Biology Questions and Answers – Biotechnology Applications – Ethical Issues – 1

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Biotechnology Applications – Ethical Issues – 1”.

1. GEAC stands for ______
a) Genetic Ethical Approval Committee
b) Genetic Engineering Active Commission
c) Genetic Ethical Active Commission
d) Genetic Engineering Approval Committee
View Answer

Answer: d
Explanation: GEAC stands for Genetic Engineering Approval Committee. It is set up by the Indian Government which will take decisions regarding the validity of GM research and the safety of introducing GM products for public services.
advertisement

2. _______ is the right granted by a government to an inventor to prevent others from the commercial use of his invention.
a) Piracy
b) Ethics
c) Biosafety
d) Patents
View Answer

Answer: d
Explanation: Patents are the right granted by a government to an inventor to prevent others from the commercial use of his invention. It is a form of intellectual property that gives legal rights to the inventor.

3. The patents granted for biological entities and products derived from them are called ______
a) ethics
b) patents
c) bio-patents
d) biosafety
View Answer

Answer: c
Explanation: The patents granted for biological entities and products derived from them are called bio-patents. It is granted for a limited period for the invention in the field of biology.
advertisement
advertisement

4. ______ includes rules of conduct that may be used to regulate our activities concerning the biological world.
a) Bio-piracy
b) Biosafety
c) Bioethics
d) Bio-patents
View Answer

Answer: c
Explanation: Bioethics includes rules of conduct that may be used to regulate our activities concerning the biological world. It blends philosophy, theology, history, and law with the medical field.

5. GEAC makes decisions regarding the validity and the safety of _______ organisms.
a) genetically modified
b) dead
c) damaged
d) infected
View Answer

Answer: a
Explanation: GEAC makes decisions regarding the validity and the safety of genetically modified organisms. It works under the Ministry of Environment, Forests and Climate Change and takes decisions regarding the validity of GM research and safety of introducing GM products for public services.
advertisement

6. Which committee has been set to keep a check on GM research and GM product?
a) IARI
b) GEAC
c) NCCS
d) AIIMS
View Answer

Answer: b
Explanation: GEAC (Genetic Engineering Approval Committee) has been set by the Indian government to keep a check on GM research and GM product. It is controlled by the Ministry of Environment, Forests and Climate Change. It takes decisions regarding the validity of GMOs for public services.

7. The manipulation of the human race goes further with the help of ______
a) termination
b) synthesis
c) initiation
d) regulation
View Answer

Answer: d
Explanation: The manipulation of the human race goes further with the help of regulation. It is done with the help of certain rules. Various agencies are set to regulate many different activities.
advertisement

8. ______ standards are required to evaluate the morality of all human activities.
a) Pathological
b) Social
c) Ethical
d) Psychological
View Answer

Answer: c
Explanation: Ethical standards are required to evaluate the morality of all human activities. Ethics regulate the activities by dealing with moral principles and recommend the conduct of right or wrong.

9. Various measures taken to prevent any risks to normal organisms from transgenic organisms are known as ______
a) biosafety
b) patent
c) bio-patent
d) bio-piracy
View Answer

Answer: a
Explanation: Various measures taken to prevent any risks to normal organisms from transgenic organisms are known as biosafety. It is the application of knowledge, techniques, and equipment to prevent exposure to biohazards.
advertisement

10. GEAC is setup by _______ government.
a) Indian
b) American
c) Israel
d) Australian
View Answer

Answer: a
Explanation: GEAC is set up by the Indian government which takes decisions regarding the validity of GM research and the safety of introducing GM products for public services. It is controlled by the Ministry of Environment, Forests and Climate Change.

11. Who are the major sufferers of bio-patents?
a) Traditional users
b) Traditional knowledge
c) Bioresources of the country of origin
d) Farmers
View Answer

Answer: a
Explanation: Traditional users are the major sufferers of bio-patents. The patenting procedure fosters the legal uncertainty putting traditional users of animals and plants genetic resources in agriculture at a disadvantage.

12. India alone has ______ varieties of rice.
a) 100,000
b) 200,000
c) 20,000
d) 10,000
View Answer

Answer: b
Explanation: India alone has approximately 200,000 varieties of rice. It includes Sharbati rice, Basmati rice, Sugandha rice, Parmal rice, etc. it includes traditional as well as hybrid varieties of rice.

13. About ____ varieties of Basmati rice are grown in India.
a) 30
b) 25
c) 37
d) 27
View Answer

Answer: d
Explanation: About 27 varieties of Basmati rice are grown in India. Mostly this rice is grown in northern India. It is known for its fragrance and is one of the most popular rice known.

14. Basmati rice is distinct for its unique _______ and flavor.
a) shape
b) taste
c) aroma
d) vitamins
View Answer

Answer: c
Explanation: Basmati rice is a variety of rice grown in north India. It is distinct for its unique aroma and flavor. It is long and slender in shape and is also grown in Nepal and Pakistan.

15. ______ herbal medicinal plant is tried to be patented by India.
a) Neem
b) Tomato
c) Potato
d) Basmati
View Answer

Answer: a
Explanation: Neem an herbal medicinal plant is tried to be patented by India. T is also known as Indian lilac and is known for its pesticidal and insecticidal properties.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter