Biology Questions and Answers – Flowering Plants Reproduction – Structure of Pistil

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Flowering Plants Reproduction – Structure of Pistil”.

1. What represents the female part of the flower?
a) Androecium
b) Corolla
c) Calyx
d) Gynoecium
View Answer

Answer: d
Explanation: Gynoecium represents the female part of the flower. It consists of a stigma, style and ovaries. The gynoecium is non motile. It’s the pollens that are motile. They fall on the stigma which starts the fertilization process.
advertisement

2. What does syncarpous mean?
a) Fused carpels
b) Fused corolla
c) Fused androecium
d) Fused sepals
View Answer

Answer: a
Explanation: Syncarpous means fused carpels. Carpels include the female reproductive structures–stigma, style, ovaries. It may exist singly or in a bunch. In syncarpous plants, the bunches are fused in different ways.

3. What is a pistil?
a) Androecium
b) Gynoecium
c) Stigma
d) Ovaries
View Answer

Answer: b
Explanation: Pistil is the free unit of a gynoecium. A pistil has three parts-style, stigma and ovaries. Stigma acts as a landing platform for the pollens. Style is the long tube-like structure that carries the male gamete to the ovaries.
advertisement
advertisement

4. How to identify the ovary?
a) Multiple layers
b) Thin and short
c) Long tube-like structure
d) Basal swollen part
View Answer

Answer: d
Explanation: Ovaries can be identified by their characteristic appearance by being the basal swollen part. The style connects the ovary with the stigma. An ovary may have one or more ovules.

5. What does the stigma do?
a) Compatibility test
b) Support
c) Connection
d) Reproduce
View Answer

Answer: a
Explanation: Stigma acts as a landing place for the pollen grains from where the style carries it to the ovaries for the fertilization. Stigma also checks the pollen grain for compatibility or incompatibility.
advertisement

6. Stigmas are free in hibiscus.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In hibiscus, the stigma and style are long and free. It comes out of the flower to allow easy pollination. Stigma may be only one in number to many. They appear in different ways, either in a bunch or singly.

7. In which condition should the ovaries be free?
a) Apoptosis
b) Apocarpous
c) Syncarpous
d) Adephalous
View Answer

Answer: b
Explanation: In apocarpous condition the ovaries must be free, though the other parts maybe fused. Example Oleandar. In simple words, separate carpels.
advertisement

8. What are locules?
a) Holes
b) Walls
c) Chambers
d) Ovaries
View Answer

Answer: c
Explanation: The ovary carries the ovules. It has an ovarian cavity with one or more chambers or locules. There are different ways in which the ovules may align themselves in the ovary.

9. What is a placenta?
a) Cells
b) Parenchymatous cushion
c) Layers
d) Ovary
View Answer

Answer: b
Explanation: The ovule bearing parenchymatous tissue is known as the placenta. It is also the part of the ovary where the funiculus attaches itself. Just like in humans, the placenta provides nutrition to the growing ovules.
advertisement

10. Papaver is ______
a) apocarpous
b) adelophelous
c) syncarpous
d) apoptosis
View Answer

Answer: c
Explanation: Papaver, commonly known as poppy is a syncarpous flower. The carpels in this flower are fused together. Sometimes the style and stigma maybe free like in hibiscus. In an apocarpous condition, the ovaries must be free.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter