Biology Questions and Answers – Locomotion & Movement – Skeletal System – 1

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Locomotion & Movement – Skeletal System – 1”.

1. Which of these is not a function of the skeletal system?
a) Mineral storage
b) Protection of organs
c) Movement
d) Metabolism
View Answer

Answer: d
Explanation: The skeletal system is made of bones and cartilages. The skeletal system has several important functions, which include storage of minerals, protection of vital organs, support and movement.
advertisement

2. What type of tissue is cartilage?
a) Muscular
b) Epithelial
c) Connective
d) Nervous
View Answer

Answer: c
Explanation: The skeletal system is made of bones and cartilages. Both bones and cartilages are specialised connective tissues. Cartilages have a slightly pliable matrix, unlike bones, which possess a hard matrix.

3. The presence of what makes the matrix of bones hard?
a) Phosphate salts
b) Chondroitin salts
c) Calcium salts
d) Sodium salts
View Answer

Answer: c
Explanation: The bones and cartilages that make up our skeletal system are specialised connective tissues. The matrix of bones is hard due to the presence of calcium salts, while that of cartilage is slightly pliable.
advertisement
advertisement

4. The presence of what makes the matrix of cartilages slightly pliable?
a) Chondroitin salts
b) Phosphate salts
c) Calcium salts
d) Sodium salts
View Answer

Answer: a
Explanation: The bones and cartilages that make up our skeletal system are specialised connective tissues. The presence of chondroitin salts in the matrix of cartilages is what makes the matrix slightly pliable.

5. How many bones do we have?
a) 273
b) 270
c) 206
d) 201
View Answer

Answer: b
Explanation: The human body has 206 bones. However, at birth, the human body possesses 270 bones. As we grow up, some of the bones fuse together and hence the number of bones decreases from 270 to 206.
advertisement

6. How many bones are present in the axial skeleton?
a) 126
b) 65
c) 80
d) 106
View Answer

Answer: c
Explanation: The bones of the skeletal system are divided into two parts-the axial skeleton and the appendicular skeleton. The axial skeleton consists of 80 bones. These bones are present along the main axis of the body.

7. Which of these bones are not a part of the axial skeleton?
a) Clavicle
b) Skull
c) Sternum
d) Ribs
View Answer

Answer: a
Explanation: The bones of the skeletal system are divided into two parts- the axial skeleton and the appendicular skeleton. The skull, sternum, vertebral column and ribs make up the axial skeleton of the body.
advertisement

8. How many facial bones does the skull possess?
a) 22
b) 8
c) 12
d) 14
View Answer

Answer: d
Explanation: The skull is made up of 22 bones. These bones are classified into two categories- the cranial bones and the facial bones. There are 8 cranial bones and 22 facial bones. The facial bones form the front part of the skull.

9. What is the shape of the hyoid bone?
a) S – shape
b) L – shape
c) U – shape
d) C – shape
View Answer

Answer: c
Explanation: The hyoid bone is a U – shaped bone which is located at the base of the buccal cavity. It is a single bone and is included along with the bones of the skull. The skull possesses a total of 22 bones.
advertisement

10. The inner ear contains three bones-Malleus, Incus and Stapes. True or false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The middle ear consists of the three bones- Malleus, Incus and Stapes. They are also called the hammer, anvil and stirrup, respectively. The Malleus, Incus and Stapes are collectively called the ear ossicles.

11. How many occipital condyles do humans possess?
a) 4
b) 1
c) 3
d) 2
View Answer

Answer: d
Explanation: Humans possess two occipital condyles. Hence, humans have a dicondylic skull. The function of the occipital condyles is to articulate the skull region with the superior region of the vertebral column.

12. How many vertebrae do humans possess?
a) 33
b) 30
c) 26
d) 22
View Answer

Answer: c
Explanation: Humans possess 26 vertebrae in the vertebral column. These vertebrae are divided into five different regions, namely the cervical (7), thoracic (12), lumbar (5), sacral (1-fused) and coccygeal (1-fused) regions.

13. What is the central hollow portion of each vertebra known as?
a) Spinal canal
b) Vertebral canal
c) Neural canal
d) Axial canal
View Answer

Answer: c
Explanation: Humans possess 26 vertebrae in the vertebral column. The central hollow portion of each vertebra of the vertebral column is known as the neural canal. The spinal cord passes through the neural canal.

14. Which vertebra articulates with the occipital condyles?
a) Atlas
b) Axis
c) Sacral vertebra
d) Coccygeal vertebra
View Answer

Answer: a
Explanation: Humans possess two occipital condyles. The function of the occipital condyles is to articulate the skull region with the first vertebra of the vertebral column, which is known as the atlas.

15. How many regions is the vertebral column divided into?
a) 6
b) 5
c) 7
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: Humans possess 26 vertebrae in the vertebral column. These vertebrae are divided into five different regions, namely the cervical (7), thoracic (12), lumbar (5), sacral (1-fused) and coccygeal (1-fused) regions.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter