Biology Questions and Answers – Plant Kingdom – Gymnosperms-2

«
»

This set of Botany MCQs focuses on “Plant Kingdom – Gymnosperms-2”.

1. Which of the following is incorrect about reproduction in Gymnosperms?
a) Microsporangium contain microsporocytes that undergo meiosis to form microspores
b) Microspores further undergo reduction division to form microgametophyte
c) Microgametophyte is also called as Pollen grain
d) Wind, water and insects act as dispersal agents for pollination
View Answer

Answer: b
Explanation: Microsporangia contain microsporocytes that undergo meiosis to form microspores. Microspores further undergo reduction division to form microgametophyte. Microgametophyte is also called as Pollen grain. Wind, water and insects act as dispersal agents for pollination.
advertisement

2. Which among the following are incorrect about Gymnosperms?
a) In Ginkgo, female cones are absent
b) Gymnosperms may be either dioecious or monoecious
c) The embryo that grows after fertilization is exoscopic in nature
d) Companion cells in phloem are absent
View Answer

Answer: c
Explanation: Female cones are absent in Ginkgo, Cycads and Taxus. Gymnosperms may be either dioecious or monoecious i.e. they may be either homosporous or heterosporous. The embryo that grows after fertilization is endoscopic in nature. Vessels in xylem and companion cells in phloem are absent in Gymnosperms.

3. Which among the following are incorrect about Gymnosperms?
a) On reaching female gametophyte, the pollen grains produce a tube like structure that carries sperms to the egg
b) Fertilization in Gymnosperms can also be described as siphonogamic
c) Ovules in Gymnosperms are unprotected unlike that of angiosperms
d) Every megaspore that is produced after meiosis undergoes mitosis to form a female gametophyte
View Answer

Answer: d
Explanation: On reaching female gametophyte, the pollen grains produce a tube like structure that carries sperms to the egg. Fertilization in Gymnosperms can also be described as siphonogamic. Ovules in Gymnosperms are unprotected unlike that of angiosperms. Among the four megaspores that are formed after meiosis only one megaspore is functional and the rest becomes defunct.
advertisement
advertisement

4. Gymnosperms and Angiosperms are together called as __________
a) Spermatophyta
b) Sporophyta
c) Dermitophyta
d) Embryophyta
View Answer

Answer: a
Explanation: Gymnosperms (Gymno = Naked, spermae = seeds) and Angiosperms (Angio = Covered, spermae = seeds) are together called as Spermatophyta (Spermae = seeds, phyta = plants).

5. The megasporangium tissue acts as nutritive element for the embryo.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: After fertilization, the zygote develops into an embryo and the megasporangium tissue provides nutrition for the development of the embryo. Apart from providing nutrition to the embryo, megasporangium tissue plays a vital role in the development of the female gametophyte.
advertisement

6. Which among the following is incorrect?
a) The reduced male gametophyte is termed as pollen grains
b) Pollen grains may be monosaccate, disaccate, trisaccate or non-saccate
c) Megasporangium tissue is soft and non-woody
d) After mitosis, a megaspore forms female gametophyte with two or three archegonia that undergoes fertilization
View Answer

Answer: c
Explanation: The reduced male gametophyte is termed as pollen grains. Pollen grains may be monosaccate, disaccate, trisaccate or non-saccate. Megasporangium tissue is hardy and woody in nature. After mitosis, a megaspore forms female gametophyte with two or three archegonia that undergoes fertilization.

7. A fertilized embryo takes several years to form seeds in the case of Gymnosperms.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A fertilized embryo takes several years to mature and form seeds in the case of Gymnosperms. Polyembryogeny is very common in case of Gymnosperms.
advertisement

8. The covering outside an ovule in Gymnosperms is called as __________
a) Integument
b) Air sac
c) Embryo sac
d) Carpel
View Answer

Answer: a
Explanation: The covering outside an ovule in Gymnosperms is called integument. It has a tiny hole at one end that allows germination of pollen grains that are carried to female gametophyte through air and water.

9. Pollen grains are covered with __________
a) Integument
b) Air sac
c) Embryo sac
d) Carpel
View Answer

Answer: b
Explanation: Pollen grains are dispersed to different parts of the world through air, water and insects. They are equipped with wings (some don’t have wings) and are covered with an air sac.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice Botany MCQs, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter