Biology Questions and Answers – Basis of Classification in Animals – 2

«
»

This set of Zoology Quiz focuses on “Basis of Classification in Animals – 2”.

1. Which among the following is incorrect about classification on the basis of coelom?
a) Coelom is the cavity between the body wall and gut wall
b) Animals are divided into coelomates, acoelomates and pseudocoelomates
c) Coelom is the fluid filled space other than lymph vessels and blood vessels
d) In coelomates, cavities between the gut wall and mesoderm is absent
View Answer

Answer: d
Explanation: Coelom is the cavity between the body wall and gut wall. It is the fluid filled space other than lymph vessels and blood vessels. Animals are divided into coelomates, acoelomates and pseudocoelomates based on the presence or absence of the coelom or false coelom respectively.
advertisement

2. Which among the following is incorrect about pseudocoelomates?
a) Pseudocoelomates means those organisms with false coelom
b) Mesoderm in pseudocoelom is scattered into pouches
c) In pseudocoelomates, coelom is lined completely through mesoderm
d) Nematodes are examples of pseudocoelomates
View Answer

Answer: c
Explanation: Pseudocoelomates means those organisms with false coelom. Mesoderm in pseudocoelom is scattered into pouches. In pseudocoelomates, coelom is lined partially through mesoderm. Nematodes are examples of pseudocoelomates.

3. Which among the following is incorrect about coelomates?
a) Coelomates is also called as Eucoelomates
b) Body cavity is lined by mesoderm
c) Internal organs are suspended in the coelom and is attached through peritonium
d) Porifera is the best example for coelomates
View Answer

Answer: d
Explanation: Coelomates is also called as Eucoelomates which means true coelom. Body cavity is lined by mesoderm. Internal organs are suspended in the coelom and are attached through peritoneum. Hemichordates, chordates, annelids and arthropods are the best examples for coelomates.
advertisement
advertisement

4. Which among the following is incorrect about acoelomates?
a) Body cavity is absent in these type of organisms
b) Coelenterates are the best examples for acoelomates
c) Mesoderm holds the internal organs in its own place
d) Nematodes also belong to acoelomates
View Answer

Answer: c
Explanation: Body cavity is absent in acoelomates. In this type of animals, mesoderm helps in holding the internal organs in its own place. Coelenterates, platyhelminthes and porifera are the best examples for acoelomates.

5. Echinoderms are an example for coelomates.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Animals classified into coelomates, pseudocoelomates and acoelomates based on the presence or absence of pseudocoelom. Echinoderms, annelids, mollusks and arthropods are examples of coelomates.
advertisement

6. Which among the following is incorrect about segmentation?
a) Some animal bodies are divided into segments both internally and externally
b) The functions of each and every segment are unique and don’t intersect in their functions
c) The phenomenon of segmentation is termed as metamerism
d) Segmentation helps few animals in locomotion
View Answer

Answer: b
Explanation: Some animal bodies are divided into segments both internally and externally. Along with few specific functions each and every segment has many common functions. The phenomenon of segmentation is termed as metamerism. Segmentation helps few animals in locomotion.

7. Incomplete digestive system is found in animals like tape worms.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Some animals have a single opening both for ingestion and egestion. This type of digestive system is called as incomplete digestive system. Incomplete digestive system is found in animals like tapeworm.
advertisement

8. Notochord is formed by __________
a) Mesodermal cells
b) Ectodermal cells
c) Epidermal cells
d) Endodermal cells
View Answer

Answer: a
Explanation: Animals are classified as chordates and non-chordates based on the presence or absence of notochord respectively. Notochord is a rod-like structure formed from mesodermal cells.

9. Which among the following is incorrect about notochords?
a) Notochord is a rod-like structure on the dorsal side of the animals
b) During the embryonic development notochord is formed on the dorsal side
c) Notochord is formed from epidermal cells
d) Pisces are an example for chordates
View Answer

Answer: c
Explanation: Notochord is a rod-like structure formed on the dorsal side of animals. During the embryonic development, notochord gets developed from mesodermal cells. Animals are classified as chordates and non-chordates based on the presence or absence of notochord. Pisces are an example for chordates.
advertisement

10. Which among the following is coelomate, bilateral and has organ system level of organization?
a) Hemichordates
b) Aschelminthes
c) Coelenterata
d) Platyhelminthes
View Answer

Answer: a
Explanation: Animals are classified considering several factors like level of organization in the organism, symmetry, arrangement of cells in the embryo, presence or absence of coelom, segmentation in the organism and presence or absence of notochord. Hemichordate is one such organism which has organ system level of organization, bilateral symmetry and body cavity.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice Zoology Quiz, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter