Biology Questions and Answers – Flowering Plants Morphology – Fruit and the Seed-2

«
»

This set of Botany Question Bank focuses on “Flowering Plants Morphology – Fruit and the Seed-2”.

1. Dicotyledon seeds have two seed leaves.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Dicotyledon seeds have two seed leaves. The word cotyledon means seed leaves. When a dicotyledonous seed germinates it initially gives rise to two seed leaves whereas in monocotyledonous seed only a single leaf arises.
advertisement

2. Which among the following is incorrect about structure of the seed?
a) Testa and tegmen are the two layers of a seed coat
b) Testa and tegmen are closely attached that they can’t be separated unless soaked in water
c) Seed coat provides protection to the embryo
d) Testa is the thin inner layer and tegmen is the thick outer layer of a seed coat
View Answer

Answer: d
Explanation: Testa and tegmen are the two layers of a seed coat. These are so closely attached that they can’t be separated unless soaked in water. Testa is the thick outer layer and tegmen is the thin inner layer of a seed coat .Seed coat provides protection to the embryo.

3. A scar on seed coat through which seed is attached to the fruit is called ________
a) Cotyledons
b) Seed coat
c) Hilum
d) Micropyle
View Answer

Answer: c
Explanation: A scar on seed coat through which seed is attached to the fruit is called Hilum. The hilum on a bean seed is called an eye. It marks the former place of attachment of a seed.
advertisement
advertisement

4. Which among the following is not correct about embryo inside the seed?
a) An embryo contains cotyledons, radicle and plumule
b) Cotyledons store food and provide nourishment to the developing plumule and radicle
c) A plumule develops into roots
d) Cotyledons are also called as seed leaves
View Answer

Answer: c
Explanation: An embryo contains cotyledons, radicle and plumule. Cotyledons store food and provide nourishment to the developing plumule and radicle. A plumule develops into roots. Cotyledons are also called as seed leaves.

5. Endosperm provides nourishment to a developing embryo and cotyledons provide nourishment to the developing radicle and plumule.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Endosperm provides nourishment to a developing embryo and cotyledons provide nourishment to the developing radicle and plumule. Endosperm sometimes can be completely digested and absorbed before the seed gets detached.
advertisement

6. Which among the following is incorrect about structure in a monocotyledon seed?
a) A monocotyledonous seed mainly comprises of seed coat, endosperm and aleurone layer
b) Seed coat is due to fusion of pericarp
c) Endosperm comprises of starch required for the nourishment of the endosperm
d) Special tissue surrounding the endosperm is called the seed coat
View Answer

Answer: d
Explanation: A monocotyledonous seed mainly comprises of seed coat, endosperm and aleurone layer. Seed coat is due to fusion of pericarp. Endosperm comprises of starch required for the nourishment of the endosperm. Special tissue surrounding the endosperm is called the aleurone laer.

7. A single cotyledon is also termed as __________
a) Scutellum
b) Aleurone
c) Epicarp
d) Endocarp
View Answer

Answer: a
Explanation: A single cotyledon i.e. a monocotyledon is also termed as scutellum. A scutellum consists of the embryonic shoot called plumule and the embryonic root called radicle. They get their nourishment from the endosperm in the initial stage and from the cotyledons during their development into a shoot system.
advertisement

8. Embryonic shoot is covered by a protective layer called _________
a) Coleoptile
b) Coleorrhiza
c) Scutellum
d) Aleurone
View Answer

Answer: a
Explanation: A scutellum contains an embryonic shoot and an embryonic root called as plumule and radicle respectively. The embryonic shoot is covered by a protective layer called coleoptile.

9. Embryonic root is covered by a protective layer called ________
a) Coleoptile
b) Coleorrhiza
c) Scutellum
d) Aleurone
View Answer

Answer: b
Explanation: A scutellum consists of an embryonic root and an embryonic shoot called as radicle and plumule respectively. Embryonic root is covered by a protective layer called coleorrhiza.
advertisement

10. Which among the following is correct about the structure of a monocotyledon?

a) a-Endosperm; b-Seed coat; c-Aleurone layer; d-Scutellum; e-Coleoptile; f-Radicle; g-Coleorhiza
b) a-Scutellum; b-Seed coat; c-Aleurone layer; d-Endosperm; e-Coleoptile; f-Plumule; g-Coleorhiza
c) a-Scutellum; b-Seed coat; c-Aleurone layer; d-Endosperm; e-Coleorhiza; f-Plumule; g-Coleoptile
d) a-Endosperm; b-Seed coat; c-Aleurone layer; d-Scutellum; e-Coleorhiza; f-Plumule; g-Coleoptile
View Answer

Answer: a
Explanation: Endosperm provides nourishment to the embryo. Seed coat protects the embryo. Aleurone layer surrounds the endosperm and gives protection. A monocotyledon is also called as Scutellum. Coleoptile protects the plumule and coleorhiza protects the radicle.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice Botany Question Bank, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter