Microbiology Questions and Answers – Diseases Caused by Fungi

«
»

This set of Microbiology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Diseases Caused by Fungi”.

1. Dermatophytic diseases attributed infections to ______________
a) humans
b) insects
c) monkeys
d) birds
View Answer

Answer: b
Explanation: Dermatophytic diseases attributed infections to insects and thus the Romans called these infections tinea, meaning “small insect larva”.
advertisement

2. Fungus diseases that occur on the nails, skin, hair are referred to as systemic mycoses.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Fungus diseases that occur on the nails, skin, hair, and mucous membranes are referred to as superficial mycoses or dermatomycoses.

3. Ringworm of the scalp is known as ______________
a) tinea capitis
b) tinea pides
c) tinea unguium
d) onychomycosis
View Answer

Answer: a
Explanation: The dermatologists frequently used a terminology based on the part of the body involved, for example, tinea capitis is ringworm of the scalp.

4. Black piedra is a fungus infection of the ___________
a) skin
b) foot
c) hair
d) nails
View Answer

Answer: c
Explanation: Black piedra is a fungus infection of hair, characterized by dark brown or black nodules on the hair shaft.

5. Which of the following causes epidemic ringworm of the scalp in children?
a) Microsporum audouinii
b) Trichophyton rubrum
c) Candida albicans
d) Epidermophyton floccosum
View Answer

Answer: a
Explanation: Microsporum audouinii is a dermatophyte that causes epidemic ringworm of the scalp in children.
advertisement

6. Tinea versicolor is caused by _______________
a) Piedraia hortae
b) Trichosporon beigelii
c) Malassezia furfur
d) Candida albicans
View Answer

Answer: c
Explanation: Malassezia furfur causes tinea versicolor, a generalized fungus infection of the skin covering trunk and sometimes other areas of the body.

7. The systemic mycoses are caused mainly by air-borne organisms.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The systemic mycoses are caused by many air-borne organisms that enter the body through the respiratory tract. They may however enter by other portals.

8. Moniliasis disease is caused by ________________
a) Histoplasma capsulatum
b) Blastomyces dermatitidis
c) Coccidioides immitis
d) Candida albicans
View Answer

Answer: d
Explanation: Candida albicans causes Moniliasis that may infect any body tissue. It is found on mucous membranes of intestinal tracts.

9. Blastomyces brasiliensis causes which of the following disease?
a) North American blastomycosis
b) South American blastomycosis
c) Histoplasmosis
d) Sporotrichosis
View Answer

Answer: b
Explanation: Blastomyces brasiliensis causes South American blastomycosis which is most famous in Brazil. Lesions are most commonly found in the mouth and gastrointestinal tract and in the lymph nodes of the neck.
advertisement

10. Which of the following disease is an infection of the reticuloendothelial system?
a) Cryptococcosis
b) Moniliasis
c) Histoplasmosis
d) Coccidioidomycosis
View Answer

Answer: c
Explanation: Histoplasmosis may occur as an acute or chronic, localized or disseminated infection of the reticuloendothelial system.

11. Which of the following does not grow in Sabouraud’s glucose agar media?
a) Histoplasma capsulatum
b) Coccidioides immitis
c) Sporothrix schenckii
d) Blastomyces dermatitidis
View Answer

Answer: d
Explanation: Blastomyces dermatitidis are large round cells that show optimum growth temperature at 37 degrees C on infusion-blood agar media.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microbiology.

To practice all areas of Microbiology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn