Biology Questions and Answers – Diversity in the Living World – 1

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Diversity in the Living World – 1”.

1. What is the expansion of ICBN?
a) International Code for Botanical Nomenclature
b) International Code for Biological Naming
c) Indian Code for Biological Naming
d) International Council for Biodiversity and Nature
View Answer

Answer: a
Explanation: ICBN stands for International Code for Botanical Nomenclature. ICBN deals with the nomenclature of the plants. International Code for Zoological Nomenclature (ICZN) is responsible for the binomial; nomenclature of animals.
advertisement

2. Which among the following is involved in the naming of the animals scientifically?
a) ICBN
b) ICAN
c) ICPN
d) ICZN
View Answer

Answer: d
Explanation: Animals are named by the principles and criteria provided in International Code for Zoological Nomenclature (ICZN). There is a separate set of rules for the naming of plants called International Code of Botanical Nomenclature (ICBN).

3. What do you think is the need of nomenclature?
a) Scientists can use this term in their seminars
b) To have a standard name for an organism instead of having many names in different languages
c) Nomenclature is something which is same for all organisms and people need not mention each organism with different names
d) Nomenclature looks fancier and more technical than regional names
View Answer

Answer: b
Explanation: There are different languages and so different regional names for an organism. Therefore, scientists came up with the idea of binomial nomenclature. Binomial nomenclature is introduced to standardize the name of a living organism.
advertisement
advertisement

4. A binomial nomenclature consists of _______ and_________
a) Generic name and Phyla
b) Class and Phyla
c) Generic name and specific epithet
d) Phyla and Kingdom
View Answer

Answer: c
Explanation: Generic name and specific epithet are the two parts of a binomial nomenclature. A generic name specifies the genus of an organism and the specific epithet describes the species to which it belongs to.

5. Binomial nomenclature is given by ____________
a) Carolous Linnaeus
b) Charles Darwin
c) Henry Cavendish
d) James Chadwick
View Answer

Answer: a
Explanation: Carolous Linnaeus introduced the system of Binomial Nomenclature. Charles Darwin came up with the theory of evolution. Henry Cavendish is the one who discovered hydrogen. James Chadwick is the one who discovered neutron.
advertisement

6. Azadirachta indica var. minor Valeton belongs to the genus ________
a) Azadirachta
b) Indica
c) Minor
d) Valeton
View Answer

Answer: a
Explanation: In Azadirachta indica var. minor Valeton, Azadirachta describes the genus and Indica refers to the species. Valeton is the scientist who proposed this nomenclature to Neem tree.

7. The scientific name of lion is _________
a) Panthera Leo
b) Panthera Tigress
c) Panthera Lion
d) Panthera leo
View Answer

Answer: d
Explanation: Biological names are Latinized and written in Italics. The generic epithet starts with capital letter while the second component specific epithet starts with small letter. Here the binomial nomenclature of Lion is Panthera leo but not Panthera Leo. Also, in Panthera Tigress the second component is written in capital letter which means that Panthera Tigress is not the answer. And in Panthera Lion the word Lion is not derived from Latin which reflects that Panthera Lion is also not the answer.
advertisement

8. Magnifera Indica is the binomial nomenclature of mango.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Biological names are Latinized or derived from Latin and written in Italics. The genus starts with capital letter while the second component, the specific epithet, starts with small letter.

9. Which among the following statements are correct?
a) All the biological names have their origin in Latin
b) The first word in a biological name represents the species and the next represents genus
c) Canis lupus familaris is the binomial nomenclature of a dog
d) Panthera Tigress is the binomial nomenclature of a tiger
View Answer

Answer: b
Explanation: Biological names need not have their origin in Latin but need to be Latinized or to be derived from Latin irrespective of the origin. Also in binomial nomenclature the generic epithet should start with a capital letter followed by the specific epithet starting with a small letter.
advertisement

10. The word “Taxa” means ________
a) Phyla
b) Genus
c) Classification
d) Kingdom
View Answer

Answer: c
Explanation: The word “Taxa” means classification. And the study of taxa is called as taxonomy. Taxonomy is the classification of animals into different taxa and helps us to study organisms easily.

11. Which of the following taxa are in their increasing order of their similarities?
a) Class, Phylum, Kingdom
b) Genus, Kingdom, Phylum
c) Kingdom, Genus, Specific epithet
d) Specific epithet, Phylum, Genus
View Answer

Answer: c
Explanation: The increasing orders of similarities among various taxa are: Kingdom<Phylum<Class<Order<Family<Genus<Species
Similarities increase along the above order and differences decrease along the above order.

12. Magnifera indica and Azadirachta indica belongs to __________
a) Same genus
b) Same species
c) Same phylum
d) Same region
View Answer

Answer: b
Explanation: Since the second component which refers to the genus is same in both the binomial nomenclatures. The word phylum is used particularly for animal kingdom.

13. Classification is the main concept behind taxonomy.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Classification enables us to identify and study organisms easily. Study of classification is called taxonomy. Identification and classification of organisms is the basic concept behind taxonomy.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter