Biology Questions and Answers – Disorders in Muscular and Skeletal System

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Disorders in Muscular and Skeletal System”.

1. Which of these is an autoimmune disorder?
a) Arthritis
b) Osteoporosis
c) Gout
d) Myasthenia gravis
View Answer

Answer: d
Explanation: Myasthenia gravis is an autoimmune disorder which affects neuromuscular junctions. It leads to various degrees of weakness in skeletal muscles. The onset of myasthenia gravis can be sudden.
advertisement

2. Which of these is disorder of the muscular system?
a) Crohn’s Disease
b) Celiac Disease
c) Myasthenia gravis
d) Gastroenteritis
View Answer

Answer: c
Explanation: Myasthenia gravis is an autoimmune disorder of the muscular system which affects neuromuscular junctions. Crohn’s Disease, Celiac Disease and gastroenteritis are disorders of the digestive system.

3. Which of these disorders affect the neuromuscular junction?
a) Arthritis
b) Osteoporosis
c) Myasthenia gravis
d) Gout
View Answer

Answer: c
Explanation: Myasthenia gravis is an autoimmune disorder which affects neuromuscular junctions. It leads to various degrees of weakness in skeletal muscles. The onset of myasthenia gravis can be sudden.
advertisement
advertisement

4. Which of these is not a symptom of myasthenia gravis?
a) Rapid spasms
b) Fatigue
c) Muscle weakness
d) Paralysis of skeletal muscles
View Answer

Answer: a
Explanation: Myasthenia gravis is an autoimmune disorder which affects neuromuscular junctions. It leads to fatigue, muscle weakness and paralysis of skeletal muscles. Rapid spasms are a result of tetany.

5. Which of these statements is false regarding myasthenia gravis?
a) It affects neuromuscular junctions
b) It is a genetic disease
c) It results in fatigue
d) It leads to paralysis of skeletal muscles
View Answer

Answer: b
Explanation: Myasthenia gravis is not a genetic disease. Rather, it is an autoimmune disorder which affects neuromuscular junctions. It leads to fatigue, muscle weakness and paralysis of skeletal muscles.
advertisement

6. Which of these is a genetic disorder?
a) Gout
b) Myasthenia gravis
c) Muscular dystrophy
d) Tetany
View Answer

Answer: c
Explanation: Muscular dystrophy is a genetic disorder of the muscular system. It leads to the progressive degeneration of skeletal muscles and loss of muscle mass. The life span of patients is often shortened.

7. Which of these disorders lead to degeneration of skeletal muscles?
a) Muscular dystrophy
b) Gout
c) Tetany
d) Osteoporosis
View Answer

Answer: a
Explanation: Muscular dystrophy is a genetic disorder of the muscular system. It leads to the progressive degeneration of skeletal muscles and loss of muscle mass. The life span of patients is often shortened.
advertisement

8. Which of these disorders lead to rapid spasms?
a) Gout
b) Myasthenia gravis
c) Muscular dystrophy
d) Tetany
View Answer

Answer: d
Explanation: Tetany is a disorder of the muscular system characterized by rapid spasms or wild contractions. It occurs due to low concentrations of calcium ions in body fluids. Calcium ions play an important role in muscle contraction.

9. Which of these disorders is caused due to low concentrations of calcium ions?
a) Muscular dystrophy
b) Gout
c) Tetany
d) Osteoporosis
View Answer

Answer: c
Explanation: Muscular dystrophy, gout, tetany and osteoporosis are disorders of the muscular system and the skeletal system. Out of these, tetany is caused due to low concentrations of calcium ions.
advertisement

10. Decreased levels of oestrogen causes osteoporosis. True or false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Osteoporosis is a disorder of the skeletal system. It leads to a reduction in bone mass and increases the chances of the patient getting fractures. Reduced oestrogen level is a common cause.

11. What is the effect of arthritis?
a) Paralysis
b) Rapid spasms
c) Reduced bone mass
d) Inflammation of joints
View Answer

Answer: d
Explanation: Arthritis is a disorder of the muscular system and the skeletal system. It leads to the inflammation of joints. This results in pain, swelling, reduced range of motion, muscle weakness and stiffness.

12. Which of these is an age-related disorder?
a) Tetany
b) Gout
c) Osteoporosis
d) Muscular dystrophy
View Answer

Answer: c
Explanation: Osteoporosis is a disorder of the skeletal system. It leads to a reduction in bone mass and increases the chances of the patient getting fractures. Reduced oestrogen level is a common cause.

13. Which disease increases the chance of fractures?
a) Tetany
b) Gout
c) Osteoporosis
d) Crohn’s Disease
View Answer

Answer: c
Explanation: Osteoporosis leads to a reduction in bone mass and increases the chances of the patient getting fractures. It is an age-related skeletal disorder. Crohn’s Disease is a digestive disorder.

14. Which of these disorders lead to the inflammation of joints?
a) Gout
b) Myasthenia gravis
c) Muscular dystrophy
d) Tetany
View Answer

Answer: a
Explanation: Gout is a disorder of the muscular system and the skeletal system. It leads to the inflammation of joints due to crystallization and deposition of uric acid crystals. It is a form of arthritis.

15. Which disease is characterized by the accumulation of uric acid crystals in joints?
a) Myasthenia gravis
b) Gout
c) Muscular dystrophy
d) Tetany
View Answer

Answer: b
Explanation: Gout is a disorder of the muscular system and the skeletal system. It leads to the inflammation of joints due to crystallization and deposition of uric acid crystals. It is a form of arthritis.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter