Biology Questions and Answers – Disorders in Circulatory System

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Disorders in Circulatory System”.

1. What is the diastolic blood pressure?
a) 120 mm Hg
b) 140 mm Hg
c) 90 mm Hg
d) 80 mm Hg
View Answer

Answer: d
Explanation: The normal blood pressure is 120/80 mm Hg (millimeters of mercury pressure). The systolic pressure or pumping pressure is 120 mm Hg while the diastolic pressure or resting pressure is 80 mm Hg.
advertisement

2. What is the minimum blood pressure for hypertension?
a) 170/90 mm Hg
b) 130/70 mm Hg
c) 140/90 mm Hg
d) 120/80 mm Hg
View Answer

Answer: c
Explanation: The normal blood pressure is 120/80 mm Hg (millimeters of mercury pressure). Hypertension is also known as high blood pressure as the systolic and diastolic pressures increase to 140/90 mm Hg.

3. What is CAD also known as?
a) Hypertension
b) Arteriosclerosis
c) Atherosclerosis
d) Angina
View Answer

Answer: c
Explanation: CAD or Coronary Artery Disease is also known as atherosclerosis. It occurs in the coronary arteries, which supply blood to the heart muscles. It leads to the narrowing of the arteria lumens.
advertisement
advertisement

4. Which of these diseases make the lumen of arteries narrower?
a) Atherosclerosis
b) Hypertension
c) Angina
d) Heart failure
View Answer

Answer: a
Explanation: Atherosclerosis or Coronary Artery Disease (CAD) leads to the narrowing of the lumen of arteries. This occurs due to the deposition of cholesterol, fibrous tissue and calcium in the coronary arteries.

5. Which of these are not deposited in the lumen of coronary arteries in CAD?
a) Calcium
b) Phosphorus
c) Fats
d) Fibrous tissue
View Answer

Answer: b
Explanation: In CAD (Coronary Artery Disease), the lumens of the coronary arteries, which supply blood to the heart muscles, becomes narrow. This happens due to the deposition of cholesterol, fibrous tissue and calcium.
advertisement

6. What is acute chest pain known as?
a) Atherosclerosis
b) Hypertension
c) Angina pectoris
d) Heart failure
View Answer

Answer: c
Explanation: Acute chest pain is also known as angina or angina pectoris. It occurs when an adequate amount of oxygen does not reach the heart. Hence, the heart muscles cannot function properly and this causes chest pain.

7. What causes angina pectoris?
a) Lack of oxygen in heart muscles
b) Increase in blood pressure
c) Deposition of phosphorus in blood vessels
d) Irregular heartbeat
View Answer

Answer: a
Explanation: Angina pectoris or acute chest pain is a heart disease that occurs when an adequate amount of oxygen does not reach the heart muscles. It is caused due to factors which affect proper blood flow.
advertisement

8. Which of these is a main symptom of congestive heart failure?
a) Heart stops beating
b) Increase in blood pressure
c) Acute chest pain
d) Congestion of the lungs
View Answer

Answer: d
Explanation: Congestive heart failure is a heart disease which is characterized by the heart not being able to pump blood adequately enough to meet the requirements of the body. Congestion of the lungs is a main symptom of this disease.

9. Which of these is not a heart disease?
a) Hypertension
b) Angina pectoris
c) Celiac disease
d) Atherosclerosis
View Answer

Answer: c
Explanation: Hypertension or high blood pressure, angina pectoris or acute chest pain and atherosclerosis or Coronary Artery Disease (CAD) are examples od heart disease. Celiac disease is a disease of the digestive system.
advertisement

10. Hypertension can cause kidney damage. True or false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Hypertension or high blood pressure is when the blood pressure recorded is 140/90 mm Hg and above. It can affect vital organs such as the brain and kidney. Hence, hypertension can cause kidney damage.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter