Biology Questions and Answers – Classification of Animal Kingdom into Different Phylum-3

«
»

This set of Zoology Questions for Entrance Exams focuses on “Classification of Animal Kingdom into Different Phylum-3”.

1. Which among the following is incorrect about Arthropoda?
a) This is the second largest phylum of Animalia Kingdom
b) They have jointed legs due to which they are named Arthropoda
c) Their jointed legs help them in fast mobility
d) Their body is bilaterally symmetrical
View Answer

Answer: a
Explanation: Arthropoda is the second largest phylum of Animalia Kingdom. They have jointed legs due to which they are named Arthropoda. Their jointed legs help them in fast mobility. Their body is bilaterally symmetrical.
advertisement

2. Which among the following statements is incorrect about Arthropoda?
a) Their Exoskeleton is made of chitin which helps them from extreme conditions
b) They are triploblastic, segmented and hemocoelomate animals
c) Some of these animals are dioecious and others are monoecious
d) Internal fertilization is seen in terrestrial animals and external fertilization is noticed in aquatic animals
View Answer

Answer: c
Explanation: Arthropoda are triploblastic, segmented and hemocoelomate animals. Their Exoskeleton is made of chitin which helps them from extreme conditions. They are dioecious and internal fertilization is seen in terrestrial arthropods whereas external fertilization is noticed in aquatic arthropods.

3. Which among the following is incorrect about reproduction in Arthropoda?
a) They are dioecious
b) Internal fertilization takes place in the case of terrestrial arthropods
c) These are mostly viviparous organisms
d) Development of embryo is either direct or indirect
View Answer

Answer: c
Explanation: Arthropods are dioecious animals. In most of the terrestrial arthropods, internal fertilization occurs whereas in the case of aquatic arthropods external fertilization occurs. Development of Embryo is either direct or indirect. These are mostly oviparous.
advertisement
advertisement

4. Which among the following is not correct about Arthropods?
a) Their body consists of three parts, namely, head, thorax and abdomen
b) Their respiratory organs can be either lungs or gills
c) Their digestive system is complete with mouth, esophagus, intestines and rectum
d) They have a heart and blood vessels to supply blood to the organs of the body
View Answer

Answer: d
Explanation: Arthropods consist of three parts, namely, head, thorax and abdomen. Their respiratory organs can be either lungs or gills. Their digestive system is complete with mouth, esophagus, intestines and rectum. Their circulatory system is of open type i.e. they don’t have either heart or blood vessels to supply blood to the organs of the body.

5. Ganglia fuse to form brain in Arthropods.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Ganglia fuse to form brain in Arthropods. Ladder like nervous system is present in these organisms. Paired ventral nerve cord run through different segments of the body. Paired Ganglia is noticed I each segment.
advertisement

6. Which among the following is incorrect about Annelids?
a) The name Annelids is derived from the word “Annulus” which means small ring like structure
b) Some of these organisms are dioecious while few others are monoecious
c) The level of organization in these organisms is organ level of organization
d) The circulatory system is of open type
View Answer

Answer: d
Explanation: The name Annelids is derived from the word “Annulus” which means small ring like structure. Some of these organisms are dioecious while few others are monoecious. The level of organization in these organisms is organ level of organization. The circulatory system is of closed type.

7. Arthropods excrete through ___________
a) Malpighian tubules
b) Pores
c) Nephridia
d) Kidneys
View Answer

Answer: a
Explanation: Arthropods excrete through malpighian tubules. These are usually found in the posterior areas of arthropods’ alimentary canal. The structure of malpighian tubules includes a single layer of epithelial cells.
advertisement

8. Which among the following is incorrect about nervous system in Annelids?
a) Each segment has ganglia that help in the muscular movements
b) They have two ventral nerve chords throughout the body
c) Specialized sensory receptors to help in sense of touch and light
d) The pigmented photo receptors are called Oceli
View Answer

Answer: d
Explanation: Annelids have ganglia in each segment that help in the muscular movements. They have two ventral nerve chords throughout the body. Specialized sensory receptors are present to help in sense of touch and light. Pigmented photo receptors called Oceli are present in Annelids.

9. Which among the following is incorrect about nervous system in Nematodes?
a) Nerve ring made of four ganglia serves as brain
b) Nerve chords are present on the dorsal and ventral side of their body
c) Dorsal nerves act as sensory nerves of the body
d) Ventral nerves act as both motor controllers and sensory nerves of the body
View Answer

Answer: c
Explanation: Nerve ring made of four ganglia serves as brain. Nerve chords are present on the dorsal and ventral side of their body. Dorsal nerves act as motor nerves of the body. Ventral nerves act as both motor controllers and sensory nerves of the body.
advertisement

10. Which among the following is incorrect?
a) Nereis is a monoecious and Pheretima are dioecious
b) Annelids have a complete digestive system with Pharynx, Esophagus, Stomach and Intestines
c) Annelids possess heart and blood vessels
d) Locusta is one of the sociable Arthropods
View Answer

Answer: a
Explanation: Nereis is a dioecious and Pheretima are monoecious. Annelids have a complete digestive system with Pharynx, Esophagus, Stomach and Intestines. Annelids possess heart and blood vessels i.e. they have a closed circulatory system. Locusta is one of the sociable Arthropods.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice Zoology Questions for Entrance Exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter