Cell Biology Questions and Answers – Cancer Cell Properties

«
»

This set of Cell Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cancer Cell Properties”.

1. Cancer is an inherited disease.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Cancer is a genetic disease but it may not be necessarily inherited. Most of the cases of cancer are not inherited and might arise due to poor lifestyle and eating habits.
advertisement

2. Normal cells can be converted to cancer cells by treatment with _____________
a) carcinogenic compounds
b) endonucleases
c) exonucleases
d) kinases
View Answer

Answer: a
Explanation: Normal cells can be converted to cancer cells by treatment with carcinogenic compounds (such as X-rays) that can induce mutations in the genome of normal cells, making them malignant.

3. The normal cells tend to remain in monolayer when their _____________ decreases.
a) pH
b) volume
c) genomic content
d) growth rate
View Answer

Answer: d
Explanation: The normal cells tend to remain in single layer of cells, termed monolayer when their growth rate decreases. The decrease in growth rate is caused due to inhibitory influences from the environment.

4. When cancer cells are grown in culture they do not form monolayers.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: When cancer cells are grown in culture, unlike normal cells that form a single layer of cells, they form clumps by growing on top of one another in piles. This is probably because cancer cells do not respond to the inhibitory signals coming from the environment.
advertisement

5. The two important compounds of serum that are necessary for cell culture are __________________
a) insulin, epidermal growth factor
b) insulin, phosphatidylserine
c) tumor necrosis factor, epidermal growth factor
d) epidermal growth factor, phosphatidylserine
View Answer

Answer: a
Explanation: The two important compounds those are required for the culture of normal mammalian cells, are insulin and epidermal growth factor, present as components of the serum’s fluid fraction. However, these are not required for the culturing of cancer cells.

6. The immortality exhibited by the cancer cells is due to presence of _____________________
a) telomerase
b) nuclease
c) kinase
d) protease
View Answer

Answer: a
Explanation: In culture, the cancer cells possess the capability of growing infinitely unlike normal cells that do not grow beyond a certain number of mitotic divisions. This immortality exhibited by the cancer cells is due to the presence of enzyme telomerase.

7. The cancer cells are protected from ___________________
a) transcription
b) mutation
c) apoptosis
d) contamination
View Answer

Answer: c
Explanation: The cancer cells are protected from apoptosis and usually do not activate a cell destruction pathway even when there is a presence of aberrant chromosome number and inhibitory signals from the environment.
advertisement

8. Cancer cells depend on _________________ metabolic pathway.
a) Effectors
b) Primary messengers
c) Secondary messengers
d) G-proteins
View Answer

Answer: d
Explanation: Arrestins are a small group of proteins that bind to the G-protein coupled receptors. To bind to these receptors, the arrestins compete with heterotrimeric G-proteins. In the process of desensitization, arrestin binding prevents further activation of the G-proteins.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Cell Biology.

To practice all areas of Cell Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn