Biology Questions and Answers – Whittaker’s Classification of Organisms

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Whittaker’s Classification of Organisms”.

1. Whittaker classified organisms based on their cell structure, mode of nutrition and method of reproduction.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Whittaker classified organism into 5 kingdoms based on their cell structure, mode of nutrition, method of reproduction and evolutionary relations namely, Monera, Protista, Fungi, Plantae and Animalia.
advertisement

2. In Whittaker’s 5 kingdom classification, all the prokaryotic organisms are grouped under ________
a) Monera
b) Protista
c) Fungi
d) Animalia
View Answer

Answer: a
Explanation: In Whittaker’s 5 kingdom classification, all the prokaryotic organisms are grouped under Monera; all the unicellular organisms under Protista and all the fungi form a separate Kingdom. So, Whittaker’s 5 kingdom classification managed to include characteristics like nature and structure of cells.

3. In Whittaker’s 5 kingdom classification, all the unicellular organisms are categorised under ________
a) Protista
b) Monera
c) Porifera
d) Animals
View Answer

Answer: c
Explanation: In Whittaker’s 5 kingdom classification, all the unicellular organisms are categorised under Protista. For example, Amoeba, Paramecium, Chlorella and Chlamydomanas fall under the category of Protista.
advertisement
advertisement

4. Cell wall in fungi is made up of ________
a) Chitin
b) Cellulose
c) Amino acids
d) Proteins
View Answer

Answer: a
Explanation: Cell wall in fungi is made up of chitin. In plants, the cell wall is made up of Cellulose. Whittaker’s classification managed to consider the nature of cell wall which resulted in Fungi and Plants forming two different kingdoms.

5. Chlamydomanas is grouped under________
a) Monera
b) Protista
c) Plantae
d) Fungi
View Answer

Answer: b
Explanation: Chlamydomanas is a unicellular organism and so came under the category of Protista. Whittaker’s classification managed in grouping all the unicellular organisms under the category of Protista.
advertisement

6. Which among the following don’t contain nuclear membrane?
a) Monera
b) Protista
c) Fungi
d) Animalia
View Answer

Answer: a
Explanation: In eukaryotes, all the cell organelles are separated by a membrane. This membrane is absent in prokaryotes. Whittaker classified all the prokaryotes under the kingdom Monera. So, nuclear membrane is absent in Monera.

7. Whittaker’s 5 kingdom classification failed to include Viruses.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Although Whittaker managed to consider cell structure, nature of the cell, mode of nutrition and method of reproduction in his classification he failed to include viruses in his classification.
advertisement

8. All the heterotrophic plants are categorized under ____________
a) Protista
b) Fungi
c) Monera
d) Plantae
View Answer

Answer: b
Explanation: In Whittaker’s 5 kingdom classification all the heterotrophic plants are categorized under Fungi. For example, mushrooms, hypomycetes etc. Fall under the category of fungi.

9. Which among the following are incorrect?
a) Whittaker’s classification managed to consider cell structure, nature of the cell wall, mode of nutrition and method of reproduction
b) In 2 kingdom classification, all the fungi and algae are forcefully made to join Animalia
c) Whittaker’s classification is polyphyletic and so failed to group similar organism under the same kingdom
d) Whittaker’s classification didn’t include viruses
View Answer

Answer: b
Explanation: Whittaker’s classification managed to consider cell structure, nature of the cell wall, mode of nutrition and method of reproduction. In 2 kingdom classification, all the fungi and algae are forcefully made to join Plantae. Whittaker’s classification is polyphyletic and so failed to group similar organism under the same kingdom. Whittaker’s classification didn’t include viruses.
advertisement

10. Plantae consists of _______
a) Prokaryotes
b) Unicellular organisms
c) Multi-cellular organism
d) Heterotrophs
View Answer

Answer: c
Explanation: Plantae consists of Eukaryotes that are multi-cellular and autotrophic i.e. all the organisms in Plantae have multiple cells that contain membranous cell organelles and also can prepare their own food.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter