Biology Questions and Answers – Digestive System – 1

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Digestive System – 1”.

1. Which of the following is not a major component of our food?
a) Carbohydrates
b) Proteins
c) Fats
d) Minerals
View Answer

Answer: d
Explanation: Minerals doesn’t belong to the category of major components of food. Carbohydrates are most required by the body to meet the energy requirements. Proteins are next important for meet growth requirements of the body. Fats are required by the body for insulation of organs as well as to energy requirements in absence of carbohydrates in the diet.
advertisement

2. Trachea serves as a common passage for food and air.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Pharynx serves as a common passage for food and air. Oral cavity leads to short pharynx followed by esophagus which is the food pipe. Trachea is the wind pipe.

3. In the diagram given below B represents:

a) Parotid gland
b) Liver
c) Pancreas
d) Caecum
View Answer

Answer: b
Explanation: A: Parotid gland: Main salivary gland
B: Liver: Largest gland of the body
C: Pancreas: Mixed gland of the body
D: Caecum: Small blind sac which hosts some symbiotic micro-organisms.
E: Vermiform appendix: vestigial organ of the body.
advertisement
advertisement

4. The process of conversion of complex food substances into simple absorbable forms _________
a) Digestion
b) Excretion
c) Respiration
d) Circulation
View Answer

Answer: a
Explanation: Digestion is the process of conversion of food substrates into digestible form. Excretion is the process of release of undigested and required wastes of the body. Respiration is the process of exchange of O2 from atmosphere with CO2 produced by the cells. Circulation is the process of transport of connective tissues blood in the body and the elements it carries.

5. Statement A: The opening of wind pipe is called gastro-esophageal sphincter.
Statement B: Its covering prevents the entry of food.
a) Both the statements are true
b) Both the statements are false
c) Statement A is true but Statement B is false
d) Statement B is true but Statement A is false
View Answer

Answer: d
Explanation: Trachea is the wind pipe. It has a cartilaginous flap called epiglottis. It prevents the entry of food into the glottis during swallowing.
advertisement

6. Statement A: Water is important for repair of tissues.
Statement B: It also prevents dehydration of the body.
a) Both the statements are true
b) Both the statements are false
c) Statement A is true but Statement B is false
d) Statement B is true but Statement A is false
View Answer

Answer: c
Explanation: Food is important for the repair of tissues as well as their growth. Water is essential for metabolic processes. It also prevents dehydration of the body. Body is made up of 70% water.

7. Humans have acrodont form of dentition.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Humans have thecodont type of dentition. In this type, each tooth is embedded in the socket of jaw bone. Acrodont type of dentition is found in fish and amphibians. In this form of dentition teeth are attached to the top surface of the jaw bone.
advertisement

8. Statement A: The alimentary canal begins with an anterior opening-the anus.
Statement B: The alimentary canal ends with a posterior opening-the mouth.
a) Both the statements are true
b) Both the statements are false
c) Statement A is true but Statement B is false
d) Statement B is true but Statement A is false
View Answer

Answer: b
Explanation: The alimentary canal is the part of digestive system in the movement of food takes places. It begins with an anterior opening–the mouth. It ends with the posterior opening–the anus.

9. Which portion of stomach opens into small intestine?
a) Cardiac portion
b) Fundic portion
c) Pyloric portion
d) Body portion
View Answer

Answer: c
Explanation: Stomach is J shaped bag like structure which temporarily stores food. It is divided into Fundus, Cardiac, Body and Pyloric regions. The pyloric region opens into the small intestine via Pyloric sphincter.
advertisement

10. The hard chewing surface of the teeth is ________
a) enamel
b) tongue
c) frenulum
d) papillae
View Answer

Answer: a
Explanation: The hard chewing surface of the teeth is called enamel. Tongue is the freely movable muscular organ attached to the floor of oral cavity. Frenulum is the organ via with tongue is attached in the oral cavity. Papillae are small projections on the upper surface of tongue.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter