Biology Questions and Answers – Animals Structural Organisations – Cockroach-3

«
»

This set of Zoology Aptitude Test focuses on “Animals Structural Organisations – Cockroach-3”.

1. What is the function of Malpighian tubules in cockroach?
a) Locomotion
b) Circulation
c) Digestion
d) Excretion
View Answer

Answer: d
Explanation: The Malpighian tubules are used for the purpose of excretion in cockroach. They help to remove the waste material from the hemolymph. Malpighian tubules are yellow in color, thin and filamentous.
advertisement

2. Which of these is not a division of hindgut in cockroach?
a) Ileum
b) Colon
c) Duodenum
d) Rectum
View Answer

Answer: c
Explanation: The hindgut of the cockroach is divided into three parts, namely, the ileum, the colon and the rectum. Duodenum is not a structure of the hindgut. The hindgut is broader than the midgut of the cockroach.

3. Which of these characteristics is true about the vascular system of cockroach?
a) Closed type
b) Red hemolymph
c) Poorly developed blood vessels
d) Haemocoel does not contain visceral organs
View Answer

Answer: c
Explanation: The vascular system in cockroach is of open type. They have poorly developed blood vessels which open up into the haemocoel, where visceral organs are located. The hemolymph is colorless and contains hemocytes and plasma.
advertisement
advertisement

4. Which of these structures is involved in blood circulation in cockroach?
a) Ostia
b) Malpighian tubules
c) Ommatidia
d) Phallomere
View Answer

Answer: a
Explanation: Out of the given structures, ostia is involved in blood circulation. It is present on either side of the funnel-shaped heart chambers. The circulatory system is of open type. Blood from the sinuses is pumped into the heart chambers through ostia.

5. Which of these statements is true about the respiratory system of cockroach?
a) Exchange of gases takes place through active transport
b) Sphincters are present at the openings of spiracles
c) There are 8 pairs of spiracles
d) Spiracles are absent on the lateral sides of the body
View Answer

Answer: b
Explanation: Sphincters are present at the openings of spiracles and regulate its opening and closing. Exchange of gases takes place through diffusion at the tracheoles. There are 10 pairs of spiracles which are located on the lateral side of the body.
advertisement

6. Cockroaches are _________
a) ammonotelic
b) ureotelic
c) uricotelic
d) annelids
View Answer

Answer: c
Explanation: Cockroaches excrete waste in the form of uric acid. Hence, they are uricotelic organisms. The waste is excreted from the hindgut. Cockroaches belong to the class Insecta of the phylum Arthropoda.

7. Which of these structures do not help in excretion in cockroaches?
a) Ostia
b) Fat body
c) Nephrocytes
d) Uricose gland
View Answer

Answer: a
Explanation: Fat body, nephrocytes and uricose gland help in excretion in cockroach. Cockroaches are uricotelic, which means they excrete their waste in the form of uric acid. Ostia is a part of the circulatory system.
advertisement

8. How many ganglia lie in the thorax and abdomen respectively in cockroach?
a) 3, 6
b) 6, 3
c) 2, 4
d) 4, 2
View Answer

Answer: a
Explanation: The nervous system of cockroach consists of a series of fused ganglia which are segmentally arranged. There are three ganglia present in the thorax and six ganglia present in the abdomen.

9. For how long will a cockroach survive if its head is cut off?
a) One day
b) Two weeks
c) One week
d) Two days
View Answer

Answer: c
Explanation: A cockroach will survive for as long as one week if its head is cut off. This is because the nervous system of the cockroach is spread out all over its body. Parts of the nervous system lie on the ventral side of the body apart from its head.
advertisement

10. The compound eyes of cockroach are situated dorsally. True or False?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The compound eyes of cockroach are present on the dorsal side of its head. Each eye of the cockroach consists of around 2000 ommatidia through which the cockroach receives several images of an object.

11. Which of these is not a sense organ in cockroach?
a) Maxillary palps
b) Labial palps
c) Anal cerci
d) Ostia
View Answer

Answer: d
Explanation: The maxillary palps, labial palps and anal cerci are some of the sense organs in cockroach. Ostia are not sensory organs but a part of the circulatory system. They are located on either side of the heart chambers.

12. Cockroaches are ________
a) hermaphrodite
b) monoecious
c) dioecious
d) bisexual
View Answer

Answer: c
Explanation: Cockroaches are dioecious. This means that the male and female reproductive organs of cockroach are present separately. Hence, they are not bisexual, hermaphrodite and monoecious as these have both the organs in the same animal.

13. Which of these is an external organ in male cockroach?
a) Gonopore
b) Ejaculatory duct
c) Phallomere
d) Seminal vesicle
View Answer

Answer: c
Explanation: The phallomere or male gonapophysis is an external organ in male cockroach. The male gonopore, the ejaculatory duct and the seminal vesicle are internal structures. All the structures are a part of the male reproductive system.

14. How many ovarioles are present in a female cockroach?
a) 16
b) 8
c) 10
d) 6
View Answer

Answer: a
Explanation: The female cockroach possesses two large ovaries. Each ovary contains 8 ovarioles or ovarian tubules. Thus, the total number of ovarioles present in the female cockroach is double of 8, that is, 16.

15. Cockroaches are ________
a) ametabolous
b) paurometabolous
c) hemimetabolous
d) holometabolous
View Answer

Answer: b
Explanation: Cockroaches are paurometabolous. This means that they undergo metamorphosis and develop through the nymph stage. The nymphs undergo moulting or shedding of skin around 13 times to attain adult form.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice Zoology Aptitude Test, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter