Biology Questions and Answers – Environmental Issues – Solid Wastes

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Environmental Issues – Solid Wastes”.

1. What is every material that goes to trash known as?
a) Liquid waste
b) Solid waste
c) Wastewater
d) Kitchen waste
View Answer

Answer: b
Explanation: Every material that goes to trash is known as solid waste. It may be any garbage, refuse, that may include any solid, liquid, semi-solid, or contained gaseous material that is obtained from any industrial, commercial, or community activities.
advertisement

2. What are wastes from homes, hospitals, offices, schools, stores, etc., that are collected and disposed of by the municipality called?
a) Municipality Solid waste
b) Liquid waste
c) Kitchen waste
d) Solid waste
View Answer

Answer: a
Explanation: The wastes from homes, hospitals, offices, schools, stores, etc., that includes food wastes, glass, metals, leather, paper, plastics, rubber, textile, yard wastes, toxic waste, biomedical waste, etc. that is collected and disposed of by the municipality is called municipality solid waste. This waste varies with the municipality.

3. What of the following was adopted as the substitute for open-burning dumping grounds?
a) Lakes
b) Sanitary landfills
c) Land
d) Forests
View Answer

Answer: b
Explanation: The sanitary landfill is an engineered method of controlled disposal where waste is isolated from the environment until it is safe. It is a substitute for open-burning dumps containing degradable, semi-degradable, and non-biodegradable waste.
advertisement
advertisement

4. In which three types can be the waste categorized?
a) Non-biodegradable, half-recyclable, and half-degradable
b) Degradable, half-degradable, and fully degradable
c) Recyclable, half-recyclable, and fully recyclable
d) Bio-degradable, recyclable, and the non-biodegradable
View Answer

Answer: d
Explanation: There are three types in which the waste is categorized, they are bio-degradable, recyclable, and non-biodegradable. The waste should be sorted before any further use or treatment.

5. Which of the following waste can be put into deep pits in the ground and be left for the natural breakdown?
a) Half-degradable
b) Non-biodegradable
c) Bio-degradable
d) Recyclable
View Answer

Answer: c
Explanation: The biodegradable waste includes any organic matter obtained from plants or animals that can be put into deep pits in the ground and be left for the natural breakdown. This breakdown can be done by micro-organisms and other living things by composting, aerobic digestion, anaerobic digestion using different enzymes to obtain essential food and nutrients.
advertisement

6. Which of the following waste contributes heavily to environmental pollution?
a) Bio-degradable waste
b) Plastic waste
c) Liquid waste
d) Recyclable waste
View Answer

Answer: b
Explanation: Plastic waste contributes heavily to environmental pollution. It includes plastic that isn’t recycled and plastic takes centuries to degrade. This plastic may enter into water bodies and harm aquatic life.

7. What does mining waste consist of?
a) Mobiles
b) Scrap
c) Sludge
d) Mine-dust, rock trailing
View Answer

Answer: d
Explanation: The high-volume material generated during processes of extraction, beneficiation, and further physical and chemical processing of metals and non-metals is known as mining waste. Mine-dust, rock trailing, toxic metals, etc. are included in mine waste.
advertisement

8. Which one of the following is a component of hospital waste?
a) Scrap
b) Toxic metals
c) Pathogens
d) Mobiles
View Answer

Answer: c
Explanation: Medical waste is any kind of waste that contains infectious material produced during the diagnosis, treatment, or immunization of animals. It contains pathogens, chemicals, needles, organic waste, etc.

9. What can be made using bio-degradable waste?
a) Automobiles
b) Metals
c) Water
d) Gobar gas
View Answer

Answer: d
Explanation: The bio-degradable waste can be used to produce the gobar gas. Also known as biogas, it is a mixture of methane, carbon dioxide, hydrogen, and hydrogen sulfide produced by the breakdown of organic matter in the absence of oxygen.
advertisement

10. Which of the following is a method of solid waste disposal?
a) Sludge method
b) Injection
c) Incineration
d) Eutrophication
View Answer

Answer: c
Explanation: Incineration is a method used for the disposal of solid waste. It is a process that involves the combustion of organic substances through controlled burning. An incinerator (a furnace where waste is burnt) is commonly used for this process.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter