Biology Questions and Answers – Reproductive Health – Medical Termination of Pregnancy

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Reproductive Health – Medical Termination of Pregnancy”.

1. What is MTP an acronym for?
a) Menstrual Termination of Pregnancy
b) Medical Test for Pregnancy
c) Menstrual Test for Pregnancy
d) Medical Termination of Pregnancy
View Answer

Answer: d
Explanation: MTP stands for Medical Termination of Pregnancy. It refers to an intended termination of pregnancy before the baby has been delivered.
advertisement

2. Of every 5 pregnancies, 1 pregnancy results in induced abortion.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: MTPs or Induced abortions are very frequent. More than 45 million cases of MTPs occur worldwide each year. These account for 1/5th of the total count of pregnancies that are conceived.

3. What is the other term for MTP?
a) Induced abortion
b) Forced death
c) Pregnancy-induced sterilization
d) Unwanted pregnancy
View Answer

Answer: a
Explanation: MTP is a voluntary act to end the pregnancy. It is also called as induced abortion. After years of dispute, it has been legalized in India.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is not a reason for the debate of legalizing MTP in many countries?
a) Emotional issues
b) Ethical issues
c) Religious issues
d) Economic issues
View Answer

Answer: d
Explanation: MTP hasn’t been successfully accepted worldwide. Many countries have failed to accept and legalize it. This holds for emotional, religious, ethical, and social reasons.

5. What restriction has been posed by Government of India on the use of MTP?
a) Illegal female foeticide
b) Illegal male foeticide
c) Illegal drug smuggling
d) Illegal use of narcotics
View Answer

Answer: a
Explanation: India has a high rate of illegal female foeticides. With the advent of sex determination, this number has only increased. In order to prevent MTP from resulting in female foeticides, the Government of India has posed a restriction to check this issue.
advertisement

6. Which of the following is not the correct reason for the use of MTP?
a) Get rid of unwanted pregnancy
b) Terminate pregnancies that are fatal to mother
c) Terminate pregnancies that are fatal to foetus
d) Female foeticide
View Answer

Answer: d
Explanation: The purpose of MTP is to prevent an unwanted pregnancy that could have arisen due to casual unprotected coitus or incorrect use of contraceptive or due to rapes. They are also aimed at rescuing mothers from fatal pregnancies or from preventing parents from the shocks and expenses of a fatal fetus. They are not designed for female foeticide. Hence female foeticide has been illegalized by the Government of India.

7. The primary purpose of MTP is to prevent the population rise.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: MTPs or Induced abortions are aimed at reducing the burden of families by getting rid of unwanted pregnancies. They are also aimed at saving the mother when pregnancy can be harmful. They are not aimed at preventing population rise but have resulted in controlling the population growth to some extent.
advertisement

8. What period of pregnancy are the MTPs safest?
a) First trimester
b) Second trimester
c) Third trimester
d) Fourth trimester
View Answer

Answer: a
Explanation: Up to 12 weeks of pregnancy, the embryos are small enough and most straightforward to remove. This is the period of the first trimester. MTPs are most effective during this period.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

advertisement

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter