Biology Questions and Answers – Mechanism of Absorption of Nutrients – 1

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Mechanism of Absorption of Nutrients – 1”.

1. Any mineral ion concentration that reduces that dry wt. of tissues by 10% is called as ___________
a) critical concentration
b) toxic concentration
c) beneficial concentration
d) optimum concentration
View Answer

Answer: b
Explanation: Toxic concentration is the concentration that reduces the dry wt. of tissues by 10 percent. Critical concentration is the concentration below which the growth of plant starts to retard. Beneficial concentration is the concentration which is favorable for higher growth of plant. Optimum concentration is the concentration which should be maintained for stable growth of plant.
advertisement

2. Which of the following statements if wrong about manganese toxicity?
a) Appearance of brown spots surrounded by chlorotic veins
b) Deficiency of Iron
c) Deficiency of Calcium
d) Excess of Magnesium
View Answer

Answer: d
Explanation: Manganese toxicity is visible by appearance of brown spots surrounded by chlorotic veins. Also deficiency of iron, calcium and magnesium are symptoms of manganese toxicity as its excess concentration affects their functioning.

3. Which of the following is not a function of soil?
a) It holds water
b) It supplies air to roots
c) It acts as a matrix that destabilizes the plant
d) It harbors nitrogen fixing bacteria
View Answer

Answer: c
Explanation: Plants take their nutrition from minerals present in the soil. Many macro and micronutrients are present in the soil. The soil also harbors nitrogen fixing bacteria that fix nitrogen in order for uptake by plants. It performs several other functions like holding water and supplying air to root’s respiration. It also acts as a matrix for stabilization of the plant.
advertisement
advertisement

4. Minerals are transported through _________ along the _________ stream of water.
a) xylem, descending
b) phloem, descending
c) xylem, ascending
d) phloem, ascending
View Answer

Answer: c
Explanation: Minerals are transported through xylem along the ascending stream of water. Phloem is used for the translocation of solutes and sometimes organic nitrogen compounds. Phloem exhibits both upward and downward movement of food along with the movement of water in the adjacent cells.

5. The translocation of mineral elements through the phloem is observed by radioisotope methods.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: With the use of radioisotope methods, the translocation of mineral elements through the xylem has been observed by scientists. It is transported to different parts of plants along with the ascending flow of water.
advertisement

6. Which of the following elements do not get translocated to younger parts?
a) N
b) P
c) K
d) Ca
View Answer

Answer: d
Explanation: Elements such as N, P and K get readily mobilized from older parts to younger ones before the death of the plant or before new growth appears. Ca, being a part of the structure of the cell wall and middle lamella does not move to the younger parts.

7. Statement A: Minerals are present in the soil in the form of charged particles.
Statement B: Concentration of minerals is lower in root than in soil.
a) Both the statements are true
b) Both the statements are false
c) Statement A is true but Statement B is false
d) Statement B is true but Statement A is false
View Answer

Answer: c
Explanation: Minerals are present as charged ions in the soil which can be easily transported to the plant in the same form or after conversion to a more stable form. The concentrations of minerals are always more in the root than in the soil. The root extracts the minerals required from the soil with the help of active absorption.
advertisement

8. Statement A: The outward movement is influx.
Statement B: The inward movement is efflux.
a) Both the statements are true
b) Both the statements are false
c) Statement A is true but Statement B is false
d) Statement B is true but Statement A is false
View Answer

Answer: a
Explanation: The movement of ions is called flux. The inward movement into the cells is influx. The outward movement is called efflux. Both the processes are active in nature.

9. Mineral ions are exported from older parts to younger parts of plant before leaf fall.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Mineral ions are moved from mature organs to younger organs of plants before senescence. In deciduous plants, elements are removed to other parts before all the leaves fall.
advertisement

10. Statement A: The process of absorption of minerals is divided into 2 phases.
Statement B: One phase of absorption is passive while the other is active.
a) Both the statements are true
b) Both the statements are false
c) Statement A is true but Statement B is false
d) Statement B is true but Statement A is false
View Answer

Answer: a
Explanation: The process of absorption of minerals is demarcated into two main phases. The first is the uptakes of ions into the outer space of cell-the apoplast via passive process. The second phase is the slow uptake of ions into the inner space of cell–the symplast via active process.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter