Biology Questions and Answers – Living World – Taxonomical Aids

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Living World – Taxonomical Aids”.

1. What are taxonomical aids?
a) Taxonomical aids refer to first aid kids used to treat animals
b) Taxonomical aids are those that help you to identify and classify organisms into their respective taxa
c) Taxonomical aids are students who study taxonomy
d) Taxonomical aids are those which help you to study the anatomy of an organism
View Answer

Answer: b
Explanation: Taxonomical aids help you to identify and classify organisms into their respective taxa Herbarium sheets, zoological parks, botanical gardens, museums and keys constitute taxonomical aids.
advertisement

2. SV Zoological Park is located in _________
a) Pune
b) Tirupati
c) Visakhapatnam
d) Chennai
View Answer

Answer: b
Explanation: SV Zoological Park is located in Tirupati and it’s one of the Asia’s largest zoological park Indira Gandhi Zoological park is located in Visakhapatnam. Anna zoological park is located in Chennai. Rajiv Gandhi Zoological Park is located in Pune.

3. Herbarium is a _______
a) store house of all animal specimens
b) place where fresh plants are kept to attract visitors
c) sheets in which different dried plant specimens pressed against the papers are stored for taxonomical study
d) a devotional place where people offer their prayers for the sacred trees
View Answer

Answer: c
Explanation: Herbarium sheets are used to preserve dried plant specimens that are pressed against the sheets and are helpful in taxonomical study. Also these are one of the most familiar taxonomical aids used by taxonomists.
advertisement
advertisement

4. Pick the odd one out.
a) Herbarium
b) Botanical Garden
c) Zoological Park
d) Flora
View Answer

Answer: c
Explanation: Zoological parks are taxonomical aids to study and categorize animals. Herbarium, Botanical Garden and Flora are taxonomical aids to study plant kingdom.

5. Lal Bagh botanical garden is located in _________
a) Hyderabad
b) Delhi
c) Bangalore
d) Mumbai
View Answer

Answer: c
Explanation: Lal Bagh botanical garden is located in Bangalore. It is one of the oldest botanical garden in the world. Few other famous botanical gardens in the world are at Kew (England), Indian Botanical Garden, Howrah and National Botanical Research Institute, Lucknow.
advertisement

6. Museums preserve larger animals and birds ________
a) as skeletons
b) in giant boxes
c) by compressing and stuffing them into boxes
d) by creating an environment that resembles their habitat so that they can survive for a long period
View Answer

Answer: c
Explanation: Larger animals and birds are preserved in museums by compressing them into boxes. In zoological parks, animals are provided with an environment that is similar to their habitat so that they can survive for a long period.

7. The pair of options used in keys to determine the taxonomy of an organism is called ________
a) Doublet
b) Couplet
c) Manuals
d) Description
View Answer

Answer: b
Explanation: Taxonomists use keys which provide you with a pair of contrasting options called couplet that finally terminates at the correct taxon of the organism.
advertisement

8. Information on any of the taxon are provided by _________
a) Monographs
b) Manuals
c) Herbarium sheets
d) Catalogues
View Answer

Answer: a
Explanation: Monographs provides is with information on any of the taxon. Manuals help us by providing information on species that are found in an area. Herbarium sheets contain dried plant specimens and information about that plant. Catalogue contains list of species and brief information on each of them.

9. CBD stands for ________
a) Conservation of Bio-diversity
b) Convention on Biological Diversity
c) Conference on Bio-diversity
d) Colloquium on Bio-diversity
View Answer

Answer: b
Explanation: Convention on Biological Diversity is a treaty signed in United Nations with a motto to conserve bio-diversity and promote sustainable development.
advertisement

10. Taxonomical aids help you in identification and classification of organisms.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Taxonomical aids serve as quick referrals for taxonomical studies. They help us in identification and classification of organism according to their taxonomic categories.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter