Biology Questions and Answers – Transportation in Plants

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Transportation in Plants”.

1. Vascular bundle is composed of _________
a) xylem
b) phloem
c) both xylem and phloem
d) cambium
View Answer

Answer: c
Explanation: Vascular bundle is mainly composed of xylem and phloem. There is presence of intra-vascular cambium and inter-vascular cambium in between them in different stages of their life cycle.
advertisement

2. Which kind of transport is present in xylem?
a) No transport
b) Unidirectional
c) Bidirectional
d) Multidirectional
View Answer

Answer: b
Explanation: Xylem transports water and minerals in a particular direction from roots to leaves via stem. The movement of phloem is usually bidirectional and sometimes multidirectional.

3. Cytoplasmic streaming is a form of active transport for short distances.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Cytoplasmic streaming aids active transport of substances for short distances. It is a type of symplastic movement and observed in cells of Hydrilla and Tradescantia.
advertisement
advertisement

4. Mineral Nutrients are taken up by ________
a) leaves
b) stems
c) branches
d) roots
View Answer

Answer: d
Explanation: Mineral nutrients are taken up by roots from the soil. It is then passed to the leaves via stem the sink organs such as branches, fruit, seed, embryo etc.

5. Minerals are re-exported by __________
a) leaves
b) stems
c) branches
d) roots
View Answer

Answer: a
Explanation: Minerals are obtained from the soil by the roots reach the leaves. From the leaves, they are then distributed to different sinks as per requirement of the organs.
advertisement

6. Who is the Father of Plant Physiology?
a) Stephan Hales
b) Schwendener
c) Melvin Calvin
d) Lipmann
View Answer

Answer: c
Explanation: Stephan Hales is the Father of Plant Physiology. Schwendener was the first to propose stomatal movements are due to turgor changes in the guard cells. Melvin Calvin received Nobel Prize in 1961 for mapping the pathway of carbon assimilation in photosynthesis. Lipmann is known as the father of ATP Cycle.

7. The theory proposed to explain the mechanism of stomatal movement?
a) The starch-sugar interconversion theory
b) Theory of photosynthesis in guard cell
c) Theory of glycolate metabolism
d) Active potassium transport ion concept
View Answer

Answer: a
Explanation: Steward in 1964 proposed a modified scheme of inter-conversion of starch and sugar for stomatal movement. Theory of photosynthesis in guard cells was given by Von Mohl in 1856 and proposed that chloroplasts in the guard cells photosynthesize leading to production of sugar. Theory of glycolate metabolism was given by Zelitch in 1963 and he proposed that production of glycolic acid in the guard cells is a necessary factor in stomatal opening. Active Potassium Pump theory was given by Fujino. Levitt & Rashke in 1975 supported the theory of the K+ ion transport active mechanism requires ATP.
advertisement

8. Plants lose water mainly by the process of _____
a) Guttation
b) Exudation
c) Transpiration
d) Evaporation
View Answer

Answer: c
Explanation: Transpiration is the major cause of water loss in plants. Evaporation is the second main reason while guttation and exudation are removal of extra water from the plant.

9. Root system in a plant develops well when __________
a) deficiency of copper
b) absorption of water increases
c) deficiency of auxin
d) deficiency of ABA
View Answer

Answer: b
Explanation: Root system in a plant develops well when absorption of water increases. Deficiency of copper of leads to necrosis. Deficiency of auxin leads to excess differentiation of xylem. Deficiency of ABA leads to non-closure of stomata even during water stress conditions.
advertisement

10. Water entering roots through diffusion is a ____________
a) endosmosis
b) osmosis
c) passive absorption
d) active absorption
View Answer

Answer: c
Explanation: Water entering roots through diffusion is a passive absorption. Osmosis requires a presence of semi-permeable membrane which is absent in case of roots and soil. Endosmosis is the process of entry of water inside the guard cells when the DPD inside the cell is higher than the surrounding medium.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter