Biology Questions and Answers – Human Health and Disease – Types of Cancer

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Human Health and Disease – Types of Cancer”.

1. Which of the following is the most common form of cancer?
a) Carcinoma
b) Sarcoma
c) Melanoma
d) Lymphoma
View Answer

Answer: a
Explanation: Carcinoma is the most common form of cancer. It is a cancer of epithelial tissues and their derivatives like skin, mucous membrane, lungs, breast, pancreas, stomach etc.
advertisement

2. Which of the following cancers is derived from mesodermal tissues?
a) Carcinoma
b) Leukaemia
c) Breast Cancer
d) Sarcoma
View Answer

Answer: d
Explanation: Sarcoma is the cancer of primitive mesodermal tissue like connective tissue, bone, muscle, lymph nodes, etc. The occurrence of these types of cancer is very rare.

3. In which of the following cancers, there is a tremendous increase in the number of WBCs?
a) Leukaemia
b) Sarcoma
c) Melanoma
d) Carcinoma
View Answer

Answer: a
Explanation: Leukaemia is a malignancy where there is an unwanted and uncontrolled increase in White blood corpuscles and immature or myeloid stem cells. These WBCs infiltrate the bone marrow, liver, spleen, lymph nodes and other organs causing damage and increase in their size.
advertisement
advertisement

4. Which of the following cancers does not come under the category of Sarcoma?
a) Lymphoma
b) Adenoma
c) Myelocytic Leukaemia
d) Angiosarcoma
View Answer

Answer: c
Explanation: Sarcoma is the cancer of organs derived from mesoderm. Depending upon the tissue involved, sarcoma is of several types, e.g., lymphoma (involving lymph vessels), lipoma (Adipose tissue), malignant reticulosis, angiosarcoma (blood vessels) etc.

5. Which of the following cancers is commonly known as Bone Cancer?
a) Melanoma
b) Adenoma
c) Lymphoma
d) Osteoma
View Answer

Answer: d
Explanation: Osteoma is commonly called as Bone Cancer. It is a type of sarcoma where some cells undergo uncontrolled division and form a small mass of cells over the bone. These small mass of cells may even replace the healthy bone tissue.
advertisement

6. Which of the following chromosomes are involved in myelocytic leukaemia?
a) 7th and 20th
b) 9th and 22nd
c) 1st and 2nd
d) 3rd and 4th
View Answer

Answer: b
Explanation: In myelocytic leukaemia, 9th and 22nd chromosomes bring their jumping genes together which results in the rearrangement of genetic material between them. It leads to the degeneration of erythroblastic tissue of bone marrow. There is bleeding at different places in the body.

7. The most common form of cancer that affects Indian men is ____________
a) mouth and throat cancer
b) lung cancer
c) pancreatic cancer
d) bone cancer
View Answer

Answer: a
Explanation: The most common form of cancer that affects Indian men is Mouth and Throat Cancer. India has one-third of Mouth and Throat Cancer cases in the world. Oral or Mouth Cancer accounts for about 30% of all cancers in India.
advertisement

8. Breast Cancer is a type of Sarcoma.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Breast Cancer is a type of Carcinoma where there is an abnormal and uncontrolled division of cells in the breast. Its symptoms include a lump in the breast, mucous or bloody discharge from the lumps or from the nipples.

9. The following diagram is a representation of __________
Lymph nodes diagram
a) Blood Vessels
b) Lymph nodes
c) Blood Route
d) Various Organs of the body
View Answer

Answer: b
Explanation: The given diagram is a representation of Lymph nodes. The lymph nodes are small solid structures located at different points along with the lymphatic system. They serve to trap the micro-organisms or other antigens, which happen to get into the lymph and tissue fluid.
advertisement

10. Pituitary Cancer is a type of ___________
a) Carcinoma
b) Leukaemia
c) Lymphoma
d) Adenoma
View Answer

Answer: d
Explanation: Pituitary Cancer is a type of Adenoma. It is cancer caused by the excessive growth of glandular epithelium. Symptoms include irregular menstruation, vision disorders, headache etc.

11. Which of the following is the cancer of Glial cells of CNS?
a) Melanoma
b) Glioma
c) Adenoma
d) Lymphoma
View Answer

Answer: b
Explanation: Glioma is the cancer of Glial cells of CNS. Melanoma, Adenoma and Lymphoma are the cancers of pigment cells of the skin, glands and lymphatic tissue respectively.

12. Which of the following are the most common forms of cancers in Indian women?
a) Breast and Cervical Cancer
b) Thyroid Cancer
c) Lung Cancer
d) Oral Cancer
View Answer

Answer: a
Explanation: The most common form of cancer in Indian females is Breast and Cervical cancer. One woman dies of cervical cancer every 8 minutes in India. For every 2 women newly diagnosed with breast cancer, one woman dies of it in India.

13. Leukaemia is a type of non-tumorous cancer.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Leukaemia is a cancer of the blood or bone marrow. It is non-tumorous cancer which is caused by the uncontrolled division of blood cells. They get accumulated in the bloodstream and thus occupy more space and hence stop the white blood cells from functioning normally.

14. Which of the following is not a symptom of Lymphoma?
a) Swollen Lymph Nodes
b) Weight Loss
c) Euphoria
d) Fatigue
View Answer

Answer: c
Explanation: Lymphoma is the cancer of lymphoid tissue which can occur in lymph nodes, spleen, thymus, bone marrow and other lymphoid structures. Its symptoms include Swollen lymph nodes, Weight Loss, fatigue, Breathlessness, loss of appetite etc.

15. The vagina is a target tissue for which of the following chemical carcinogens?
a) Asbestos
b) Soot
c) Diethylstilboestrol (DES)
d) Cadmium Oxide
View Answer

Answer: c
Explanation: Vagina is the target tissue for Diethylstilboestrol (DES). Asbestos, Soot and Cadmium Oxide are the chemical carcinogens for Lungs, Skin and Prostate gland respectively.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter