Biology Questions and Answers – Reproductive Health – Surgical Methods of Contraception

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Reproductive Health – Surgical Methods of Contraception”.

1. What are the invasive methods used to prevent pregnancy called?
a) Natural methods
b) Barrier methods
c) Oral methods
d) Surgical methods
View Answer

Answer: d
Explanation: Surgical methods are invasive. They work by using a surgical intervention to render one or both partners incompetent.
advertisement

2. Surgical methods are permanent.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Surgical methods work by operating male or female partners. This renders them incompetent to fertilize. These are permanent methods.

3. Surgical methods are also called as _________
a) fertilization
b) sterilization
c) ejaculation
d) emission
View Answer

Answer: b
Explanation: Surgical methods are non-reversible. Hence these render the person sterile. These methods are therefore called sterilization.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is prevented by surgical intervention?
a) Fusion of male and female gametes
b) Synthesis of gametes
c) Motility of sperms
d) Transport of gametes
View Answer

Answer: d
Explanation: Surgical interventions involve the removal/breakage of connection between the site of synthesis and delivery of gamete. Thus, transport of gamete is inhibited.

5. What is the procedure for sterilization in males?
a) Vasectomy
b) Tubectomy
c) Decapitation
d) Circumcision
View Answer

Answer: a
Explanation: Vasectomy is the procedure used to sterilize males. It involves the removal of a part of vas deferens or it being tied up through an incision on the scrotum.
advertisement

6. What is the procedure for sterilization in females?
a) Vasectomy
b) Tubectomy
c) Decapitation
d) Circumcision
View Answer

Answer: b
Explanation: Tubectomy is the procedure that sterilizes females. It involves removal of a part of fallopian tube. It can also involve tying the tube via an incision in the abdomen.

7. Surgical methods have meager rates of success as contraceptive methods.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Surgical methods render the partner sterile. Hence these are probably the most effective of all contraceptive methods. However, these are permanent methods and hence can be used only if the couple desires no more pregnancy.
advertisement

8. In vasectomy, the incision is made through which body part?
a) Abdomen
b) Penis
c) Scrotum
d) Breasts
View Answer

Answer: c
Explanation: Vasectomy is a sterilization procedure for males. It involves tying off the vas deferens through an incision made in the scrotum.

9. In tubectomy, the incision is made through which body part?
a) Abdomen
b) Penis
c) Scrotum
d) Breasts
View Answer

Answer: a
Explanation: Tubectomy is a sterilization procedure for females. In involves tying off the fallopian tube through an incision made in the abdomen or through the vagina.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter