Cell Biology Questions and Answers – Protein Techniques

«
»

This set of Cell Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Protein Techniques”.

1. Purification of a protein can be measured as an increase in ________________________
a) temperature
b) pH value
c) specific activity
d) polarity
View Answer

Answer: c
Explanation: Purification of a protein can be measured as an increase in the specific activity of the protein. Specific activity is the ratio of amount of that protein to the total amount of protein in that sample.
advertisement

2. Total nitrogen measurement can be used to measure __________________________
a) pH drift
b) total protein
c) specific enzyme
d) viscosity
View Answer

Answer: a
Explanation: The total nitrogen is a characteristic and constant property and all proteins contain 16 percent dry weight of the sample. The total nitrogen can be used to estimate the total protein content in a sample.

3. Protein’s solubility depends on the relative balance between protein-solvent and protein-protein interactions.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Every protein has a different solubility and it is a relative balance between the protein-solvent and protein-protein interactions. The former causes the protein to remain in solution, and the latter causes it to aggregate.

4. Which of the following can be used for selective precipitation of proteins?
a) alcohol
b) phenol
c) ammonium sulfate
d) sodium acetate
View Answer

Answer: c
Explanation: Ammonium sulfate is commonly used for selective precipitation of proteins. It is highly soluble in water and has high ionic strength. Purification is achieved by gradually adding the salt solution to crude protein extract.

5. In the liquid column chromatography, there are two phases namely ___________________ and ____________________
a) mobile, immobile
b) liquid, gel
c) viscous, non-viscous
d) flammable, inflammable
View Answer

Answer: a
Explanation: In the liquid chromatography, there are two columns namely the mobile phase and the immobile phase. The proteins bind to sites on the immobile (stationary phase) and pass through the column based on their affinity.

6. Which of the following uses non-compressible matrix and high pressure?
a) HPLC
b) GC-MS
c) LC-MS
d) MS-MS
View Answer

Answer: a
Explanation: High performance liquid chromatography (HPLC) uses long, narrow columns in while the mobile phase is forced through the non-compressible stationary phase under high pressure.
advertisement

7. When the pH of a protein is lowered _________________________
a) temperature decreases
b) negatively-charged groups neutralize
c) positively-charged groups neutralize
d) positively-charged groups decrease
View Answer

Answer: b
Explanation: When the pH (potential hydrogen) of a protein is lowered, the negatively charged groups become neutralized whereas the positively-charged groups become abundant. The opposite occurs when the pH increases.

8. A protein is neutral at the isoelectric point.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Isoelectric point is the pH value at which the negative charges and the positive charges are equal in a protein, and the protein is neutral. Usually, the isoelectric point of proteins is below 7.

9. Which of the following is used as an ion-exchanger resin?
a) ethanol
b) cellulose
c) starch
d) collagen
View Answer

Answer: b
Explanation: Ion-exchange chromatography uses ionic bonding of proteins to an inert matrix material such as cellulose. Two types of cellulose resins commonly used are diethyl-aminoethyl (DEAE) cellulose and carboxymethyl (CM) cellulose.

10. In ion-exchange chromatography, proteins bound to the resin can be displaced by increasing the _____________________
a) strength of ionic buffer
b) size of sample
c) column volume
d) column width
View Answer

Answer: a
Explanation: In ion-exchange chromatography, the proteins bind reversibly to the inert resin through ionic bonds. To displace and eventually elute the bound proteins the ionic strength of buffer can be increased.

11. Gel-filtration chromatography separates proteins based on their ___________________
a) pH
b) temperature
c) morphology
d) effective size
View Answer

Answer: d
Explanation: Gel-filtration chromatography separates the proteins based on their effective size (hydrodynamic radius). The column material consists of cross-linked polysaccharides like agarose and dextrans.

12. In gel-filtration chromatography, the proteins ______________________
a) bind to the column
b) diffuse through the column
c) denature
d) vaporize
View Answer

Answer: d
Explanation: The packing material of the column used in gel-filtration chromatography consists of cross-linked polysaccharides such as agarose and dextrans, of varying porosity. Through the column, the proteins diffuse in and out.
advertisement

13. Proteins interacting with specific substances can be separated using ___________________
a) ion-exchange chromatography
b) paper chromatography
c) affinity chromatography
d) gel-filtration chromatography
View Answer

Answer: c
Explanation: The proteins participating in interactions such as ligand-ligand, enzyme-substrate etc. can be purified using the affinity chromatography. In this technique, an interacting molecule is covalently attached to the inert matrix.

14. The yeast two-hybrid system is used for studying ________________________
a) protein-protein interactions
b) pressure changes
c) molecular size
d) differentiation pattern
View Answer

Answer: a
Explanation: The yeast two-hybrid system is used for studying protein-protein interactions. It was developed in 1989 by Stanley Fields and Ok-kyu Song at the State University of New York in Stony Brook.

15. Polyacrylamide gel electrophoresis uses ___________________ to separate proteins.
a) pressure difference
b) temperature difference
c) electric field
d) magnetic field
View Answer

Answer: c
Explanation: Polyacrylamide gel electrophoresis (PAGE) is a powerful technique that uses electric field to separate out proteins in a matrix. Small organic molecules of acrylamide are cross-linked to form a molecular sieve through which the proteins travel.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Cell Biology.

To practice all areas of Cell Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn