Biology Questions and Answers – Flowering Plants Anatomy – Secondary Growth of a Plant

«
»

This set of Botany Question Papers focuses on “Flowering Plants Anatomy – Secondary Growth of a Plant”.

1. A monocot can’t show secondary growth whereas dicot exhibit secondary growth.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Secondary growth refers to the girthwise growth. Lateral meristematic tissues are responsible for secondary growth. A monocot can’t show secondary growth whereas dicot exhibit secondary growth.
advertisement

2. Secondary growth is due to _______
a) Cambium
b) Apical meristem
c) Intercalary meristem
d) Parenchyma
View Answer

Answer: a
Explanation: Secondary growth is due to lateral meristematic tissues i.e. cambium. Cambium tissues are primarily of two kinds, namely, vascular cambium and cork cambium. Vascular cambium is responsible for the formation of secondary growth in vascular bundles and cork cambium is responsible for replacing the broken epidermis.

3. Which among the following is incorrect about vascular cambium?
a) It exists as a layer in between primary xylem and primary phloem
b) Intrafascicular cambium is formed when cambium cells are in between the primary xylem and phloem
c) Interfascicular cambium cells are medullary cells that adjoin intrafascicular cambium
d) A cambial ring is formed in an intrafascicular cambium
View Answer

Answer: d
Explanation: It exists as a layer in between primary xylem and primary phloem. Intrafascicular cambium is formed when cambium cells are in between the primary xylem and phloem. Interfascicular cambium cells are medullary cells that adjoin intrafascicular cambium. A cambial ring is formed when interfasicular cambium cells connect intrafascicular cambium cells.
advertisement
advertisement

4. Which among the following is not correct about vascular cambium?
a) Cells on the outer side of cambial ring differentiate into secondary phloem
b) Cells on the inner side of cambial ring differentiate into secondary xylem
c) Amount of the secondary phloem produced is more than that of secondary xylem
d) Vascular cambium is an example of Meristematic tissue
View Answer

Answer: c
Explanation: Cells on the outer side of cambial ring differentiate into secondary phloem. Cells on the inner side of cambial ring differentiate into secondary xylem. Amount of the secondary phloem produced is less than that of secondary xylem. Vascular cambium is an example of Meristematic tissue.

5. A layer of Meristematic tissue that develops around the cortex region is called cork cambium.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A layer of Meristematic tissue that develops around the cortex region is called cork cambium. Cork cambium replaces the broken epidermis due to secondary growth of xylem and phloem.
advertisement

6. Which among the following is incorrect about cork cambium?
a) Cork cambium helps in the replacement of the broken epidermis during the secondary growth
b) Cells on the outer side of the cork cambium differentiates to form cork
c) Cells on the inner side of the cork cambium differentiates to form secondary cortex
d) Cork is also known as Phelloderm
View Answer

Answer: d
Explanation: Cork cambium helps in the replacement of the broken epidermis during the secondary growth. Cells on the outer side of cork cambium differentiate to form cork. Cells on the inner side of the cork cambium differentiate to form secondary cortex. Cork is also known as Phellem.

7. Secondary cortex is also called as _________
a) Phellem
b) Phelloderm
c) Secondary xylem
d) Secondary phloem
View Answer

Answer: a
Explanation: Cells on the outer edge of the cambium grow to form the cork which is also known as Phellem. Cells on the inner edge of the cambium grow to form the secondary cortex which is also known as Phelloderm.
advertisement

8. Which among the following describes bark?
a) Phloem and xylem
b) Epidermis and parenchymatic cells
c) Everything outside the vascular cambium including the secondary phloem
d) Pith
View Answer

Answer: c
Explanation: A bark is everything outside the vascular cambium including the secondary phloem. The tissues in a bark comprise of secondary phloem and peridermis (secondary cortex, cork cambium and cork).

9. The wood that grows in the winter due to inactive cambium is called as _______
a) Early wood
b) Heart wood
c) Sapwood
d) Autumn wood
View Answer

Answer: d
Explanation: Cambium is inactive in winter and forms fewer xylary elements that have narrow vessels and this wood has higher density and is darker than that of the early wood. This wood is called Autumn wood.
advertisement

10. The region in the secondary phloem that comprises of dead elements and protected by lignified walls is called as _____
a) Early wood
b) Heart wood
c) Sap wood
d) Late wood
View Answer

Answer: b
Explanation: The region in the secondary phloem that comprises of dead elements and protected by lignified walls is called Heart wood. Heart wood doesn’t conduct water but instead provides mechanical support.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice Botany Question Papers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter