Biology Questions and Answers – Sites of Photosynthesis in a Plant Cells

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Sites of Photosynthesis in a Plant Cells”.

1. Where does the photosynthesis actually take place?
a) Leaves
b) Chloroplast
c) Flowers
d) Root
View Answer

Answer: b
Explanation: The photosynthesis actually takes place in an organelle called chloroplast. They are found in the cytoplasm of plant cells. The main feature of the chloroplast is that they are able to produce food for plants.
advertisement

2. Where does photosynthesis take place in C3 plants?
a) C3 station
b) Arthroplasty
c) Mesosomes
d) Mesophyll cells
View Answer

Answer: d
Explanation: The photosynthesis takes place in the mesophyll cells of C3 plants. They are actually ground tissue found in the middle of the plants. Their main function is to fix carbon and perform photosynthesis. 95% of all temperate plants are C3 plants.

3. Chloroplasts are also known as _____________
a) Photosynthetic factories
b) Food makers
c) Color factories
d) Lifer giver
View Answer

Answer: a
Explanation: Chloroplast is mainly known as photosynthetic factories. This is because all the reactions based on photosynthesis takes place within the chloroplast. Also, they convert light energy into sugar or glucose in the form of starch.
advertisement
advertisement

4. The chloroplast is a single membrane-bound structure.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: It is a wrong statement. The chloroplast is a double membrane-bound structure and not a single membrane-bound. It has got an outer and an inner membrane. Thus, they have a rigid semi-autonomous membrane for stable reactions to take place.

5. Which part of chloroplast contains all the water-soluble enzymes?
a) Lamella
b) Stroma
c) Matrix
d) Chlorophyll
View Answer

Answer: c
Explanation: Matrix is the part which contains all the water-soluble enzymes. Chloroplast encloses a fluid-filled space called stroma and this fluid is called the matrix. These enzymes are stored in the matrix to make it available for dark reactions.
advertisement

6. The stroma contains a number of _____ made up of disc-like ______
a) grana, thylakoids
b) grana, stroma
c) thylakoids, grana
d) stroma, grana
View Answer

Answer: a
Explanation: The stroma actually contains a number of grana made up of disc-like thylakoids. Grana and thylakoids are the main sites of light reaction. A stack of thylakoid discs together forms a granum (plural of grana). Grana ranges from 10 to almost 100 in number.

7. Which is the site of dark reaction?
a) Matrix
b) Stroma
c) Cytochrome
d) Roots
View Answer

Answer: b
Explanation: Stroma is the site of dark reaction which is an enzymatic as well as light-independent reaction. Stroma is a colorless fluid that surrounds the grana and thylakoids. It also contains other sub organelles and daughter cells that supports dark reaction.
advertisement

8. Who synthesizes the enzymes required for photosynthesis?
a) Sunlight
b) Matrix
c) Grana
d) DNA and RNA of chloroplast
View Answer

Answer: d
Explanation: The DNA and RNA of chloroplast synthesize the enzymes required for photosynthesis. There is no separate organelle that can synthesize enzymes. The DNA and RNA are specialized for secreting enzymes necessary for photosynthesis. This is all possible since chloroplast has its own DNA.

9. Which among the following enzymes are present in the chloroplast?
a) RuBP
b) Ribulose-2
c) Maltase
d) Lipase
View Answer

Answer: a
Explanation: Ribulose-1,5 bisphosphate also known as RuBP enzyme. It is present in the matrix of the chloroplast. Its main activity comes during the time of dark reaction. Ribulose phosphate accepts a phosphate from the ATP and forms RuBP.
advertisement

10. Which is the very slow-acting enzyme in chloroplast?
a) ATPase
b) Ribulose-1
c) RUBISCO
d) Carboxylase
View Answer

Answer: c
Explanation: 5-bisphosphate carboxylase oxygenase also known as RUBISCO is an enzyme required for photosynthesis. It actually occurs in high quantity. Also, it is a very slow-acting enzyme. The remaining enzymes are faster than RUBISCO.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter