Biology Questions and Answers – Anatomy of Dicotyledonous Plant

«
»

This set of Botany Exam Questions and Answers focuses on “Anatomy of Dicotyledonous Plant”.

1. Which among the following is incorrect about the anatomy of dicot root?
a) The layer just inside the endodermis in a dicot root is called pericycle
b) The portion between endodermis and epidermis is covered by parenchyma cells
c) Secondary growth initiates from the cells of pericycle
d) Pith in a dicot root quite larger than that of a mono cot root
View Answer

Answer: d
Explanation: The layer just inside the endodermis in a dicot root is called pericycle. The portion between endodermis and epidermis is covered by parenchyma cells. Secondary growth initiates from the cells of pericycle. Pith in a mono cot root is quite larger than that of a dicot root.
advertisement

2. Which among the following is an incorrect statement about the anatomy of a dicot root?
a) More xylem bundles are present in a dicot root
b) Conjunctive tissues are made of parenchymatic cells
c) Cortex is made of schlerenchymatous cells
d) Intercellular spaces are absent in endodermis
View Answer

Answer: c
Explanation: More xylem bundles are present in a dicot root. Conjunctive tissues are made of parenchymatic cells. Intercellular spaces are absent in endodermis. Cortex is made of parenchymatic cells.

3. Conjunctive cells are present only in dicot root and absent in monocot roots.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Conjunctive cells are present only in dicot root and absent in monocot roots. These are the cells that lie in between xylem and phloem of a dicot root. Such kind of cells are absent in monocot root.
advertisement
advertisement

4. Which among the following is incorrect about dicot stem?
a) Xylem and phloem are vascular bundles are arranged in a ring like fashion
b) Hypodermis is present just below the epidermis
c) The vascular bundles are of open type
d) Pith is made of vascular bundles
View Answer

Answer: d
Explanation: Xylem and phloem are vascular bundles are arranged in a ring like fashion. Hypodermis is present just below the epidermis. The vascular bundles are of open type. Pith is made of parenchyma cells.

5. Cortical layers of a dicot stem are made of collenchyma cells.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Cortical layers of a dicot stem are made of thin-walled parenchyma cells. Parenchyma cells are therefore called packing cells as they cover almost every region that are left empty.
advertisement

6. Vascular bundles, pericycle and pith are combinedly called stele.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Vascular bundles, pericycle, pith and all other tissues inside the endodermis are combinedly called stele. The central portion of any plant cross section is called “Pith”. The portion outside the endodermis constitutes the cortex.

7. Which among the following is incorrect about anatomy of a dicot stem?
a) Epidermis is covered with a thin layer of cuticle and it bears few stomata and trichomes
b) The hypodermis is made of collenchymatous cells and is present just below the epidermis
c) Cortex is made of parenchymatic cells with conspicuous intercellular spaces
d) Endodermis are also called as wax sheath as they are rich in waxy materials
View Answer

Answer: d
Explanation: Epidermis is covered with a thin layer of cuticle and it bears few stomata and trichomes. The hypodermis is made of collenchymatous cells and is present just below the epidermis. Cortex is made of parenchymatic cells with conspicuous intercellular spaces. Endodermis of a dicot stem is also called as starch sheath as they are rich in waxy materials.
advertisement

8. Which among the following is incorrect about anatomy of the dicot leaf?
a) Mesophyll is the portion in between adaxial and abaxial epidermis
b) Mesophyll that performs photosynthesis are called palisade parenchyma and spongy parenchyma
c) Spongy parenchyma are placed towards the adaxial epidermis
d) Palisade parenchymatic cells are elongated cells that are arranged parallel to each other
View Answer

Answer: c
Explanation: Mesophyll is the portion in between adaxial and abaxial epidermis. Mesophyll cells that perform photosynthesis are called palisade parenchyma and spongy parenchyma. Spongy parenchyma cells are placed towards the abaxial epidermis. Palisade parenchymatic cells are elongated cells that are arranged parallel to each other.

9. Vascular bundles are surrounded by _________
a) Bundle sheath cells
b) Endodermis
c) Epidermis
d) Hypodermis
View Answer

Answer: a
Explanation: Vascular bundles are surrounded by bundle sheath cells. Sometimes these cells contain chloroplasts and helps in carrying photosynthesis. These are tightly packed sheaths around the veins of the leaf.
advertisement

10. The central portion of the stem is called ________
a) Pith
b) Cortex
c) Vascular bundles
d) Ground tissue
View Answer

Answer: a
Explanation: The central portion of the stem or a root or a leaf is called the pith. Cortex is the region outside the endodermis. Vascular bundles are those that help in transportation of food and water. Ground tissue is that region of a plant excluding vascular bundles and epidermis.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice Botany Exam Questions and Answers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter