Biology Questions and Answers – Animal Tissues-1

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Animal Tissues-1”.

1. Which of the following functions is not performed by unicellular organisms?
a) Digestion
b) Respiration
c) Reproduction
d) Neural coordination
View Answer

Answer: d
Explanation: Neural coordination is not performed by unicellular organisms because neural coordination requires a complex set of cells and tissues to carry out the process which is not present in a single cell. It is coordination between different cells of the neural tissue.
advertisement

2. The human body is composed of how many cells?
a) Billions
b) Millions
c) Thousands
d) Quadrillion
View Answer

Answer: a
Explanation: The human body is composed of billions of cell to perform various functions. These cells aggregate to form tissues which in turn aggregate to form organs. Many organs coordinate with each other to form the organ system.

3. What is meant by a tissue?
a) Group of cells of similar origin
b) Group of cells of dissimilar origin
c) Group of similar or dissimilar cells
d) Group of unrelated cells
View Answer

Answer: c
Explanation: The group of similar or dissimilar cells that have a common origin and perform a similar function is called tissue. These tissues are organised in specific proportion and pattern to form an organ like stomach, lung, heart and kidney.
advertisement
advertisement

4. The structure of the cell varies according to which of the following?
a) Shape
b) Size
c) Life
d) Function
View Answer

Answer: d
Explanation: The structure of the cells varies according to their function. Therefore, the tissues are different and are broadly classified into four types –
i. Epithelial tissue
ii. Connective tissue
iii. Muscular tissue
iv. Neural tissue.

5. Which of the following tissues has the most regenerative power?
a) Epithelial tissue
b) Connective tissue
c) Muscular tissue
d) Neural tissue
View Answer

Answer: a
Explanation: Epithelial tissue has the most regenerative power while neural tissue has the least regenerative power. We commonly refer to an epithelial tissue as epithelium.
advertisement

6. Which of the following tissues is derived from all the three germinal layers?
a) Connective tissue
b) Epithelial tissue
c) Muscular tissue
d) Neural tissue
View Answer

Answer: b
Explanation: Epithelial tissue is derived from Ectoderm, mesoderm and endoderm. Connective and Muscular tissues are derived from mesoderm. Nervous or neural tissue is derived from ectoderm.

7. Which of the following functions is not performed by epithelial tissue?
a) Protection
b) Secretion
c) Absorption
d) Conduction
View Answer

Answer: d
Explanation: Epithelial tissue performs the function of protection, secretion, absorption, excretion and diffusion. Conduction of stimulus is the function of neural tissue.
advertisement

8. Which of the following statements is incorrect regarding epithelial tissue?
a) It does not have a free surface
b) Provides a covering for some part of the body
c) Cells are compactly packed
d) It is of two types
View Answer

Answer: a
Explanation: Epithelial tissue has a free surface, which faces either a body fluid or the outside environment and thus provides a covering or a lining for some part of the body. The cells of this tissue are compactly packed with a little intercellular matrix. There are two types of epithelial tissues namely simple epithelium and compound epithelium.

9. The simple epithelium consists of two or more cell layers and has a protective function.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Simple epithelium is composed of a single layer of cells and functions as a lining for body cavities, ducts and tubes. The compound epithelium consists of two or more cell layers and has a protective function as it does in our skin.
advertisement

10. Which of the following is not a type of simple epithelial tissue?
a) Squamous epithelium
b) Cuboidal epithelium
c) Columnar epithelium
d) Compound epithelium
View Answer

Answer: d
Explanation: Based on structural modification of the cells, simple epithelium is further divided into three types. These are:
i. Squamous epithelium
ii. Cuboidal epithelium
iii. Columnar epithelium.

11. In which of the following places, the squamous epithelium is not found?
a) Wall of blood vessels
b) Air sacs of lungs
c) Trachea
d) Bowman’s capsule
View Answer

Answer: c
Explanation: Squamous epithelium is made of a single thin layer of flattened cells with irregular boundaries. They are found in the walls of blood vessels, lymph vessels, air sacs of lung alveoli, Bowman’s capsule and Henle’s loop.

12. In which of the following places, the cuboidal epithelium is not found?
a) Ducts of glands
b) Tubular parts of the nephron
c) Germinal epithelium of gonads
d) Vasa deferens
View Answer

Answer: d
Explanation: The cuboidal epithelium is commonly found in the ducts of glands, tubular part of nephrons like DCT, collecting tubule and collecting duct. It is also found in the germinal epithelium of gonads.

13. Where is brush bordered cuboidal epithelium found?
a) DCT
b) PCT
c) Collecting duct
d) Collecting tubule
View Answer

Answer: b
Explanation: Brush bordered cuboidal epithelium is found in Proximal Convoluted Tubule. It is responsible for 70% reabsorption of glomerular filtrate. This epithelium has microvilli.

14. The nuclei of columnar epithelial cells are located at the base.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The nuclei of columnar epithelial cells are located at the base. The columnar epithelium is composed of a single layer of tall and slender cells. This epithelium is found in small intestine and stomach.

15. What are cuboidal or columnar cells called when they bear cilia?
a) Ciliated epithelium
b) Flagellated epithelium
c) Convoluted epithelium
d) Brush bordered epithelium
View Answer

Answer: a
Explanation: If the columnar or cuboidal cells bear cilia on their free surface they are called the ciliated epithelium. Their function is to move particles or mucus in a specific direction over the epithelium.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter