Biology Questions and Answers – Diversity in the Living World – 2

«
»

This set of Biology MCQs for Class 11 focuses on “Diversity in the Living World – 2”.

1. The number of described species of living organisms is _________
a) 1.25 million species
b) 0.5 million species
c) 1.025 million species
d) 1.7 million species
View Answer

Answer: d
Explanation: There are 1.7-1.8 million species of living organisms described on the date. Also, there are 1.25 million species of animals, 0.5 million species of plants and 1.025 million species of insects found and described by scientists.
advertisement

2. The organisation of the biological world begins with __________
a) cellular level
b) atomic level
c) submicroscopic molecular level
d) organismic level
View Answer

Answer: c
Explanation: The biological world organisation begins with the submicroscopic molecular level which further broadens to the cellular level and organismic level. The submicroscopic molecular level consists of proteins, carbohydrates, lipids and nucleic acids organised into organelles of the cell.

3. Which of the following books is not written by Carolus Linnaeus?
a) Systema Naturae
b) Historia Naturalis
c) Species Plantarum
d) Philosophia Botanica
View Answer

Answer: b
Explanation: Historia Naturalis is authored by Pliny the Elder whereas Systema Naturae, Species Plantarum and Philosophia Botanica are written by Linnaeus.
advertisement
advertisement

4. Who is the Father of New Systematics?
a) Aristotle
b) Linnaeus
c) Theophrastus
d) Julian Huxley
View Answer

Answer: d
Explanation: Sir Julian Huxley is the Father of New Systematics. Aristotle is the Father of Zoology. Linnaeus is the Father of Taxonomy. Theophrastus is the Father of Botany.

5. A taxon can be defined as _________
a) a group of related families
b) a group of related species
c) a taxonomic group of any ranking
d) the number and type of organisms present on Earth
View Answer

Answer: c
Explanation: A taxon is a taxonomic group of any ranking whereas a group of related species is the genus and a group of related families is the order. Biodiversity is the number and type of organisms present on Earth.
advertisement

6. Which among the following is not a code of nomenclature for organisms?
a) International Code of Botanical Nomenclature
b) International Code of Bacteriological Nomenclature
c) International Code of Zoological Nomenclature
d) International Union of Pure and Applied Chemistry
View Answer

Answer: d
Explanation: International Union of Pure and Applied Chemistry is for the nomenclature of organic compounds while the International Code of Botanical Nomenclature, International Code of Bacteriological Nomenclature and International Code of Zoological Nomenclature are the three codes of nomenclature for living organisms.

7. Statement A: Species is the basic unit of classification.
Statement B: Two plants can be said to belong to the same species if they can reproduce freely with each other and form seeds.
a) Both the statements are true
b) Both the statements are false
c) Statement A is true but Statement B is false
d) Statement B is true but Statement A is false
View Answer

Answer: a
Explanation: Both the statements are correct. Closely linked organisms belong to the same species and they can interbreed among themselves to produce fertile progenies.
advertisement

8. Statement A: The process of classification is called taxonomy.
Statement B: Characterisation, identification, classification and nomenclature are basic to taxonomy.
a) Both the statements are true
b) Both the statements are false
c) Statement A is true but Statement B is false
d) Statement B is true but Statement A is false
View Answer

Answer: a
Explanation: Both the statements are correct. Taxonomy involves classification of organisms and Characterisation, identification, classification and nomenclature are parts of the same.

9. Which of the following takes into account evolutionary relationships between organisms?
a) Cladistics
b) Artificial System of Classification
c) Natural System of classification
d) Systematics
View Answer

Answer: d
Explanation: Systematics considers phylogenetic relationships for classification. Cladistics consists of ancestral and derived characters as the basis of classification, Artificial System of Classification takes into account the morphological characters and Natural System of classification considers the natural similarities and dissimilarities to bring out relationships.
advertisement

10. Binomial Nomenclature means giving a scientific name consisting of a generic name and a family name.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Binomial Nomenclature means giving a scientific name consisting of a generic name and a specific epithet.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice Biology MCQs for Class 11, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter