answer: a
Explanation: Rice and black gram are soaked overnight, washed, mixed and ground. The mixture is allowed to undergo fermentation with the help of Leuconostoc mesenteroides and Streptococcus faecalis.

5. Which of the following household product is not made from Soybean?
a) Tempeh
b) Yoghurt
c) Sofu
d) Soy sauce
View Answer

Answer: b
Explanation: Soybean products include Tempeh, Sofu, Tofu and soy sauce. Sofu and Tofu are cheese-like products of soybean obtained after fermentation with Mucor species. While tempeh is an Indonesian food formed by fermenting, drying, salting and frying of soybean.
advertisement

6. What is the full form of the LAB?
a) Lactic acid Biuret
b) Lactobacillus
c) Lactose basidia
d) Lactic Acid Bacteria
View Answer

Answer: d
Explanation: LAB stands for Lactic acid bacteria. Indian curd is prepared from both skimmed and cream milk by inoculating the milk with lactic acid bacteria.

7. Milk is a better product than curd.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Curd is a better product than milk as it removes lactose which some people are allergic. It contains B12 and other vitamins. Curd also possesses antimutagenic and anti-cancerous properties.
advertisement

8. Which of the following statement is incorrect regarding Yoghurt?
a) It is a fermented milk
b) Mixed with an inoculum containing Streptococcus faecalis
c) Preparation takes approximately 4-5 hours
d) The original flavour of yoghurt is of acetaldehyde
View Answer

Answer: b
Explanation: Yoghurt is fermented milk. The milk is heated to 80-90°C for half an hour and then it is cooled to 40-43°C and mixed with an inoculum containing Streptococcus thermophilus and Lactobacillus bulgaricus. Preparation of yoghurt takes approximately 4-5 hours. The original flavour of yoghurt and other fermented kinds of milk is of acetaldehyde.

9. Koumiss is fermented milk where a mixture of lactic acid bacteria and yeast are used.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Koumiss is fermented greyish white milk of east European countries which uses a mixture of Lactobacillus bulgaricus and Lactose fermenting yeast. Kefir is fermented milk where a mixture of lactic acid bacteria and yeast are used as kefir grains.
advertisement

10. Which of the following viruses is depicted in the diagram below?
Tobacco Mosaic Virus diagram
a) Tobacco Mosaic Virus
b) Potato spindle virus
c) Influenza virus
d) Coronavirus
View Answer

Answer: a
Explanation: The given diagram represents the Tobacco mosaic virus which is magnified about 1,00,000-1,50,000 times. D.J. Ivanowsky recognised certain microbes as causal organisms of mosaic disease of tobacco. They were smaller than bacteria because they passed through the bacteria-proof filters.

11. Which of the following parts of a bacteriophage is labelled incorrectly?
Pins of bacteriophage diagram
a) Head
b) Neck
c) Pins
d) Plate
View Answer

Answer: c
Explanation: The correct labelling of the diagram of bacteriophage is given as follows:
Bacteriophage diagram
Bacterial viruses or bacteriophages-viruses that usually infect the bacteria, are usually double-stranded viruses.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter