Biology Questions and Answers – Living World – Nomenclature

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Living World – Nomenclature”.

1. Binomial nomenclature of Potato is _________
a) Solanum tuberosum
b) Ipomoea batatas
c) Phaseolus vulgaris
d) Daucus carota subsp. sativus
View Answer

Answer: a
Explanation: Solanum tuberosum (Potato) (Species: Tuberosum; Genus: Solanum); Ipomoea batatas (Sweet potato) (Species: Batatas; Genus: Ipomoea); Phaseolus vulgaris (Beans) (Species: Vulgaris; Genus: Phaseolus); Daucus carota subsp. Sativus (Carrot) (Species: Carota; Genus: Daucus).
advertisement

2. Panthera Pardus is the binomial nomenclature of leopard.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: Binomial nomenclature of any organism contains of two parts namely specific epithet and generic epithet. A generic epithet starts with a capital letter and a specific epithet should start with a small letter with both of them being separated by a gap. A binomial nomenclature should be written in italics. But here it is not written in italics and the starting letter in pardus is written in capitals. The binomial nomenclature of leopard is Panthera pardus.

3. The binomial nomenclature of peacock is _________
a) Pavo cristatus
b) Corvus corone
c) Haliaeetus leucocephalus
d) Barnardius zonarius
View Answer

Answer: a
Explanation: Pavo cristatus (Peacock) (Species: Cristatus; Genus: Pavo); Corvus corone (Crow) (Species: Corone; Genus: Corvus); Haliaeetus leucocephalus (Bald eagle) (Species: Leucocephalus; Genus: Haliaeetus); Barnardius zonarius (Australian ring necked parrot) (Species: Zonarius; Genus: Barnardius).
advertisement
advertisement

4. Pick the incorrect statement.
a) Binomial nomenclature has two parts namely generic epithet and specific epithet and also some descriptive information along with them
b) Binomial nomenclature helps you to identify the relationship between animals
c) The rules for binomial nomenclature are set by IUCN
d) Binomial nomenclature is introduced in order to avoid ambiguity that is arises due to different names for a same animal in different languages
View Answer

Answer: c
Explanation: The rules for binomial nomenclature for animals are set by International Union for Zoological Nomenclature (IUZN) and for plants by International Union for Botanical Nomenclature (IUBN). Binomial nomenclature has two parts namely generic epithet and specific epithet written in italics. Sometimes it might also contain description regarding the scientist. It helps you to track the evolutionary relationships of organisms.

5. Binomial nomenclature of Wheat is _________
a) Tritica aestivum
b) Musca domestica
c) Oryza sativa
d) Glycine max
View Answer

Answer: a
Explanation: Tritica aestivum (Wheat) (Species: Aestivum; Genus: Tritica); Musca domestica (House fly) (Species: Domestica; Genus: Musca); Oryza sativa (Rice) (Species: Sativa; Genus: Oryza); Glycine max (Soybean) (Species: Max; Genus: Glycine). It’s necessary that binomial nomenclature is written in italics with generic epithet starting with capital letter and specific epithet written in small letter.
advertisement

6. Which among the following is not a rule for writing binomial nomenclature?
a) The generic epithet should start with capital letter and specific epithet should start with small letter with a hyphen separating them
b) All the words in the binomial nomenclature should either be Latinized or should be derived from Latin
c) Binomial nomenclature may contain description about the organism
d) The first part of the binomial nomenclature contains the generic name and the second part contains the specific epithet
View Answer

Answer: a
Explanation: The generic epithet should start with capital letter and specific epithet should start with small letter with a gap separating them. Nomenclature should be either derived from Latin or should be Latinized. It may also contain description about the organism like the name of the scientist who has done major works related to that organism.

7. Felis catus is the scientific name of __________
a) Cat
b) Lion
c) Dog
d) Cow
View Answer

Answer: a
Explanation: Cat (Felis catus) (Species: Catus; Genus: Felis); Dog (Canis lupus familaris) (Species: Lupus; Genus: Canis); Cow (Bos taurus) (Species: Taurus; Genus: Bos); Lion (Panthera Leo) (Species: Leo; Genus: Panthera). Cat belongs to the family called Felicae which comprises of cat, lion, tiger and leopard.
advertisement

8. Magnifera Indica belongs to the family ________
a) Felicae
b) Convolvulacae
c) Anacardiacae
d) Poacae
View Answer

Answer: c
Explanation: Magnifera Indica belongs to the family Anacardiacae. It belongs to the species M.Indica and genus Magnifera. It comes under the class of Sapindales and order of Dicotyledonae. It comes under the phylum of Angiosperms of Plant kingdom.

9. Homo sapiens belong to the genus ________
a) Sapiens
b) Homo
c) Hominidae
d) Mammalia
View Answer

Answer: b
Explanation: Since the first word in a binomial nomenclature refers to the generic epithet and the second word to generic epithet, here Homo becomes the genus and Sapiens will be the genus. Homo sapiens belong to the family Homindae and class Mammalia.
advertisement

10. Canis auerus belongs to the family _______
a) Felicae
b) Canidae
c) Hominidae
d) Canis
View Answer

Answer: b
Explanation: Canis auerus (Jackal) (Species: Auerus; Genus: Canis); Canis lupus (Wolf) (Species: Lupus; Genus: Canis); Canis lupus familaris (Dog) (Species: Lupus Familaris; Genus: Canis) and Vulpes vulpes (Fox) (Species: Vulpes; Genus: Vulpes) belong to the family Canidae.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter