Biology Questions and Answers – Animals Structural Organisations – Frogs-3

«
»

This set of Zoology Viva Questions and Answers focuses on “Animals Structural Organisations – Frogs-3”.

1. Which of these structures is not a part of excretory system in frogs?
a) Cloaca
b) Ureter
c) Urinary bladder
d) Anus
View Answer

Answer: d
Explanation: The anus is not a part of the excretory system of frogs. Their excretory system consists of a pair of kidneys, a urinary bladder, a ureter and a cloaca. Waste is passed out of the cloaca. Frogs are ureotelic.
advertisement

2. Which of these statements is true with respect to the anatomy of frog?
a) The oviduct and ureters are merged in female frog
b) The urinary and genital ducts are separate in male frogs
c) The urinary bladder is ventral to the rectum
d) Frogs are uricotelic
View Answer

Answer: c
Explanation: In frogs, the urinary bladder is thin walled and is situated ventral to the rectum. In female frogs, the oviduct and ureters are separate, whereas in male frogs, the urinary and genital ducts fuse to form urinogenital ducts.

3. How many pairs of cranial nerves arise from the brain of frog?
a) 12
b) 8
c) 10
d) 6
View Answer

Answer: c
Explanation: The frog has a well-developed nervous system as well as an endocrine system. The nervous system is divided into central, peripheral and autonomic nervous systems. 10 pairs of cranial nerves arise from the brain.
advertisement
advertisement

4. In the brain of frogs, optic lobes are present in the _______
a) midbrain
b) hindbrain
c) forebrain
d) medulla oblongata
View Answer

Answer: a
Explanation: A pair of optic lobes are present in the midbrain of frogs. The forebrain contains olfactory lobes and the diencephalon while the hindbrain contains the cerebellum and medulla oblongata.

5. What lies between the medulla oblongata and spinal cord in frogs?
a) Foramen lacerum
b) Foramen magnum
c) Foramen ovale
d) Foramen of Monro
View Answer

Answer: b
Explanation: The foramen magnum lies between the medulla oblongata and the spinal cord in frogs. The medulla oblongata is a part of the hindbrain of frogs. The brain and the spinal cord together make up its central nervous system.
advertisement

6. Which of these is a cellular aggregation in frog?
a) Tympanum
b) Eyes
c) Nasal epithelium
d) Internal ears
View Answer

Answer: c
Explanation: The sensory organs in frog are eyes for vision, tympanum and internal ears for hearing, organs of touch called sensory papillae, taste buds for taste and nasal epithelium for smell. The senses for vision and hearing are well developed and the rest are cellular aggregations.

7. Which of these is not a function of ear in frog?
a) Defense
b) Hearing
c) Balance
d) Equilibrium
View Answer

Answer: a
Explanation: The ears of frogs contain two part- the tympanum and the internal ear. The tympanum is thin and sheet like. It receives sound waves from the environment. The internal ear helps with balance and equilibrium.
advertisement

8. What is the shape of testes in male frogs?
a) Triangular
b) Irregular
c) Spherical
d) Ovoid
View Answer

Answer: d
Explanation: The testes in male frogs is ovoid in shape. They are yellow in color. The testes are attached to the upper part of each kidney of the frog with the help of a double fold of the peritoneum.

9. Which of these structures attach the testes to the kidneys in male frogs?
a) Tympanum
b) Bidder’s canal
c) Mesorchium
d) Sensory papillae
View Answer

Answer: c
Explanation: The mesorchium attaches each of the yellowish ovoid testes of the male frogs to the upper part of each kidney. The mesorchium is a double fold of the peritoneum that attaches both the structures.
advertisement

10. Frogs have compound eyes. True or false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Frogs have simple eyes. This means that their eyes are made of single units each. Compound eyes are made of several ommatidia and are characteristic of arthropods, annelids and mollusks.

11. Which of these is not a function of cloaca in frogs?
a) Passing of fecal matter
b) Passing of sperm
c) Passing of urine
d) Passing of ova
View Answer

Answer: d
Explanation: The cloaca is an excretory organ of frog. It is connected to both the excretory system and the reproductive system of male frog. It helps in the passing of sperm, fecal matter and urine, but not ova.

12. In frogs, vasa efferentia arises from the _____
a) Bidder’s canal
b) Kidneys
c) Testes
d) Cloaca
View Answer

Answer: c
Explanation: Vasa efferentia arises from the testes. They are 10 to 12 in number. The vasa efferentia enter each of the kidneys and open into the Bidder’s canals. The vasa efferentia is a part of the male reproductive system.

13. How many ova does a female frog lay at a time?
a) 30 to 40
b) 10,000 to 20,000
c) 2500 to 3000
d) 50,000 to 80,000
View Answer

Answer: c
Explanation: A female frog typically lays 2500 to 3000 ova. Fertilization is external in frogs and takes place in water. The development consists of a larval stage called tadpole. The tadpole is aquatic in nature.

14. Where does fertilization take place in frogs?
a) Water
b) Land
c) Inside the female frog
d) Inside the male frog
View Answer

Answer: a
Explanation: Frogs show external fertilization. This process takes place in water. The development of frogs involves a larval stage called tadpole. Tadpoles are restricted to the water and later metamorphosize into an adult frog.

15. Which of these statements is true with respect to frog?
a) They are pests for agricultural crop
b) Legs of frogs can be eaten
c) They do not play a part in ecological balance
d) They are herbivores
View Answer

Answer: b
Explanation: Frogs are beneficial for farming as they feed on insects and hence protect the agricultural crop. They are an essential part of the food web and hence maintain ecological balance. They are not herbivores. Frog legs can be eaten.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice Zoology Viva Questions and Answers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter