Biology Questions and Answers – Animals Structural Organisations – Frogs-2

«
»

This set of Zoology Online Quiz focuses on “Animals Structural Organisations – Frogs-2”.

1. Which of these organs secrete bile?
a) Kidney
b) Spleen
c) Gall bladder
d) Liver
View Answer

Answer: d
Explanation: The liver is the organ responsible for the secretion of bile. The secreted bile is stored in the gall bladder. Bile is a greenish-yellow fluid that acts as an emulsifying agent for the catabolic breakdown of fats.
advertisement

2. Where is bile stored in the body of frog?
a) Pancreas
b) Liver
c) Gall bladder
d) Bidder’s canal
View Answer

Answer: c
Explanation: Bile is stored in the gall bladder of the frog after it has been secreted by the liver. Bile is a greenish-yellow fluid that emulsifies fats. Bidder’s canal is a part of the male reproductive system of frogs.

3. Which of these is not a characteristic feature of Rana tigrina?
a) Webbed feet
b) Bilobed tongue
c) Thick, leathery skin
d) Membranous tympanum
View Answer

Answer: c
Explanation: Rana tigrina or frog possesses a bilobed tongue to capture food. It has webbed feet for the purpose of swimming in water. It also has a membranous tympanum to receive sound signals. It has moist, slippery skin.
advertisement
advertisement

4. In frogs, chyme is passed to the ______
a) duodenum
b) ileum
c) jejunum
d) cloaca
View Answer

Answer: a
Explanation: Duodenum is the first part of the small intestine. Food ingested by the frog is churned with bile, pancreatic juices and hydrochloric acid in the stomach to form an acidic mixture called chyme. This is passed to the duodenum.

5. Pancreatic juice is delivered to the duodenum by the _______
a) pancreatic duct
b) common bile duct
c) parotid duct
d) hepatic duct
View Answer

Answer: b
Explanation: Pancreatic juice is first delivered from the pancreas to the common bile duct via the pancreatic duct. The common bile duct, which also receives bile from the gall bladder delivers its contents into the duodenum.
advertisement

6. Where does final digestion take place in frogs?
a) Rectum
b) Cloaca
c) Intestine
d) Bidder’s canal
View Answer

Answer: c
Explanation: Final digestion in frogs takes place in the intestine where pancreatic juices break down proteins and carbohydrates and bile break down fat. The undigested food moves to the rectum end exits through the cloaca.

7. In frogs, the undigested food passes out through the ______
a) cloaca
b) rectum
c) anus
d) intestine
View Answer

Answer: a
Explanation: The undigested food in frogs is passed out through the cloaca. The rectum lies before the cloaca. The undigested food is digested completely in the intestine and passed into the cloaca via the rectum.
advertisement

8. What type of respiration is shown by frogs in water?
a) pulmonary respiration
b) Branchial respiration
c) Subcutaneous respiration
d) Cutaneous respiration
View Answer

Answer: d
Explanation: Frogs can breathe both on land and in freshwater. In water, the exchange of gases occurs through the moist skin. This type of respiration shown by frogs is known as cutaneous respiration.

9. Cutaneous respiration in frogs takes place by _______
a) endosmosis
b) active transport
c) diffusion
d) exosmosis
View Answer

Answer: c
Explanation: Frogs can breathe both on land and in water. Frogs breathe in water through the skin. This is known as cutaneous respiration. Cutaneous respiration in frogs takes place by the process of diffusion.
advertisement

10. Frogs have a lymphatic system. True or false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Frogs possess a lymphatic system. The lymphatic system contains lymph, lymph channels and lymph nodes. The circulatory or vascular system of frogs is also well-developed and of closed type.

11. During aestivation in frogs, gaseous exchange takes place through ______
a) Anaerobic respiration
b) Stored oxygen
c) Lungs
d) Skin
View Answer

Answer: d
Explanation: Frogs show both aestivation and hibernation, which are long periods of rest during the peak summer and peak winter periods, respectively. During aestivation, gaseous exchange takes place through the skin.

12. How many chambers are present in a frog’s heart?
a) 2
b) 4
c) 3
d) 5
View Answer

Answer: c
Explanation: The heart of a frog has three chambers- two auricles and one ventricle. The heart is covered by a membrane called pericardium. The heart is a muscular structure and is situated in the upper part of the body.

13. What is the shape of the sinus venosus?
a) Spherical
b) Irregular
c) Triangular
d) Cylindrical
View Answer

Answer: c
Explanation: The sinus venosus is a triangular structure. It receives blood from the vena cava which are major veins of the body. The sinus venosus then joins the right atrium and delivers the deoxygenated blood.

14. In frog, the ventricle opens into ______
a) conus arteriosus
b) sinus venosus
c) hepatic portal vein
d) vena cava
View Answer

Answer: a
Explanation: The heart of the frog has three chambers- two auricles and one ventricle. The heart is covered by a covering called pericardium. Oxygenated blood leaves the heart through the conus arteriosus.

15. Which of these is not present in frog?
a) Renal portal system
b) Enucleated erythrocytes
c) Hepatic portal system
d) Lymphatic system
View Answer

Answer: b
Explanation: Frogs have specialized vein connections between the intestine and liver and as well as between the kidneys and the lower parts of the frog body, known as hepatic and renal portal systems. They have a lymphatic system and nucleated erythrocytes.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice Zoology Online Quiz, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter