Biology Questions and Answers – Human Health and Disease – Cell Mediated Immunity

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Human Health and Disease – Cell Mediated Immunity”.

1. The full form of CMI is __________
a) cell Medium Immunoglobulin
b) cell-Mediated Immunity
c) cyst Marked Infection
d) cellular Medium Infection
View Answer

Answer: b
Explanation: The full form of CMI is Cell-Mediated Immunity. The immune system comprises of T- lymphocytes that defend the body against pathogens, cancers and foreign structures like tissue transplants.
advertisement

2. Which of the following mediate the CMI?
a) T-lymphocytes
b) Red blood corpuscles
c) White Blood cells
d) B-lymphocytes
View Answer

Answer: a
Explanation: T-lymphocytes mediate CMI. T-cells/T-lymphocytes are long-lived small cells which have 100,000 receptor sites on their surface for binding antigens. T-cells themselves do not secrete antibodies but help B-cells to produce them.

3. Which of the following is called as Competent lymphocytes?
a) B-lymphocytes
b) T-lymphocytes
c) C- lymphocytes
d) S-lymphocytes
View Answer

Answer: b
Explanation: T-lymphocytes are called as Competent lymphocytes. The cells develop antigen specificity through the previous contact. T-lymphocytes respond to specific antigen by forming a clone of cells.
advertisement
advertisement

4. Number of lymphocytes present in a healthy human is ___________
a) 1 trillion
b) 1 million
c) 1 billion
d) 10 trillion
View Answer

Answer: a
Explanation: Number of lymphocytes present in a healthy human is 1 trillion. Unusually high or low lymphocyte counts can be a sign of disease.

5. A person without thymus would not be able to reject a tissue transplant.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Thymus is a lobed organ located near the heart and beneath the breast bone. It is the site where T-lymphocytes mature. T-cells are the specialized white blood cells which help to defend the body.
advertisement

6. What is the life of the effector cells of the immune system?
a) A few weeks
b) A few days
c) A few months
d) A few years
View Answer

Answer: b
Explanation: The life span of effector cells of the immune system is a few days only. Our body releases two types of cells-effector cells and memory cells, of which, effector cells are short-lived and are responsible for the primary response of our body.

7. Which of the following sets include all the types of T-cells?
a) Killer cells and Helper cells
b) Suppressor and Cytotoxic cells
c) Depressor cells, Helper cells and Memory cells
d) Killer cells, Helper cells, Suppressor cells and Memory cells.
View Answer

Answer: d
Explanation: T-cells of our immune system gets differentiated into Killer or cytotoxic cells, Helper cells, Suppressor cells and Memory cells. Killer, Helper and Suppressor T-cells are also called as Effector cells.
advertisement

8. Life span of T-cells __________
a) 4-5 hours
b) 4-5 days
c) 4-5 weeks
d) 4-5 years
View Answer

Answer: d
Explanation: Life span of T-cells is around 4-5 years. The T-cells produced are relatively long-lived to compensate the less number of T-cells produced by thymus in the later years.

9. B-cells produce antibodies in response to the instruction received from _________
a) Killer T-cells
b) Suppressor T-cells
c) Memory Cells
d) Helper T-cells
View Answer

Answer: d
Explanation: B-cells produce antibodies in response to the instruction received from Helper T-cells. Along with this, Helper T-cells also attract macrophages to the site of infection.
advertisement

10. How can Organ transplantation rejection be prevented?
a) Immunosuppressant drugs
b) Depressant drugs
c) Interferons
d) New T-cells
View Answer

Answer: a
Explanation: Our body produces a certain type of antibodies in response to the antigens. When an organ is transplanted, the body recognises the ‘non-self’ cells and starts attacking them. Therefore, Organ Transplantation rejection can be prevented by giving Immunosuppressant drugs so that the immune system gets suppressed and do not attack the ‘non-self’ cells.

11. Which of the following cells of the immune system are responsible for causing pores in the plasma membrane of antigens?
a) Helper T-cells
b) Killer T-cells
c) Suppressor T-cells
d) Memory cells
View Answer

Answer: b
Explanation: Killer T-cells are responsible for producing pores in the plasma membrane of the antigens. The interaction of Killer T-cells with antigens will produce perforins to kill the infected cells.

12. What does T stand for in T-lymphocytes?
a) Tonsils
b) Thymus
c) Tissue
d) Thyroid
View Answer

Answer: b
Explanation: The letter T in T-lymphocytes stands for Thymus. The thymus is a primary lymphoid organ which is responsible for differentiating T-lymphocytes into antigen sensitive lymphocytes.

13. Helper T-cells can be distinguished from killer T-cells by the presence of _________
a) CD-2 receptor
b) CD-3 receptor
c) CD-8 receptor
d) CD-4 receptor
View Answer

Answer: d
Explanation: Helper T-cells can be distinguished from Killer T-cells by the presence of CD-4 receptor. CD-8 receptors are present in both Killer T-cells and Suppressor T-cells.

14. Which of the following cell surfaces do not have Major Histocompatibility complex?
a) Red Blood Corpuscles
b) White Blood Cells
c) Helper T-cells
d) Killer T-cells
View Answer

Answer: a
Explanation: The cell surface of Red Blood Corpuscle does not have Major Histocompatibility Complex. This complex is responsible for displaying the peptide fragments of antigens to the appropriate T-cells of our immune system.

15. What is meant by Apoptosis?
a) Accidental Cell Death
b) Programmed Cell death
c) Accidental Cell division
d) Programmed Cell division
View Answer

Answer: b
Explanation: Apoptosis has been derived from an Ancient Greek word meaning “falling off”. In biology, Apoptosis refers to a form of programmed cell death that occurs in multicellular organisms. It is used by the immune system to get rid of the virus-infected cells.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter