Biology Questions and Answers – Assisted Reproductive Technologies

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Assisted Reproductive Technologies”.

1. What technique involves fertilization outside the body of the female?
a) Intrauterine fertilization
b) In vitro fertilization
c) In vivo fertilization
d) Ex vivo fertilization
View Answer

Answer: b
Explanation: In vitro fertilization is also famously known as IVF. It is an ART used to carry out fertilization outside the body of the female.
advertisement

2. What does IVF stand for?
a) In vivo fertilization
b) In vitro fertilization
c) In vivo fermentation
d) In vitro fermentation
View Answer

Answer: b
Explanation: IVF is a method that has been developed to carry out fertilization outside the body of the female host. It simulates the conditions similar to those inside the female body. Hence being outside the body, it is called in vitro fertilization.

3. What follows IVF?
a) Coitus
b) Embryo transfer
c) Embryo sacrifice
d) Embryo delivery
View Answer

Answer: b
Explanation: IVF is used to carry out fertilization outside the womb. However, the proper development of the embryo requires the womb and nutrition. Hence IVF is followed by embryo transfer.
advertisement
advertisement

4. ET stands for _______
a) Ejaculate Transfer
b) Embryo Transfer
c) Embryo Termination
d) Embryo Teleportation
View Answer

Answer: b
Explanation: ET is Embryo Transfer. It is preceded by IVF. The purpose of ET is to provide a habitable environment for the embryo to develop properly.

5. Which program is involved in collecting eggs from females and sperms from males to induce fertilization in a test tube?
a) Swachha Bharat program
b) Test tube baby program
c) Anti-national program
d) Fertility program
View Answer

Answer: b
Explanation: Test tube baby program has been initiated. The purpose of this program is to help infertile couples to conceive a baby. It works by collecting ova from female donors and sperms from male donors. This is followed by the induced fertilization in a test tube, which leads to formation of the zygote.
advertisement

6. ZIFT is an acronym for ________
a) zygote intra fallopian transfer
b) zygote inter fallopian transfer
c) zygote intra fallopian traction
d) zygote inter fallopian traction
View Answer

Answer: a
Explanation: ZIFT stands for zygote intra fallopian transfer. This technique is used as a part of test-tube baby program. It involved implantation of zygote or blastomere developed in the test tube into the fallopian tube.

7. In the test tube baby program, what method is used for implantation of embryo from 1-8 cell stage?
a) Zygote intra fallopian transfer
b) Intra uterine transfer
c) Zygote inter fallopian transfer
d) Inter uterine transfer
View Answer

Answer: a
Explanation: Zygote or an 8-celled blastocyst formed by test tube baby program requires nourishment. Hence it needs to be transferred into the mother for further development. To provide proper implantation, it is transferred into the fallopian tube by the technique called ZIFT or zygote intra fallopian transfer.
advertisement

8. IUT stands for _______
a) intra uterine transfer
b) inter uterine transfer
c) intra uterine traction
d) inter uterine traction
View Answer

Answer: a
Explanation: IUT stands for intra uterine transfer. An embryo developed in test tube by inducing fertilization requires appropriate conditions for development. IUT is used to provide these conditions inside the womb.

9. In the test tube baby program, what method is used for implantation of a blastocyst with more than 8 cells?
a) Zygote intra fallopian transfer
b) Intra uterine transfer
c) Zygote inter fallopian transfer
d) Inter uterine transfer
View Answer

Answer: b
Explanation: Embryos that have more than 8-cells are ready for implantation. Hence they can be transferred directly to the uterus. This technique is called IUT or intra uterine transfer.
advertisement

10. GIFT is an acronym for _________
a) gamete intra fallopian transfer
b) gamete inter fallopian transfer
c) gamete intra fallopian traction
d) gamete inter fallopian traction
View Answer

Answer: a
Explanation: GIFT stands for gamete intra fallopian transfer. It is used to transfer an egg from a donor female to a recipient female.

11. What method can be used for carrying out in vivo fertilization for a sterile but fertile female?
a) ZIFT
b) GIFT
c) IUT
d) AI
View Answer

Answer: b
Explanation: The female is sterile; hence ZIFT, IUT, and AI cannot be used since all of these require the egg. GIFT can be used since it involves transfer of egg to this female from another female who is not sterile.

12. ICSI stands for ________
a) intra cytoplasmic sperm injection
b) inter cytoplasmic sperm injection
c) intra cytoplasmic semen injection
d) inter cytoplasmic semen injection
View Answer

Answer: a
Explanation: ICSI stands for intra cytoplasmic sperm injection. This method involved artificially injecting sperm nuclei into the cytoplasm of egg, leading to fertilization.

13. What technique is used to inject the sperm directly into the ovum in a laboratory setting?
a) ZIFT
b) GIFT
c) IUT
d) ICSI
View Answer

Answer: d
Explanation: ICSI is an artificial technique used to transfer sperm into the cytoplasm of the ovum. This leads to fertilization. The zygote formed can then be implanted back into the uterus or fallopian tube.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter