Biology Questions and Answers – Human Health and Diseases

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Human Health and Diseases”.

1. Who is the Father of Medicine?
a) Aristotle
b) Hippocrates
c) Antoine van Leeuwenhoek
d) Antoine Lavoisier
View Answer

Answer: b
Explanation: The Father of Medicine is Hippocrates. Aristotle is the Father of Biology, Antoine van Leeuwenhoek is the Father of Microbiology and Antoine Lavoisier is the Father of Chemistry.
advertisement

2. Health is not defined by ________
a) physical well being
b) mental well being
c) social well being
d) genetic Disorders
View Answer

Answer: d
Explanation: Health is defined as a state of complete physical, mental and social well-being. While genetic disorders are the deficiencies or defects which the child inherits from parents from birth, which affect the health of an individual.

3. Who discovered blood circulation in the human body?
a) William Harvey
b) Robert Hooke
c) Karl Landsteiner
d) Robert Brown
View Answer

Answer: a
Explanation: William Harvey first discovered blood circulation in the human body. Robert Hooke discovered cell, Karl Landsteiner discovered blood groups and Robert Brown discovered nucleus in a cell.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is the most fatal non-infectious disease?
a) AIDS
b) Cancer
c) Diabetes
d) Obesity
View Answer

Answer: b
Explanation: Cancer is the most fatal non-infectious disease. In 2017, 9.6 million people are estimated to have died from various forms of cancer. While AIDS is the most fatal infectious disease affecting nearly 36.9 million people worldwide. Diabetes and Obesity are also non-infectious diseases but not the most fatal.

5. Diseases can be broadly grouped into infectious and non-infectious diseases.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Diseases can be grouped into infectious and non-infectious diseases. Those diseases which can be transmitted by blood, serum or any other body fluid are called infectious diseases and those diseases which cannot be transmitted from patients to other people are called as non-infectious diseases.
advertisement

6. Which of the following is not a biological agent that causes disease?
a) Mycoplasma
b) Virus
c) Radiations
d) Fungi
View Answer

Answer: c
Explanation: Radiations are physical agents that cause disease along with electricity, pressure, heat, cold, etc. Mycoplasma, virus and fungi are biological agents or pathogens that cause various diseases.

7. How are Infectious Diseases transmitted?
a) Droplet Infection
b) They are inherited
c) By seeing patients
d) Eating an unhealthy diet
View Answer

Answer: a
Explanation: Infectious diseases are transmitted from one person to another by droplet infection, direct contact with infected persons, animal bite, contact with soil or by transplacental transmission.
advertisement

8. Which of the following is a Congenital Disease?
a) Kwashiorkor
b) Sickle-cell anaemia
c) Goitre
d) Rheumatoid Arthritis
View Answer

Answer: b
Explanation: Sickle-cell anaemia is a congenital disease. Congenital diseases are contracted before birth due to chromosomal abnormalities or gene mutations or defect in development. Goitre and Kwashiorkor are caused due to deficiency of an essential element while Rheumatoid Arthritis is an autoimmune disease.

9. Which property is not exhibited by a disease-causing pathogen?
a) Invasiveness
b) Toxigenicity
c) Virulence
d) Co-operation
View Answer

Answer: d
Explanation: Co-operation is a property not exhibited by a pathogen. Invasiveness of a pathogen is its ability to gain entry into a host and grow. Virulence is the ability of a pathogen to produce disease. Toxigenicity is the power of a pathogen to form toxins capable of damaging host cells.
advertisement

10. Excess or deficiency of chromosomes, mutations, harmful alleles are the mechanical agents which cause diseases.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Excess or deficiency of chromosomes, mutations, harmful alleles are the genetic agents which cause diseases. These agents cause diseases like colour blindness, albinism, haemophilia, Turner’s syndrome etc.

11. Which of the following is not a Degenerative disease?
a) Hypertension
b) Atherosclerosis
c) Obesity
d) Alzheimer’s disease
View Answer

Answer: c
Explanation: Degenerative diseases are those diseases which are caused by ageing resulting in malfunctioning or decreased deficiency. For example-Hypertension, Atherosclerosis, Alzheimer’s disease etc.

12. Which of the following does not affect health?
a) Genetic disorders
b) Infections
c) Life Style
d) Health Insurance
View Answer

Answer: d
Explanation: Genetic Disorders are the deficiencies or the defects with which a child is born or inherits them from parents. Infections are also a disease caused by the invasion of microorganisms. Life Style includes how much exercise we do daily and how much healthy do we eat every day. So Genetic Disorders, Infections and Lifestyle affect our health.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter